Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Super deals στο No1!!

Ο Πετρ Τσεχ είναι ο νέος φύλακας άγγελος της Αρσεναλ και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων ever.
Πριν καν παίξει, θεωρείται μία από τις καλύτερες μεταγραφές τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Η Τσέλσι του επέτρεψε να υπογράψει σε όποια ομάδα θέλει, εκείνος διάλεξε τους Gunners και έγινε ο 4ος παίκτης που κάνει απευθείας τη διαδρομή από το Stamford Bridge στο Emirates επί εποχής Premier League μετά τους Γουίλιαμ Γκαλάς, Λασανά Ντιαρά, Γιόσι Μπεναγιούν. Ο πρώην Νο1 των Σπάρτα Πράγας και Ρεν έχει κάποια στατιστικά που είναι πραγματικά εντυπωσιακά όπως το ρεκόρ με τα περισσότερα clean sheet σε μία σεζόν στην PL (24 το 2004-05), συνολικά τα περισσότερα από κάθε άλλο τερματοφύλακα με τα γάντια μίας μόνο ομάδας (162) στο Νησί και είναι τρίτος στην λίστα με αυτούς που έχουν κρατήσει περισσότερες φορές την εστία τους ανέπαφη στο Champions League. Ο Τζον Τέρι δήλωσε ότι μόνος του ο Τσέχος θα δώσει 12-15 έξτρα βαθμούς αλλά και το fact με το 66% σε νίκες αποτελεί από μόνο του δήλωση για τον 33χρονο που στα 11 χρόνια του στους Μπλε κατέκτησε 13 τίτλους (στο ίδιο διάστημα η Αρσεναλ 3). Ο Τσεχ -το πρώτο του ματς με τους Gunners μπορεί να είναι κόντρα στην Τσέλσι στον τελικό του Community Shield στις 2 Αυγούστου- υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ κόστισε τον Αρσέν Βενγκέρ 15 εκατ. ευρώ, ποσό που αποδεικνύει την αξία του. Το deal αυτό, τον βάζει μέσα στο top-10 των μεταγραφών για παίκτες με ηλικία over 30, όπως επίσης στις πιο ακριβές τερματοφυλάκων όλων των εποχών, οι οποίες ακολουθούν...
51 Τζίτζι Μπουφόν (23 ετών, από Πάρμα σε Γιουβέντους)
Τον Νοέμβριο του 1995, σε αγώνα με την Μίλαν, ο Νέβιο Σκάλα δεν είχε στη διάθεσή του πρώτο τερματοφύλακα της Πάρμα, Λούκα Μπούτσι, όμως είχε την έμπενευση να βάλει βασικό έναν 17χρονο. Το όνομά του ήταν Τζίτζι, πήρε τα γάντια και κράτησε τους μυθικούς τότε, Ροσονέρι, στο 0-0. Το καλοκαίρι του 2001 η Γιουβέντους, έχοντας ρευστό από την πώληση Ζιντάν στην Ρεάλ, τον έκανε δικό της αντί 51 εκατ. ευρώ, ποσό που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο εξωπραγματικό ήταν τότε. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Μπουφόν έχει γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας που είδε ποτέ το ανθρώπινο μάτι. Ζωναντός θρύλος των Μπιανκονέρι με όλους τους τίτλους στην Ιταλία και δύο φορές στον τελικό του Champions League αλλά και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Ιταλίας, της οποίας είναι ρέκορντμαν συμμετοχών (148). Με λίγα λόγια, Μπουφόν όλων των εποχών.




24 Μανουέλ Νόιερ (25 ετών, από Σάλκε σε Μπάγερν)
Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Σάλκε, ο Νόιερ έκανε με τους Μπλε 156 εμφανίσεις στην Bundesliga και αφού κατέκτησε μόνο ένα Κύπελλο, το 2011 ήρθε η ώρα για το τεράστιο βήμα. Για που αλλού; Για την Μπάγερν η οποία έδωσε 25 εκατ. ευρώ στο κλαμπ του Γκελζενκίρχεν. Ο σήμερα 29χρονος αποτελεί από τότε εγγύηση κάτω από τα δοκάρια των Βαυαρών και της Εθνικής Γερμανίας, έχοντας δημιουργήσει της σχολή των ball playing goalkeepers. Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, σαν λίμπερο αλλά και σαν passer, ο Νόιερ έχει κουμπώσει σε μία εκπληκτική Μπάγερν τα τελευταία χρόνια με τρεμπλ το 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο με τα Πάντσερ το 2014 και απόλυτη κυριαρχία εντός συνόρων. Σίγουρα ένας από τους κορυφαίους της ιστορίας.
20 Νταβίδ Ντε Χέα (20 ετών, από Ατλέτικο σε Γιουνάιτεντ)
Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Κίκε Σάντσεθ Φλόρες που κατέκτησε το Europa League και το ευρωπαϊκό super cup το 2010, είχε κάτω από τα δοκάρια της ένα απίστευτο ταλέντο. Το μάτι του Αλεξ Φέργκιουσον δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τον αδύνατο πιτσιρικά και το 2011 έσκασε 20 εκατ. ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Old Trafford. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Ντε Χέα είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του σήμερα, Νο1 στόχος της Ρεάλ Μαδρίτης και το μέλλον της Εθνικής Ισπανίας. Υστερα από τέσσερις σεζόν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τίτλος σε Premier League, Community Shield), η μετοχή του είναι σε limit up και τα χρήματα που έδωσε ο Σερ Αλεξ μοιάζουν μάλλον λίγα.




18 Αντζελο Περούτσι (30 ετών, από Ιντερ σε Λάτσιο)
Από τους κορυφαίους Ιταλούς πορτιέρε, ο Αντζελο Περούτσι έκανε σπουδαία καριέρα σε top level και αγωνίστηκε στα περισσότερα μεγάλα κλαμπ της Serie A. Ξεκίνησε στην Ρόμα αλλά έπαιξε στην Γιουβέντους (208 αγώνες στο πρωτάθλημα) από το 1991 μέχρι το 1999 κατακτώντας 3 Scudetti, πηγαίνοντας 3 σερί φορές στον τελικό του Champions League (τίτλος το 1996) και κατακτώντας το UEFA. Υστερα από μόλις μία χρονιά στην Ιντερ (1999-2000) πωλήθηκε στην Λάτσιο αντί του ποσού που τον φέρνει σε αυτή τη λίστα. Εμεινε στους Λατσιάλι μέχρι το τέλος της καριέρας του (πάνω από 200 ματς σε Ιταλία και Ευρώπη), την οποία έκλεισε το 2006 όντας στην αποστολή της πρωταθλήτριας κόσμου, Squadra Azzurra.




16 Γιαν Ομπλάκ (21 ετών, από Μπενφίκα σε Ατλέτικο)
Το 2010 τα μάτια των Αετών άρπαξαν τον νεαρό Σλοβένο και τον δάνεισε κατά σειρά σε Μπέιρα-Μαρ, Ολανένσε, Λεϊρία, Ρίο Αβε. Με την Μπενφίκα έπαιξε τη σεζόν 2013-14 σε 16 ματς στο πρωτάθλημα και 4 στο Europa League στον δρόμο των Λουζιτανών μέχρι τον τελικό. Ηταν αρκετά. Το 2014 η Ατλέτικο Μαδρίτης έδωσε στους Λουζιτανούς 16 εκατ. ευρώ και έκανε τον σήμερα 22χρονο την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της La Liga. Ο 5 φορές διεθνής άσος βρέθηκε πίσω από τον Μογιά στο Vicente Calderon, όμως το τελευταίο κομμάτι της σεζόν έπαιξε σε 11 ματς στην Primera Division και σε 4 στο Champions League κάνοντας μεγάλο άλμα στο χρηματιστήριο με τις εκπληκτικές εμφανίσεις κόντρα στην Ρεάλ στα προημιτελικά.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: