Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ο στόχος για «δυναστεία» και τα στοιχήματα!!

Η επόμενη μέρα της στέψης βρίσκει τον Ολυμπιακό με όρεξη να δημιουργήσει δυναστεία στην Ελλάδα. Τα «κλειδιά» στο δρόμο προς την κορυφή και τα ανοιχτά ζητήματα για το μέλλον.

Ο στόχος για «δυναστεία» και τα στοιχήματα
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ιδανικά μια σεζόν που άρχισε εφιαλτικά. Κατέκτησε το ενδέκατο πρωτάθλημα στην ιστορία του, για πρώτη φορά με «σκούπα» και μετά από 20 χρόνια πανηγύρισε πέντε νίκες σε μια σεζόν απέναντι στον Παναθηναϊκό. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια απόλυτα πετυχημένη χρονιά, αν συνδυαστεί και με τη συμμετοχή στον τελικό της Ευρωλίγκας. Και οι «ερυθρόλευκοι» δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά να δημιουργήσουν πλέον τη δική τους δυναστεία δίνοντας συνέχεια στις επιτυχίες εντός κι εκτός τειχών.

Όπως όμως όλες οι μεγάλες επιτυχίες, έτσι κι αυτή δεν ήρθε αναίμακτα. Από το κάζο στο Κύπελλο δια χειρός Παναθηναϊκού τον Οκτώβριο, τα λαϊκά δικαστήρια και τους προπηλακισμούς στο ΣΕΦ, μέχρι τη δεύτερη θέση στην Ευρωλίγκα και την επιστροφή στην κορυφή στην Basket League, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

inner

Η αντίδραση των ανθρώπων της ομάδας στην αποτυχία με την οποία άρχισε η σεζόν δεν ήταν ο πανικός. Η διοίκηση της ΚΑΕ πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα και το χρόνο της στην επιλογή του διαδόχου, που αποδείχτηκε ιδανική. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δίχως να «γκρεμίσει» το ρόστερ που παρέλαβε και μοναδική προσθήκη τον Μιχάλη Τσαϊρέλη που ουσιαστικά δεν πρόλαβε να βοηθήσει καθόλου, κατάφερε να μεταμορφώσει την ομάδα. Δημιούργησε με τα ίδια πρόσωπα ένα σύνολο με πειθαρχία, αρχές, άρνηση υποταγής σε οποιονδήποτε αντίπαλο, έμφαση στην άμυνα και συγκεκριμένο επιθετικό πλάνο, ενέπνευσε τον αρχηγό της (όπως παραδέχτηκε ο ίδιος) και πήρε το μέγιστο από όλους, μικρούς ή μεγάλους.

Πέρα από τις αγωνιστικές τροποποιήσεις, ο νέος προπονητής προσέδωσε την ηρεμία που συχνά έλειπε από τα μεγάλα ματς (και ειδικά τα ντέρμπι «αιωνίων») από την ομάδα του. Είχε πάντα καθαρό μυαλό, απέφευγε τις εκρήξεις που μετέφεραν εκνευρισμό στους παίκτες και κατόρθωνε να διατηρεί προσηλωμένους στο καθήκον τους «στρατιώτες» του.

inner

Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και η στάση των διοικούντων την ΚΑΕ, που απέφυγαν ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και λοιπές αντιδράσεις που ίσως τα προηγούμενα χρόνια αποπροσανατόλιζαν την ομάδα. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε απόλυτα έτοιμος και συγκεντρωμένος στην τελική ευθεία της σεζόν για να πιστοποιήσει την αγωνιστική του ανωτερότητα και να πετύχει τους στόχους του. Και τα κατάφερε!

Λίγα, αλλά σημαντικά ζητήματα

Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται ριζική αναδόμηση εν όψει της επόμενης σεζόν, παρά μόνο βελτιώσεις για να μεγαλουργήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πριν γίνουν οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα που αφορούν στο υπάρχον ρόστερ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το μπάτζετ δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το φετινό.

inner

Πρώτο και κυριότερο θέμα είναι του συμβόλαιο του Κώστα Σλούκα. Ο Ολυμπιακός τον θέλει πολύ και τον προορίζει για τον επόμενο ηγέτη της ομάδας, ενώ και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως στην ομάδα έχει όλο το πεδίο για να λάμψει. Μένει να βρεθεί και η οικονομική φόρμουλα, τη στιγμή που αρκετές ομάδες περιμένουν στη… γωνία. Οι «ερυθρόλευκοι» θα κάνουν την πρότασή τους στον παίκτη, αλλά δεν θέλουν να διαταράξουν τις ισορροπίες στην ομάδα και ο Σλούκας δεν μπορεί να πάρει συμβόλαιο αντίστοιχου «μεγέθους» αυτών των Σπανούλη και Πρίντεζη, ούτε πολύ μεγαλύτερο εκείνου του Μάντζαρη. Οι τρεις προαναφερθέντες μαζί με τον Λοτζέσκι και τους μικρούς (Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Χριστοδούλου, Μουράτος) θα είναι και του χρόνου στην ομάδα.

Επόμενο σημαντικό θέμα είναι το συμβόλαιο του Μπράιαντ Ντάνστον. Ο Αμερικανός σέντερ είναι free agent και έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά (δις κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκας γαρ). Όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις και τα οικονομικά δεδομένα. Ίσως αναζητηθεί κάτι καλύτερο αντί των Λαφαγέτ και Πέτγουεϊ, ενώ ο Χάντερ θα παραμείνει σίγουρα (με ενεργοποίηση σχετικού όρου στο συμβόλαιό του) και αρκετές πιθανότητες έχει ο Ντάρντεν μετά την παρουσία του σε παιχνίδια-«κλειδιά». Δύσκολα θα μείνει ο Κατσίβελης που μένει ελεύθερος (φημολογείται πως η ΑΕΚ τον πλησιάζει), ενώ λογικά θα συνεχίσει ο Τσαϊρέλης που λόγω τραυματισμού δεν πρόλαβε να βοηθήσει, πιθανώς και ο Καββαδάς σε ρόλο εφεδρικού.

Οι μεταγραφικές κινήσεις που θα γίνουν θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των «ανοιχτών» θεμάτων του υπάρχοντος ρόστερ. Οι πιθανότητες επιστροφής για Χάινς και Περπέρογλου είναι ελάχιστες.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: