Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Μόλις 8,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ!!

Μόνο 10 από τα 1727 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί κατέβαλαν στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό που τους αντιστοιχεί

Μόλις 8,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ
Πενιχρά έως μηδαμινά αποδεικνύονται μέχρι στιγμής τα κέρδη για το ελληνικό δημόσιο από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Ο συνολικός αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα φθάνει τα 2.062, από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί βάσει ΑΦΜ 1.727 φυσικά πρόσωπα. Από τους φορλογικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε αυτούς τους καταθέτες, το Δημόσιο έχει εισπράξει... 8.392.100 ευρώ, καθώς μόλις 10 άτομα έχουν καταβάλει το ποσό που τους αντιστοιχεί!

Είναι προφανές ότι από τον έλεγχο του συνόλου των 1.727 προσώπων που έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί είναι δυνατό να εισπραχθεί ένα τεράστιο ποσό που μπορεί να υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ, όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αυξηθεί σημαντικά, από τους 20 στους 300, ο αριθμός των ελεγκτών που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες υποθέσεις (καθώς και με άλλες), ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί διενέργειας των ελέγχων και να βεβαιωθούν εγκαίρως οι αναλογούντες φόροι, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει αυτό που έχει ζητήσει εδώ και έναν περίπου μήνα ο οικονομικός εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Παν. Αθανασίου με την 25σέλιδη επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την οποία αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στις 30 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι, όπως περιέγραφε ο κ. Αθανασίου στην επιστολή του εκείνη, τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ για τα 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επενδυτικές μερίδες στην ελβετική ΗSBC, κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007, δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν, καθώς οι πληροφορίες που παρέχονταν ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς για τη διενέργεια ολοκληρωμένων και αξιόπιστων ελέγχων. Ετσι, επιλέχθηκε άλλος τρόπος αξιοποίησης, ο οποίος συνίστατο αρχικά στην ταυτοποίηση 1.727 προσώπων της λίστας βάσει των ΑΦΜ και εν συνεχεία στην άρση του τραπεζικού απορρήτου όλων των τραπεζικών λογαριασμών που έχει στην Ελλάδα καθένα από τα φυσικά και νομικά αυτά πρόσωπα, «προκειμένου να ελεγχθούν οι κινήσεις που έγιναν από το 1997 έως και το 2011, να ανευρεθούν οι πρωτογενείς καταθέσεις και να διαπιστωθεί στη συνέχεια αν αυτές βρίσκονταν σε αναντιστοιχία με τις δηλώσεις εισοδημάτων». Αυτή ακριβώς είναι η ελεγκτική διαδικασία που ακολουθείται πλέον για καθένα από τα 1.727 ταυτοποιημένα φυσικά και νομικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε στην επιστολή του ο κ. Αθανασίου:
«Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων εκδόθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής-Αιγαίου 478 εντολές ελέγχου. Στο σύνολο των εντολών αυτών περιλαμβάνονται και 163 υποθέσεις που ήδη διαβιβάστηκαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στις αρμόδιες ΔΟΥ. Στο πλαίσιο των εντολών αυτών ολοκληρώθηκε από το ΣΔΟΕ ο έλεγχος 50 υποθέσεων, από το ΚΕΦΟΜΕΠ και τις άλλες αρμόδιες ΔΟΥ ο έλεγχος 44 υποθέσεων, ενώ ο έλεγχος των λοιπών περιπτώσεων βρίσκεται σε ώριμο στάδιο με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Ιούνιο του 2015».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: