Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού πήγε!!

Το sport-fm.gr ανοίγει το φάκελο Παναθηναϊκός και προσπαθεί να αναλύσει τα αίτια της απώλειας του τίτλου. Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα στο «τριφύλλι».

Γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού πήγε
Η φετινή σεζόν του Παναθηναϊκού θα μπορούσε να είναι και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο…». Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τη θριαμβευτική πρόκριση στο Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό, ήρθαν να μετατραπούν σε απογοήτευση στο τέλος της χρονιάς. Και παρότι υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά, με κυριότερο το γεγονός ότι οι «πράσινοι» έφτασαν στην τελική ευθεία της σεζόν χωρίς τρία βασικά στελέχη (Γκιστ, Παππά, Μπατίστα), δύο εκ των οποίων δεν είχαν καν το δικαίωμα να τα αντικαταστήσουν, δεν έλειψαν και τα λάθη, από το «χτίσιμο» του καλοκαιριού μέχρι και το τέλος της σεζόν. Το sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτά.

Μια απόφαση που δεν έγινε πράξη

Από την πρώτη μέρα η διοίκηση της ΚΑΕ είχε κάνει σαφές πως βασικό μέλημα για τον Παναθηναϊκό της σεζόν 2014/15 είναι η ανανέωση και η ελληνοποίηση του ρόστερ του, ακόμη κι αν «θυσιαστούν» τίτλοι σε αυτό το βωμό. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε ο ρόλος των Παππά και Γιάνκοβιτς και δίπλα στον Χαραλαμπόπουλο προστέθηκαν άλλα τρία μεγάλα ταλέντα της ίδιας (περίπου γενιάς), Παπαγιάννης, Κόνιαρης και Λούντζης, μαζί με τον πιο έτοιμο Μποχωρίδη.

inner

Η πρεμιέρα της νέας φιλοσοφίας ήταν ιδανική. Ο Παναθηναϊκός στο άδειο ΟΑΚΑ και με πολλές απουσίες (Γκιστ, Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης, Χαραλαμπόπουλος) νικά 77-76 τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά και προκρίνεται. Περισσότερο ίσως ακόμη κι από τη νίκη, ωστόσο, μένει ότι οι «πράσινοι» τα κατάφεραν με τον Παππά να παίζει 25 λεπτά, τον Γιάνκοβιτς 29, τον Μποχωρίδη 15 και τον Διαμαντάκο 11.

Κι όμως, ο Ιβάνοβιτς δεν έδειξε στη συνέχεια την ίδια εμπιστοσύνη στους μικρούς. Με εξαίρεση τον Γιάνκοβιτς, που είχε σταθερή θέση και μεγάλο χρόνο συμμετοχής, οι νεαροί περιορίστηκαν σε ελάχιστα λεπτά σε εύκολα ματς πρωταθλήματος και σποραδικές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα, ενώ κι ο Παππάς χρειάστηκε να περάσει περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε στον πάγκο. Η επιλογή του κόουτς φάνηκε να στηρίζεται από τη διοίκηση, ίσως υπό την πίεση των αποτελεσμάτων και την έλλειψη υπομονής του κόσμου που διψούσε για νίκες.

Ανεπαρκείς ξένοι

Για να αναδειχθούν νέοι παίκτες από μια ομάδα δεν απαιτείται μόνο εμπιστοσύνη από τον προπονητή. Χρειάζονται και τα κατάλληλα στηρίγματα εντός αγωνιστικού χώρου. Και μπορεί παίκτες σαν τον Διαμαντίδη και τον Φώτση να είναι «μανούλες» σε αυτό το ρόλο, αλλά χρειάζονται και ξένοι με αντίστοιχες αρετές. Κι ο Παναθηναϊκός είχε μάλλον απογοητευτικά ποσοστά… ευστοχίας στις επιλογές του.

inner

Πέραν του δεδομένων ικανοτήτων (αλλά και καταστροφικού για τον ίδιο και την ομάδα του μετά την εξωαγωνιστική του ανοησία) Γκιστ και του φιλότιμου αλλά ασταθούς Μπατίστα, οι «πράσινοι» είδαν μόνο κάποιες εκλάμψεις του Σλότερ που ξεκίνησε δυναμικά αλλά έπεσε στη συνέχεια, ενώ βοηθήθηκαν από ελάχιστα ως καθόλου από τους Νέλσον, Μπλουμς, Ράιτ, Λαουάλ, Μόργκαν και Κούπερ.

Πιο «όμορφος», αλλά λιγότερο αποτελεσματικός

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς άλλαξε πλήρως τον αγωνιστικό προσανατολισμό του Παναθηναϊκού. Από τον Πεδουλάκη (και τις λιγοστές τροποποιήσεις που επέφεραν μετά Αλβέρτης-Πρίφτης), που εστίαζε κυρίως στην άμυνα και ενεργούσε στοχευμένα και πάντα βάσει πλάνου στην επίθεση, ο νέος Παναθηναϊκός βρέθηκε να βασίζεται περισσότερο στο ένστικτο και λιγότερο στο «διάβασμα» παίζοντας πιο ανοιχτά. Η αλήθεια είναι πως έγινε πιο ελκυστικός στο μάτι, με μεγαλύτερα σκορ από τα «φτωχά» της προηγούμενης διετίας, αλλά ταυτόχρονα λιγότερο αποτελεσματικός, ειδικά απέναντι σε ομάδες που υπερτερούσαν σε ταλέντο και ικανότητα για τέτοιο παιχνίδι.

Καθυστερημένη αλλαγή

Η διοίκηση της ΚΑΕ είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για τη μη χρησιμοποίηση των νεαρών Ελλήνων στο βαθμό που θεωρούσε η ίδια επαρκή. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Μάνος Παπαδόπουλος είχαν τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος «αδειάζοντας» τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Στον προπονητή χρεωνόταν και το γεγονός ότι είχε «χάσει» τα αποδυτήρια και δεν είχε την απαιτούμενη επαφή με τους παίκτες, ενώ τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που έπρεπε για να «καμουφλάρουν» τα προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά και παρότι η πορεία της ομάδας στη σεζόν ήταν μάλλον φθίνουσα, η απόφαση για την απόλυσή του ήρθε στις 3 Μαΐου! Λίγες μέρες πριν την έναρξη των play offs και 35 μέρες πριν την έναρξη των τελικών.

inner

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, στην πρώτη του αποστολή ως πρώτος προπονητής, βρέθηκε να έχει ελάχιστο χρόνο να αλλάξει τη φιλοσοφία της ομάδας, να καλύψει τις τεράστιες απουσίες, να επιλέξει και να ενσωματώσει δύο νέους παίκτες και να βάλει στο rotation αρκετούς ακόμη, αφού οι λύσεις ήταν περιορισμένες. Παρά την ομολογουμένως καλή του δουλειά, ήταν καταδικασμένος να μην τα καταφέρει.

Οι φωνές δεν έκαναν καλό

Διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις, καταγγελίες, κατηγορητήρια, τιμωρίες... Η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε μια επεισοδιακή σεζόν, που η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν βοήθησε καθόλου την ομάδα. Πιθανώς και να την αποπροσανατόλισε, αφού σε στιγμές που έπρεπε να σκύψει πάνω από τα προβλήματά της για να τα λύσει, το βάρος έπεφτε αλλού, εκτός παρκέ.

inner

Η επόμενη μέρα

Ό,τι έγινε, έγινε… Και για να μην ξαναγίνει, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Στον Παναθηναϊκό έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να αποτιμήσουν την κατάσταση, να αναλύσουν τα δεδομένα και να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίζεται πεισμωμένος από τη φετινή κατάληξη της σεζόν και αποφασισμένος για κινήσεις που θα ισχυροποιήσουν την ομάδα. Δεδομένη, για παράδειγμα, είναι η επιθυμία του να φέρει τον Νικ Καλάθη και δεν είναι καθόλου απίθανο να τα καταφέρει.

inner

Πρώτο μέλημα για την επόμενη μέρα είναι η πρόσληψη προπονητή. Ονόματα ακούγονται πολλά, από τον Ζντοβτς και τον Κοκόσκοφ, μέχρι τον Γιαννάκη, τον Γιασικεβίτσιους και τον Πρίφτη. Κάτι ξεκάθαρο δεν υπάρχει στον ορίζοντα και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα συνεχίσει σε ρόλο πρώτου προπονητή ο Μανωλόπουλος (που ίσως όμως παραμείνει ως συνεργάτης στο νέο τιμ).

Ο νέος προπονητής θα αποφασίσει για το ρόστερ. Στο υπάρχον δυναμικό υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν έχει συμβόλαιο, αλλά θεωρείται τυπική διαδικασία να ανανεώσει, πιθανότατα για έναν χρόνο, που λογικά θα είναι και ο τελευταίος της καριέρας του. Στην ομάδα παραμένουν σίγουρα οι Φώτσης, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Κόνιαρης, Λούντζης και Διαμαντάκος. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά. Ο Μαυροκεφαλίδης μένει ελεύθερος, υπάρχει διάθεση να παραμείνει μετά και τις εξαιρετικές εμφανίσεις που έκανε στα play offs, αλλά θα πρέπει να βρεθεί και η οικονομική φόρμουλα. Ο Παπαγιάννης έχει όρο που του επιτρέπει να φύγει για να παίξει σε κολέγιο των ΗΠΑ και ήδη αρκετά προγράμματα του NCAA τον παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά στους ξένους, ο Γκιστ είχε υπογράψει διετή επέκταση, αλλά μετά το κρούσμα χρήσης απαγορευμένης ουσίας είναι τιμωρημένος μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Αμερικανός φόργουορντ εμφανίζεται μετανιωμένος, κάνει προπονήσεις στην Αθήνα και είναι πολύ πιθανό να παραμείνει, αλλά αυτό δεν θα γίνει με τις ίδιες απολαβές. Απίθανο μοιάζει να συνεχίσουν οι Κούπερ, Μόργκαν, Νέλσον και Μπλουμς, σε αντίθεση με τον Σλότερ που ως κοινοτικός πλέον (πήρε κοινοτικό διαβατήριο) είναι πιο ελκυστικός. Αρκετές πιθανότητες να μείνει έχει και ο Μπατίστα, αλλά η απόφαση θα ανήκει στο νέο προπονητή. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: