Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Μάρκο Σίλβα: Ο Ζοσέ Μουρίνιο του Εστορίλ!

Το νέο φαβορί για την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού είναι από χθες το βράδυ ο Μάρκο Σίλβα και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τον Πορτογάλο προπονητή.

Μάρκο Σίλβα: Ο Ζοσέ Μουρίνιο του Εστορίλ

Ο πρώην τεχνικός της Σπόρτινγκ Λισαβόνας έχει πολλά στοιχεία κοινά με τον «Special One», τα οποία είναι εκείνα που έχουν αποτελέσει και την αφορμή ώστε να χαρακτηριστεί -και αυτός- ο νέος Ζοσέ Μουρίνιο. Δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο όσο ήταν ποδοσφαιριστής, καθώς στην πρώτη κατηγορία σημείωσε μόλις δύο συμμετοχές, σημειώνοντας μια πορεία ανάλογη με τον τεχνικό της Τσέλσι, όταν ήταν εκείνος παίκτης. Μπήκε από πολύ νωρίς στα… βάσανα της προπονητικής, αναλαμβάνοντας την Εστορίλ, όντας μόλις 34 ετών, όπως ακριβώς και ο Ζοσέ Μουρίνιο που από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε τη θητεία του στους πάγκους. Θεωρείται ένας μετρ της τακτικής όπως ακριβώς και ο πολυνίκης συμπατριώτης του προπονητής.

Είναι απόλυτα άγνωστο ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή αν θα καταφέρει έστω και τα μισά απ’ όσα έχει καταφέρει ο Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά τα μέχρι τώρα δείγματα του Μάρκο Σίλβα φαντάζουν ικανά ώστε δημιουργήσει μια δική του αξιόλογη καριέρα.

Από αθλητικός διευθυντής, προπονητής της χρονιάς
Αν ο Μάρκο Σίλβα έμενε απλά στην ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, όσοι τον γνώριζαν θα τον θυμόντουσαν ως ένα άσημο δεξί μπακ που πραγματοποίησε μια καριέρα χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις στη β’ και τη γ’ κατηγορία και αναγκάστηκε να τερματίσει την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών για να αναλάβει τη θέση του αθλητικού διευθυντή στην ομάδα β’ κατηγορίας, την Εστορίλ, με την οποία αγωνίστηκε για έξι χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά δεν έμεινε για πολύ καιρό σε αυτή τη θέση, καθώς ανέλαβε καθήκοντα προπονητή στην έναρξη της σεζόν 2011-2012, αντικαθιστώντας τον Βινίσιους Εουτρόπιο που περιορίστηκε μέχρι τη 10η θέση, τη στιγμή που ο στόχος ήταν η άνοδος. Πέρα από κάθε προσδοκία, η Εστορίλ του Μάρκο Σίλβα, σε εύρος 24 αγώνων ηττήθηκε μόλις σε τρία ματς και επιτυγχάνεται ο προβιβασμός στη Liga Sagres και μάλιστα ως πρωταθλήτρια με τον νεαρό τεχνικό να βραβεύεται ως ο Προπονητής της Χρονιάς.


Ρεκόρ στο ρεκόρ
Κι αν κάθε νεοφώτιστη ομάδα στην πρώτη κατηγορία θεωρείται αυτομάτως και φαβορί για υποβιβασμό, ο Μάρκο Σίλβα φρόντισε να τρελάνει κόσμο στην Ιβηρική, καθώς με πενιχρά μέσα κατάφερε με την Εστορίλ να εξασφαλίσει την πρόκριση στο Europa League του 2013-2014, τερματίζοντας 5ος στο πρωτάθλημα. Παράλληλα, εκείνη τη σεζόν σημείωσε αξιομνημόνευτα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, αφού νίκησε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και αναδείχθηκε ισόπαλος με την Μπενφίκα.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι των Πορτογάλων κρίνεται από κάθε άποψη επιτυχημένο, αφού αρχίζοντας από τον τρίτο προκριματικό γύρο, απέκλεισε τη Χάποελ Ραμάτ Γκαν και στη συνέχεια την Πάσινγκ από την Αυστρία. Στους ομίλους κόντρα σε Σεβίλη, Σλόβαν Λίμπερετς και Φράιμπουργκ απέσπασε τρεις ισοπαλίες (εντός-εκτός με Φράιμπουργκ και εκτός με Σεβίλη) και αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι.
Η σεζόν 2013-2014 εκτός από την ευρωπαϊκή εμπειρία, χαρακτηρίστηκε από ακόμα μία υπέρβαση, καθώς οδήγησε την άσημη Εστορίλ στην 4η θέση του πρωταθλήματος αν και οι υποχρεώσεις λόγω Europa League ήταν ακόμα περισσότερες. Όπως ήταν σαφές, η μικρή πόλη του Εστορίλ, με τους 25.000 κατοίκους ήταν πολύ μικρή για τον Μάρκο Σίλβα, στην οποία όμως ακόμα λατρεύεται σαν θεός.

inner


Το βαρύ «φορτίο» του αντι-Ζαρντίμ
Η Μονακό στα μέσα Μαΐου του 2014 πληρώνει στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας 3 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και χωρίς να περάσουν 24 ώρες δίνει το χρίσμα στον 36χρονο τότε Μάρκο Σίλβα, συμφωνώντας μάλιστα για 4ετές συμβόλαιο.
«Η Σπόρτινγκ έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο. Πρόκειται για ένα πλάνο ανταγωνιστικότητας, με φιλοδοξία και σταθερότητα. Ο Μάρκο Σίλβα έχει το προφίλ να ηγηθεί του πλάνου αυτού. Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να τηρήσουν το συμβόλαιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ, Μπρούνο Καρβάλιο.
«Πραγματικά πιστεύω είναι ένας τέλειος γάμος, αφού η φιλοσοφία μου ταιριάζει με της Σπόρτινγκ. Θέλουμε μια ομάδα που να κυριαρχεί, να έχει την κατοχή, να στοχεύει συνεχώς στο γκολ και να είναι ισορροπημένη. Θέλουμε μια φιλόδοξη ομάδα που να θέλει πάντα τη νίκη», τόνισε ο Μάρκο Σίλβα στις πρώτες του δηλώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.


Το «παράσημο» από τον Ζοσέ Μουρίνιο
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 η Σπόρτινγκ φιλοξένησε την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» και ο «Special One» δύο μέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στη «Record» ρωτήθηκε για τον νεαρό συμπατριώτη του τεχνικό και δεν έκανε έκπτωση στα λόγια του: «Αυτό που μπορώ να πω μόνο για τον Μάρκο, είναι τα όσα έκανε στην Εστορίλ. Τα αποτελέσματα, η σταθερότητα, η ποιότητα του παιχνιδιού, ο τρόπος που ηγείται και η επικοινωνία του με τους παίκτες. Έκανε μια αξιοθαύμαστη δουλειά και τον σέβομαι απόλυτα».

Και το διαζύγιο
Μπορεί, λοιπόν, με τη Σπόρτινγκ να τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος και να κατέκτησε και το Κύπελλο Πορτογαλίας, αλλά η επιθυμία της διοίκησης των «λιονταριών» να αποκτήσουν τον Ζόρζε Ζέσους από την Μπενφίκα για τη θέση του προπονητή, οδήγησε τον Μάρκο Σίλβα στην έξοδο, με την πρόφαση μάλιστα από πλευράς διοίκησης να είναι αστεία, αφού υποστήριζαν ότι ο προπονητής δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένο ραντεβού. Στόχος ήταν φυσικά να γλιτώσουν την αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Πάντως ο ίδιος ο 38χρονος δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας ότι τη συνείδησή του την έχει καθαρή. Ταυτόχρονα, βρέθηκε μια ανάσα από τη Σεβίλη, αλλά τελικά ο Ουνάι Έμερι ανανέωσε το συμβόλαιό του και ο Ολυμπιακός έχει ελεύθερο το πεδίο να δράσει. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: