Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Τη διαφορά κάνει το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα!!


Τη διαφορά κάνει το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα!

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας για τις αγγλικές ομάδες που λέει πως το να έχεις εύκολη ζωή στο πρωτάθλημα, συνήθως αποτελεί νάρκη και στις προσπάθειες για κατάκτηση της Ευρώπης. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Και σε μία χρονιά που έχουμε το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα στην Αγλία εδώ και δεκαετίες σίγουρα αυτό θα βοηθήσει χωρίς αμφιβολία τις ομάδες του νησιού να είναι ανταγωνιστικές, όσο μπορούν τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ. Μία απλή ματιά στη στατιστική δίνει το συμπερασμα: καμία αγγλική ομάδα (που είχε εύκολη σεζόν στην χώρα της) δεν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών αρχίζοντας από τη πιο πρόσφατη την Τσέλσι που το 2012 έμεινε έκτη στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά ξεπέρασε τον εαυτό της με Μπάρτσα και Μπάγερν. Η Λίβερπουλ το 2005,  ήταν διαρκώς στην πρίζα καταλήγοντας τελικά μόλις πέμπτη στην βαθμολογία ενώ η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ στη πιο μαγική της σεζόν, το 1999 πάλεψε μέχρι την τελευταία μέρα με την Αρσεναλ για τον τίτλο. Η Νότιγχαμ Φόρεστ, τις δύο χρονιές που πήρε τα συνεχόμενα Κύπελλα πάλευε μέχρι το τέλος για να εξασφαλίσει μία θέση στην Ευρώπη και  η απίστευτη Αστον Βίλα το 1982 ήταν για μεγάλο διάστημα στην ζώνη του υποβιβασμού αλλά στην Ευρώπη έγραψε ιστορία!
Η Λίβερπουλ το 1981 τερμάτισε μόλις πέμπτη, ενώ το 1977 πήρε το πρωτάθλημα στην τελευταία αγωνιστική μετά από σκληρή μάχη με την Μάντσεστερ Σίτι και το 1978 είχε ανταγωνισμό για να τερματίσει τελικά  πίσω από την Νότιγχαμ. Οσο για το 1984 ήταν η χρονιά που πήρε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, στο νήμα!
Το 1968 η Γιουνάιτεντ κατέκτησε την κορυφή πρώτη από τις αγγλικές ομάδες σε μία σεζόν που έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία μέρα από την συμπολίτισσα της Μάντσεστερ Σίτι, κάτι που αποτέλεσε και έξτρα κίνητρο στον ευρωπαικό τελικό, ενώ το 2008 πήγε μέχρι τη τελευταία αγωνιστική η κόντρα της με την Τσέλσι να είναι η άμεση αντίπαλος και στο τελικό της Μόσχας και στο πρωτάθλημα.
Αντίθετα οι χρονιές που μία ομάδα έκανε περίπατο η Ευρώπη αποδείχτηκε πικρή. Εχει να κάνει με  έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης πιθανότατα. , αλλά όπως η Τσέλσι το 2006 που αποκλείστηκε νωρίς, όπως η Σίτι τα τελευταία χρόνια που δεν μπόρεσε να πάει μακριά όπως η  Λίβερπουλ τον Μάρτη του 1983 (βέβαιη πρωταθλητρια από εβδομάδες)  αποκλείστηκε από την πολωνική Λοτζ στα προημιτελικά του πρωταθλητριών, όπως η αήττητη Αρσεναλ το 2004 που έμοιαζε ανίκητη μέχρι την ήττα - σοκ από την Τσέλσι στο «Χάιμπουρι», ή η  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις δύο επόμενες χρονιές του τρεμπλ το 1999, αποκλείστηκε τόσο από την Ρεάλ το 2000 όσο και από την Μπάγερν το 2001 την ώρα που έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα. Η μεγάλη Λιντς του Ντον Ρέβι το 1974 είχε αποκλειστεί στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και η ασταμάτητη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Καντονά,  το 93-94 με ένα σωρό ρεκόρ στην Πρέμιερσιπ δεν μπήκε καν στους ομίλους αποκλειόμενη από την Γαλατάσαράι! Συνεπώς όσο και αν η κλήρωση είναι δύσκολη για τις αγγλικές ομάδες, το ότι το πρωτάθλημα ξανάγινε ανταγωνιστικό μόνο καλό μπορεί να τους κάνει! 
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: