Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ερυθρόλευκη βραδιά, ερυθρόλευκα ρεκόρ!!!


Το μπάσκετ είναι ίσως το δικαιότερο άθλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις νικάει ο καλύτερος! Σε αυτήν της φετινής Basket League ΣΚΡΑΤΣ πήρε τον τίτλο η καλύτερη ομάδα και αυτή ήταν αναμφίβολα ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν την κανονική περίοδο με μία ήττα (25-1) από την ΑΕΝΚ Δημούλας και άλλη μία ήττα στα πλέι οφ (8-1) από τον Αρη στα ημιτελικά αφού στέφθηκε πρωταθλητής, για πρώτη φορά στην ιστορία του με “σκούπα”.
*Αυτή είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία των τελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ που ο πρωταθλητής κατακτά χωρίς ήττα -στην τελική φάση- τον τίτλο. Αυτό είχε συμβεί τέσσερις φορές στο παρελθόν, όλες από τον Παναθηναϊκό. Το 2000 (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 3-0), το 2004 (Παναθηναϊκός-Μαρούσι 3-0), το 2006 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-0) και το 2013 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-0).

*Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες άνοιξαν πολύ το ρυθμό και το σκορ. Μάλιστα ο Ολυμπιακός σημείωσε ρεκόρ με τους 35 πόντους που πέτυχε σε αυτό το διάστημα αφού το προηγούμενο που είχε, ήταν εκείνο των 30 πόντων στην τρίτη περίοδο του 5ου τελικού της σεζόν 2006-2007. Στο ίδιο διάστημα ο Παναθηναϊκός σημείωσε 27 πόντους που είναι η τρίτη μεγαλύτερη επίδοση του σε τελικούς αφού είχε τρεις φορές από 29 και τέσσερις από 28.

*Η επίδοση των 35 πόντων της δεύτερης περιόδου είναι και η κορυφαία φετινή του Ολυμπιακού που είχε 34 στη δεύτερη επίσης περίοδο του εκτός έδρας αγώνα με τον Πανελευσινιακό. Στον αντίποδα οι 27 που δέχτηκε στο ίδιο διάστημα του σημερινού αγώνα, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για τα εντός έδρας παιχνίδια του αφού είχε δεχτεί 25 στην 4η περίοδο του αγώνα με την ΑΕΝΚ Δημούλας.

*Ο Ολυμπιακός είχε 51 πόντους στο ημίχρονο αλλά αυτό δεν είναι το ρεκόρ του στους τελικούς των πλέι οφ αφού είχε 53 στον τρίτο τελικό του 2012 όταν στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής. 53 είχε και ο Παναθηναϊκός στον 5ο περσινό τελικό.

*Ο Ολυμπιακός είχε “άγγιξε” την καλύτερη επιθετική επίδοση του στο πλαίσιο των τελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Είχε σημειώσει 94 πόντους αλλά με παράταση (83 στην κανονική διάρκεια) στον τελευταίο τελικό του 2011 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 101-94). Η σημερινή επίδοση των 93 πόντων βέβαια αποτελεί ρεκόρ των ερυθρόλευκων σε 40λεπτο, αφού είχε 89 πόντους στον 2ο τελικό του 1993 (89-74 τον Παναθηναϊκό) και στον 2ο του 2014 (Ολυμπιακός 89-64 τον Παναθηναϊκός).

*Το +19 του Ολυμπιακού στο σημερινό παιχνίδι αποτελεί ισοφάριση της τέταρτης μεγαλύτερης στην ιστορία των τελικών μεταξύ των δύο ομάδων αφού με την ίδια είχε λήξει ο αγώνας του 2010 στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 73-54).

*Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έγινε ο 4ος Ελληνας προπονητής που κατέκτησε τον τίτλο στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος μετά τους Γιάννη Ιωαννίδη, Αργύρη Πεδουλάκη και Φραγκίσκο Αλβέρτη.
ΟΙ 500+2 “ΒΟΜΒΕΣ” ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ
O Βασίλης Σπανούλης “άγγιξε” το ρεκόρ του σε τελικούς σημειώνοντας 23 πόντους -είχε 24 στον 5ο τελικό του 2012- αλλά ισοφάρισε εκείνα των περισσότερων εύστοχων βολών -εννιά είχε ακόμη στο 4ο τελικό του 2008 και στον 4ο του 2009- και των εύστοχων τριπόντων -τέσσερα είχε και στον 4ο τελικό του 2011. Ωστόσο ο αρχηγός του Ολυμπιακού συνδύασε την, έτσι και αλλιώς μεγάλη για τον ίδιο και την ομάδα του, βραδιά, με κάποια ατομικά επιτεύγματα. Με τα τέσσερα εύστοχα τρίποντα που είχε, ξεπέρασε τα 500 στην καριέρα του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Για την ακρίβεια, έχει πλέον 502 προσπερνώντας τους Μανόλη Παπαμακάριο (498) και Μίλαν Τόμιτς (501) για να ανέβει στην 6η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

*Ακόμη ο “V-Span” με τις εννιά εύστοχες βολές που είχε σήμερα, έφτασε τις 398 με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, προσπέρασε τον Γιάννη Μπουρούση (389) και ανέβηκε στην 4η θέση της σχετικής λίστας.

*Ο διεθνής γκαρντ έκανε τη δεύτερη πιο παραγωγική του, επιθετικά, εμφάνιση στο φετινό πρωτάθλημα με τους 23 πόντους που σημείωσε. Είχε 25 στο παιχνίδι των Τρικάλων.

*Εχοντας μία τάπα στο αποψινό παιχνίδι, ο Μπράιαντ Ντάνστον έφτασε τις 83 με τον Ολυμπιακό στην κατηγορία και μπήκε στην πρώτη πεντάδα αυτής της λίστας, “πιάνοντας” τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

*Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ έφτασε στην 42η θέση της λίστας των ξένων παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, τους Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και Λάρι Στιούαρτ με 112.

*Ενας από τους παίκτες-“κλειδιά” των τελικών ήταν ο Τρεμέλ Ντάρντεν που με τους εννιά πόντους που σημείωσε, ξεπέρασε τους 200 στην κατηγορία.

*Στα τέσσερα από τα πέντε εντός έδρας παιχνίδια του στα πλέι οφ, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε τους 90 πόντους στην επίθεση. Δεν τα κατάφερε μόνο στον πρώτο τελικό με τον Παναθηναϊκό στον οποίο είχε 76.
2+1 ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Μικρή σημασία έχουν, με βάση την απώλεια του τίτλου και το γεγονός ότι “σκουπίστηκε” η ομάδα του για πρώτη φορά σε τελικούς”, όμως ο Δημήτρης Διαμαντίδης σημείωσε στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, δύο ακόμη θετικά και ένα αρνητικό ατομικό επίτευγμα. Ο 35χρονος γκαρντ ευστοχώντας μία φορά στις πέντε προσπάθειες του για τρίποντο, έφτασε τα 590 στην καριέρα του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ για να “πιάσει” στην 3η θέση της της σχετικής λίστας τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Βέβαια ο “Φράγκι” έπαιξε άλλες δύο σεζόν πριν τη θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος υπό τον ΕΣΑΚΕ, σημειώνοντας -με βάση τα ανεπίσημα πάντως στατιστικά- άλλα 26 τρίποντα.

*Ακόμη σήμερα ο Διαμαντίδης, λίγες μέρες ουσιαστικά μετά το σπουδαίο ρεκόρ των 2.000 ασίστ στην καριέρα του, ξεπέρασε τις 1.600 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, μοιράζοντας έξι στο παιχνίδι του ΣΕΦ.

*Στον αντίποδα πάντως ο “3D” με τα τέσσερα λάθη στα οποία υπέπεσε, ξεπέρασε τα 1.000 στην καριέρα του στην κατηγορία.

*Μένοντας σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, τα λάθη, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που δεν έφτασε στα επίπεδα απόδοσης των προηγούμενων αγώνων, σημείωσε αρνητικό, ατομικό ρεκόρ με τα έξι λάθη στα οποία υπέπεσε. Είχε πέντε στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς αλλά και στο ματς της Ελευσίνας στην κανονική περίοδο. Εξι λάθη είχε και πέρυσι στο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΝΚ Δημούλας. Αρνητικό ρεκόρ καριέρας πάντως παραμένει εκείνο των επτά λαθών που έκανε στο παιχνίδι πλέι οφ Αρης-Μαρούσι της περιόδου 2008-2009.

*Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς ήταν, τουλάχιστον βάσει στατιστικής, ο καλύτερος σήμερα για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα “άγγιξε” το ατομικό ρεκόρ του στη σεζόν σημειώνοντας 17 πόντους -είχε 18 στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τον Πανιώνιο.

*Την καλύτερη επίδοση του με τους “πράσινους” σημείωσε ο Ντι Τζέι Κούπερ μοιράζοντας έξι ασίστ. Είχε από τρεις στον δεύτερο και τον τρίτο προημιτελικό με τον Κολοσσό H Hotels καθώς και στον 2ο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ.

*Σε ομαδικό επίπεδο, οι 93 πόντοι που δέχτηκε σήμερα ο Παναθηναϊκός είναι η χειρότερη φετινή επίδοση του. Είχε παθητικό 81 πόντων στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο.

*Αρνητικό ρεκόρ των 17 εκτός έδρας αγώνων των “πράσινων” στο φετινό πρωτάθλημα είναι τα 18 αμυντικά ριμπάουντ που είχαν σήμερα στο ΣΕΦ. Το προηγούμενο ήταν τα 20 στο παιχνίδι με τον ΚΑΟΔ Am.Genetics.

*To σημερινό, ήταν το μοναδικό εκτός έδρας παιχνίδι -τρίτο συνολικά- του φετινού Παναθηναϊκού στο οποίο δεν είχε ούτε μία τάπα.

*Αρνητικό ρεκόρ για τον Παναθηναϊκό στη σεζόν αποτελούν και οι 35 πόντοι που δέχτηκε στη δεύτερη περίοδο. Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση του ήταν εκείνη των 30 που δέχτηκε στη δεύτερη περίοδο του εκτός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα Carna.

*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: