Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τόμιτς: «Επιτυχία θα είναι να το πάρουμε»

Εδώ που έφθασε, σκέφτεται μόνο το τρόπαιο. Ο Μίλαν Τόμιτς μιλάει λίγες ημέρες πριν το Φάιναλ Φορ για τη φιλοσοφία νικητή του Ολυμπιακού, τονίζοντας ότι το όπλο του με την ΤΣΣΚΑ θα είναι η άμυνα.

Τόμιτς: «Επιτυχία θα είναι να το πάρουμε»
Τις προηγούμενες δύο φορές που πήγε (2012, 2013) σε Φάιναλ Φορ ο Ολυμπιακός το σήκωσε και ένας από τους ανθρώπους που ήταν παρών σε αυτές τις επιτυχίες του Ολυμπιακού (όπως και το 1997), ο Μίλαν Τόμιτς τονίζει σε συνέντευξη του στην «Αγορά» ότι επιτυχία θα είναι μόνο το να έρθει το τρόπαιο.

Οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν εκτός την Μπαρτσελόνα, όντας πολύ δυνατοί στην άμυνα. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν και την Παρασκευή (15/5, 19:00) κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον πρώτο ημιτελικό στη Μαδρίτη.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Μαδρίτη για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Κόντρα στο ρεύμα;

«Έστω, κόντρα στο ρεύμα…».

Έχεις την εμπειρία όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών στιγμών του Ολυμπιακού. Πως θα χαρακτήριζες την εφετινή συμμετοχή στη Μαδρίτη;

«Το κάθε Φάιναλ Φορ είναι ξεχωριστό, μια νέα εμπειρία. Δεν γίνεται σύγκριση, γιατί πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα για τη νέα πρόσκληση, την ΤΣΣΚΑ, που θα μας οδηγήσει στον τελικό».

Ποιο είναι το βασικό όπλο που αντιπαρατάσσει ο Ολυμπιακός την ΤΣΣΚΑ; Η άμυνα που κρατάει τον αντίπαλο στους 60 πόντους;

«Από την αρχή, ο κόουτς είχε πει ότι από την άμυνα κερδίζουμε τα παιχνίδια. Όχι ότι δεν θα παίξουμε καλά και στην επίθεση, αλλά τα μεγάλα παιχνίδια τα κερδίζει η άμυνα. Καταφέραμε με την Μπαρτσελόνα, που είχε μέσο όρο πόντων γύρω στους 85, να την κρατήσουμε κάτω από τους 70. Είναι μια ομαδική δουλειά. Αυτό θα είναι το όπλο μας και στο Φάιναλ Φορ. Φυσικά, πρέπει και να βάλεις…».

Ποια είναι τα δυνατά σημεία της ΤΣΣΚΑ;

«Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, μια πολύ έμπειρη ομάδα. Σίγουρα ο ερχομός του Κιριλένκο τους έκανε πιο δυνατούς στη θέση «3», που πιο πολύ στην άμυνα, κλείνει όλες τις τρύπες και στα ροτέισον και στα ριμπάουντ. Είναι ένα σύνολο πολύ καλό. Αλλά σίγουρα, έχει και αδυναμίες… Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες…».

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού είναι ότι διαβάζει τέλεια όλα τα παιχνίδια. Φαίνεται ότι έχετε τρομερή χημεία στην προπονητική ομάδα…

«Έτσι είναι. Για να φθάσεις έως το τέλος πρέπει να υπάρχει χημεία και στους παίκτες και στους προπονητές… όλου του Ολυμπιακού. Αυτό η ομάδα μας το έχει. Θέλουμε να φθάσουμε στον τελικό και να καταφέρουμε να το πάρουμε».

Είναι ήδη επιτυχημένη η χρονιά με τη συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ ή επιτυχία είναι μόνο η κούπα;

«Η επιτυχία σε αυτό το επίπεδο που παίζουμε είναι να κατακτήσεις τίτλους. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι επιτυχία να δεν το πάρεις. Όλοι μας στον Ολυμπιακό έχουμε φιλοσοφία νικητή και όλοι θέλουν να νικήσουμε. Ποτέ δεν είναι κάποιος ευχαριστημένος αν δεν κατακτήσει το τρόπαιο».

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σας δίνει ψυχολογία κυρίαρχου; Θα βοηθήσει αυτό στο Φάιναλ Φορ;

«Μετά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη με την Μπαρτσελόνα, η ομάδα πήρε ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα και ήταν το κατάλληλο σημείο για να ανέβουμε ακόμα περισσότερο. Και η εκτός έδρας νίκη με τον Παναθηναϊκό μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είμαστε έτοιμοι για τη Μαδρίτη»!

Θα είναι το Φάιναλ Φορ των προπονητών και της τακτικής ή των προσωπικοτήτων;

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο κομμάτια. Όσο και αν οι παίκτες προσαρμόσουν την εικόνα τους στο γήπεδο, δεν θα βγει καλό αποτέλεσμα. Παίκτες και προπονητές πρέπει να είναι. Μετρούν και οι προσωπικότητες και η τακτική».

Ρεάλ ή Φενέρ;

«Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Η Φενέρ είναι πρώτη φορά στο Φάιναλ Φορ, ο Ομπράντοβιτς έχει πάει πολλές φορές. Από την άλλη, στη Ρεάλ το θέλουν πάρα πολύ. Αλλά και πάλι όλα εξαρτώνται από τη μέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα, ώστε να μπορέσει να δώσει το 100%. Είναι περίεργο και δύσκολο αυτό. Ταυτόχρονα όμως είναι και ωραίο. Προπονητικά σε ιντριγκάρει».

Σπανιότατα πάντως το απόλυτο φαβορί κατακτά την Ευρωλίγκα…

«Έτσι έχει δείξει η ιστορία στα τελευταία Φάιναλ Φορ. Δεν μπορείς να προεξοφλήσεις κάτι. Είναι τέσσερις σπουδαίες ομάδες. Ο κόσμος θα το ευχαριστηθεί».

Έχεις ζήσει τρεις κατακτήσεις με διαφορετικές ιδιότητες. Ψυχολογικά, τι σε είχε ντοπάρει περισσότερο;

«Σε ένα Φάιναλ Φορ χρειάζεται περισσότερη ηρεμία, παρά φωνή και ένταση. Ηρεμία και συγκέντρωση. Με τον Ίβκοβιτς το ’97 είχαμε πάει στη Ρώμη… βόλτα για να χαλαρώσουμε. Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη με τον ίδιο προπονητή είχαμε πάει στον Βόσπορο. Με τον Μπαρτζώκα το 2013 πήγαμε μια βόλτα στο πάρκο του Λονδίνου, δεν κάναμε πρωινή προπόνηση πριν τον τελικό».

Καλή τύχη, Μίλαν, και κυρίως υγεία στον δρόμο για τον τελικό, αν και εφέτος έχετε ξεπεράσει τα πάντα…

«Οι τραυματισμοί μας έκαναν ακόμα πιο δυνατούς εφέτος. Είχαμε πάρα πολλούς. Αυτό έκανε την ομάδα πιο δυνατή, γιατί οι υγιείς παίκτες κατάφερναν πάντα να καλύψουν τις ελλείψεις όσων ήταν τραυματισμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: