Σάββατο 9 Μαΐου 2015

«Οι παίκτες μου ξέρουν…»

Αν και χαρακτηρίζει φαβορί την ΤΣΣΚΑ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αισιοδοξεί ποντάροντας στην ικανότητα και τη γνώση των παικτών του να κερδίζουν μεγάλα ματς. «Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε.

«Οι παίκτες μου ξέρουν…»
Η ΤΣΣΚΑ έχει περισσότερη ποιότητα, «βαθύτερο» πάγκο και μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά ο Ολυμπιακός έχει το know-how κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος αισιοδοξίας για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο εν όψει Final Four.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» ξεκαθαρίζει πως η άμυνα θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, αλλά όχι μόνο αυτή, στην έκβαση του αγώνα, ενώ χαρακτηρίζει θρυλικό παίκτη τον Σπανούλη, αλλά και τον Κιριλένκο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Σφαιρόπουλου:

-Αναλάβατε μόλις άρχισε η σεζόν. Πώς προσαρμοστήκατε σε αυτή την κατάσταση χωρίς να αναγκάσετε τους παίκτες να αρχίσουν από το μηδέν; «Δεν ήταν κάτι εύκολο, γιατί όταν ήρθα στην ομάδα, ήδη είχε παίξει κάποια ματς. Είχα δύο στόχους αρχικά, ο ένας ήταν οι νίκες γιατί ο Ολυμπιακός πάντα παίζει για να κερδίζει και ο άλλος να βάλω την ομάδα στην αμυντική και επιθετική φιλοσοφία μου. Πιστεύω πως συνδυάσαμε τα δύο καλά, τα αποτελέσματα ήταν καλά και συνεχίσαμε να προσθέτουμε κάποια πράγματα στο κομμάτι της τακτικής στον πρώτο μήνα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά πιστεύω πως πήγαμε καλά».

-Ποιο ήταν το κομβικό σημείο της φετινής σεζόν, αυτό που οδήγησε τον Ολυμπιακό στο επίπεδο που έπρεπε για να φτάσει στο Final Four; «Δε νομίζω πως ήταν ένα συγκεκριμένο ματς που μας έδωσε κάτι παραπάνω. Όλα τα ματς ήταν σημαντικά. Πολύ σημαντικό ήταν το πρώτο μας, στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα μπροστά σε 24.000 φιλάθλους, όπου ήμασταν καλοί και πήραμε μια νίκη σε ένα δύσκολο ματς και μια δυνατή έδρα. Επίσης η νίκη μας επί της ΤΣΣΚΑ, που ως τότε δεν είχε χάσει, η νίκη μας επί της Φενέρ στην Τουρκία… Είχαμε κάποια πολύ καλά παιχνίδια. Δυστυχώς στην αρχή του δευτέρου γύρου αντιμετωπίσαμε κάποιους τραυματισμούς κι αυτό επηρέασε το παιχνίδι μας, γιατί χάσαμε σημαντικούς παίκτες. Χάσαμε κάποια ματς και την ευκαιρία να έχουμε πλεονέκτημα έδρας. Όμως είχαμε ένα πλήρες ρόστερ στα ματς με την Μπαρτσελόνα κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό».

-Είχατε στο Top 16 άλλες δύο ομάδες από το Final Four, ενώ αποκλείσατε την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας. Είχε, λοιπόν, ο Ολυμπιακός τον πιο δύσκολο δρόμο προς το Final Four; Και είναι αυτό ένα κέρδος για την ομάδα τώρα; «Πρώτον πιστεύω πως ο δικός μας όμιλος ήταν πιο δύσκολος από τον άλλο και γι’ αυτό έχουμε τρεις ομάδες από το δικό μας γκρουπ στο Final Four. Από την άλλη είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις την Μπαρτσελόνα χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Πιστεύω όμως πως σε αυτή τη σειρά δείξαμε χαρακτήρα και το πνεύμα αυτής της ομάδας. Έχουμε παίκτες νικητές, που ξέρουν πώς να παίζουν στα μεγάλα παιχνίδια. Αυτός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να νικήσουμε τη σειρά με την Μπαρτσελόνα».

-Η ΤΣΣΚΑ είχε ως τώρα το καλύτερο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αρετές της; «Σίγουρα έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στο Final Four. Έχουν καλούς παίκτες, ηγέτες, σε κάθε θέση. Όχι μόνο έναν, αλλά δύο και τρεις παίκτες σε κάθε θέση. Πιστεύω πως αυτό είναι το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα. Δεν μπορείς να εστιάσεις σε έναν ή δύο παίκτες, γιατί υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να κάνουν τη ζημιά, σε κάθε βραδιά και κάποιος διαφορετικός. Γι’ αυτό πρέπει να εστιάσεις στην αντιμετώπιση όλης της ομάδας κι όχι σε συγκεκριμένους παίκτες».

-Αντιμετωπίσατε την ΤΣΣΚΑ χωρίς τον Κιριλένκο και νικήσατε, αλλά και με τον Κιριλένκο και χάσατε ενώ δεν είχατε τον Σπανούλη. Τι σημαίνει να βρίσκονται στον ημιτελικό αυτοί οι δύο παίκτες για τις ομάδες, αλλά και όλο τον κόσμο που θα παρακολουθεί το Final Four; «Το ματς στη Μόσχα ήταν κλειστό, αν και είχαμε αυτή τη μεγάλη απουσία. Ο Κιριλένκο δίνει στην ΤΣΣΚΑ το κάτι παραπάνω. Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να κάνουμε το παιχνίδι όπως το θέλουμε και να το φέρουμε στα δικά μας στάνταρ. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Σπανούλης και Κιριλένκο είναι δύο θρυλικοί παίκτες. Ο Σπανούλης είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι ξέρουμε την αξία του Κιριλένκο, με πολλά χρόνια στο ΝΒΑ και μεγάλη καριέρα. Όλοι οι φίλαθλοι θα χαρούν να δουν αυτά τα δύο μεγάλα αστέρια, αλλά και τους άλλους υψηλού επιπέδου παίκτες που έχουν οι δύο ομάδες».

-Στα χαρτιά, είναι η αναμέτρηση της καλύτερης επίθεσης με την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας. Ποιο είναι το κλειδί για τον αγώνα; «Όταν παίζεις σε τόσο υψηλού επιπέδου ματς, όλες οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές. Τα ριμπάουντ, ο ρυθμός, τα ποσοστά στις βολές, τα λάθη… Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να κρίνουν το ματς. Εμείς εστιάζουμε πολύ στο αμυντικό μας πλάνο σε όλα τα ματς και βάσει της φιλοσοφίας μας η άμυνα κερδίζει τα ματς και θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλά αμυντικά, αλλά και επιθετικά. Για να νικήσεις την ΤΣΣΚΑ, πρέπει να είσαι καλός σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να επικεντρωθείς σε μόνο μία».

-Ο Ολυμπιακός έχει ακόμη πολλούς παίκτες που νίκησαν την ΤΣΣΚΑΑ δύο φορές, στον τελικό του 2012 και τον ημιτελικό του 2013. Πόσο μετρούν αυτές οι εμπειρίες τώρα; «Δεν πιστεύω ότι το γεγονός πως ο Ολυμπιακός νίκησε την ΤΣΣΚΑ τα προηγούμενα χρόνια είναι τόσο σημαντικό, όσο ότι οι παίκτες της ομάδας έχουν πλέον την εμπειρία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κι αποτελεί αναμφίβολα ένα μεγάλο όπλο για την ομάδα μας το ότι έχει παίκτες που ξέρουν τι κάνουν και πώς να το κάνουν. Η πνευματική προετοιμασία για τον αγώνα είναι πολύ σημαντική. Θεωρώ πως οι παίκτες μας, οι έμπειροι παίκτες, ξέρουν τι να κάνουν για να ωθήσουν και όσους δεν έχουν τέτοια εμπειρία να προετοιμαστούν για τα δύσκολα ματς που ακολουθούν».

-Ακόμη και στο Λονδίνο το 2013, ο Ολυμπιακός είχε το ρόλο του αουτσάιντερ. Έχει το ίδιο σκεπτικό και τώρα η ομάδα σας; «Όταν παίζεις με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, φαβορί είναι εκείνη. Εμείς είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο Final Four μετά την περσινή απουσία μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τον Ολυμπιακό. Όμως η ΤΣΣΚΑ με το μπάτζετ που έχει είναι το φαβορί. Εμείς θα προσπαθήσομε να κάνουμε το καλύτερο. Δεν πάμε στο Final Four για να παίξουμε απλά, πάμε για να παλέψουμε για τις πιθανότητές μας να κατακτήσουμε τον τίτλο».

-Πόσο παράξενο είναι για σας ότι βρισκόσασταν στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ το 2012 και τώρα είστε προπονητής στον Ολυμπιακό; Πήρατε κάποιο μάθημα από αυτή την εμπειρία; «Ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Ήμουν χαρούμενος που εργάστηκα σε έναν μεγάλο σύλλογο σαν την ΤΣΣΚΑ. Η εμπειρία στο τέλος του τελικού της Πόλης δεν ήταν καλή για μένα και την ομάδα μου τότε, αλλά ήταν ένα μεγάλο μάθημα».

-Είστε προπονητής εδώ και 25 χρόνια και είστε για πρώτη φορά σε Final Four σαν πρώτος προπονητής. Πόσο σημαντικό θα ήταν για σας να κατακτήσετε τον τίτλο στη Μαδρίτη; «Δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου, γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, όχι οι προπονητές. Θεωρώ πως οι παίκτες κρίνουν τα παιχνίδια. Για κάθε προπονητή μετά από τόση σκληρή δουλειά είναι σημαντικό να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν τίτλο. Εύχομαι σε όλους τους προπονητής να έχουν μια τέτοια ευκαιρία, σαν κι αυτή που παρουσιάστηκε σε μένα τώρα». *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: