Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αυτός, ο άνθρωπος, αυτός (ο Σφαιρόπουλος)…!!

Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
Ο Βασίλης Σπανούλης τα είπε όλα με μια κουβέντα, λίγα λεπτά μετά τον τρίτο τελικό… Αποθέωσε τον Γιάννη Σφαιρόπουλος όπως δεν το έχει κάνει για κανέναν άλλον προπονητή και έστειλε μήνυμα ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αλλάξει τα επόμενα χρόνια…
Διαβάστε και θα καταλάβετε τι ακριβώς είπε ο αρχηγός του Ολυμπιακού με αποδέκτες και τον αδελφούς Αγγελόπουλους και κατ επέκταση τους Κώστα Σλούκα και Μπράιαν Ντάνστον. «Ο κόουτς Σφαιρόπουλος έδωσε έμφαση στα βασικά και μας έβαλε σε ένα σωστό δρόμο. Όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματα. Έχουμε πάει σε τρεις τελικούς με τρεις διαφορετικούς προπονητές τα τελευταία χρόνια. Πλέον, έχουμε βρει τον κατάλληλο άνθρωπο. Η ομάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι η ίδια για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια. Να μείνει το ρόστερ το ίδιο και να συνεχίσουμε έτσι».
Στην προκειμένη περίπτωση θα σταθούμε περισσότερο σε όσα είπε ο Σπανούλης για τον προπονητή του. “Όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματα. Έχουμε πάει σε τρεις τελικούς με τρεις διαφορετικούς προπονητές τα τελευταία χρόνια. Πλέον, έχουμε βρει τον κατάλληλο άνθρωπο”. Οι τρεις διαφορετικοί δεν είναι όποιοι και όποιοι. Ο ένας είναι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, πήρε με τον Ολυμπιακό Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα το 2012. Ο άλλος είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πήρε Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό το 2013. Ποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον Βασίλη Σπανούλη; Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο προπονητής που του έδωσε το πρωτάθλημα το 2015.
Τι διαφορετικό έκανε ο Σφαιρόπουλος σε σχέση με τους προκατόχους του; Βρήκε το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ιβκοβιτς πήρε έναν τίτλο σε δύο προσπάθειες, ο Μπαρτζώκας δεν τα κατάφερε, ο Σφαιρόπουλος το πήρε στην πρώτη του προσπάθεια, ξεκινώντας από την χειρότερη θέση. Ανέλαβε την ομάδα εν μέσω της σεζόν, σε μια περίοδο που η μία σφαλιάρα διαδεχόταν την άλλη. Μετά την χειρότερη εκκίνηση του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, κατάφερε όχι μόνο να οδηγήσει τους ερυθρόλευκους στον τελικό της Ευρωλίγκα, αλλά να τους επιτρέψει να κυριαρχήσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η κυριαρχία εντός συνόρων ήταν μια δύσκολη υπόθεση για τον Ολυμπιακό, όμως φέτος έκανε τα πράγματα απλά… Ο τίτλος ήρθε με 3-0 στους τελικούς, είχαν προηγηθεί δύο νίκες και στην κανονική περίοδο. Αν δεν υπήρχε εκείνη η ντροπιαστική βραδιά στο Κύπελλο, ο Ολυμπιακός θα ολοκλήρωσε αήττητος τη σεζόν απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Γιατί δεν τον φοβήθηκε, δεν μπήκε στη διαδικασία να ψάξει για δικαιολογίες, κράτησε ήρεμη και συγκεντρωμένη την ομάδα. O Ολυμπιακός είχε πλάνο, ξεκάθαρους ρόλους, έδωσε έμφαση στην άμυνα. Και ο Βασίλης Σπανούλης ξαναβρήκε τον εαυτό του… Εκανε ίσως την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του, απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα απέναντι στον Παναθηναϊκό… Ο Σφαιρόπουλος βρήκε το κουμπί του Σπανούλη και ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξαναβρήκε τον καλύτερό του εαυτό… Και μαζί τους, οι ερυθρόλευκοι έκαναν και πάλι υπερήφανο τον κόσμο της ομάδας. Προφανώς και έρχονται άλλες εποχές για τον Ολυμπιακό, αν ο κορμός παραμείνει ίδιος και η πετυχημένη συνταγή δεν αλλάξει (σχεδόν) καθόλου.
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: