Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πλήρης ελευθερία σε El Nano και Τζιμπούρ!!


Πλήρης ελευθερία σε El Nano και Τζιμπούρ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το τρικ του Γκουστάβο Πογέτ με το οποίο φαίνεται πως τα δύο βαριά χαρτιά της «Ένωσης», είναι δυνατό ν’ απελευθερωθούν και να αποδώσουν τα προσδοκώμενα.

Η ελευθερία που έχει δώσει ο Ουρουγουανός σε Μπουονανότε και Τζιμπούρ, στο ματς με την Καλλονή, έφερε τους πρώτους καρπούς. Είναι κάτι που ο Πογέτ άλλωστε αποκάλυψε στους ρεπόρτερ της «Ένωσης» πως θα συμβαίνει. Μάλιστα ο τρόπος που κινούνταν οι δύο τους στο γήπεδο σήμερα, έκανε εξαιρετικά δυσδιάκριτο, το σύστημα που ακολούθησε σήμερα η «Ένωση». Προσωπικά, οτιδήποτε σύστημα κι αν έχει γράψει κανείς πως έπαιξε, είναι μέσα. Σημασία έχει να επικρατεί σύγχυση και στους αντιπάλους και με την κινητικότητα και την σωστή δομή που είχαν οι επιθέσεις της ΑΕΚ το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, κάτι τέτοιο συνέβη. Βέβαια το δείγμα γραφής δεν είναι ασφαλές και το κομβικό ματς της Νέας Σμύρνης, το προσεχές Σάββατο, θα μας δώσει μια πιο σαφή εικόνα.

Ο Γιόχανσον μας χάρισε άλλη μια ωραία ποδοσφαιρική στιγμή με την σέντρα στον «τρομοκράτη» που ευχαριστήθηκε με την ψυχή του το γκολ που έβαλε. Ταυτόχρονα ο Μπουονανότε που σε άλλες στιγμές γινόταν εσωτερικός χαφ, σε άλλες ακραίος σε άλλες δεκάρι και πάει λέγοντας έχει την εντολή να παίζει εντελώς ελεύθερα. Ο Λατίνος Πογέτ, κατανοεί πώς αυτού του είδους τους ποδοσφαιριστές, δεν μπορείς να τους βάλεις σε καλούπι. Ταυτόχρονα ο Τζεμπούρ είχε ελευθερία κινήσεων να πηγαίνει όπου θέλει στην επίθεση. Κι έτσι ο «Άραβας» έχοντας έναν τέτοιο παίκτη κοντά του στην επίθεση, έβαλε δύο γκολ με το σχήμα σε αρκετές στιγμές με 4-4-2, με τον Enano βέβαια, να έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τον Πλατέλλα στις κινήσεις του. Η ΑΕΚ γυρνούσε και με 4-2-3-1 και σε 4-1-4-1 και επίσης υπήρχαν στιγμές στην ανάπτυξη όπου το σχήμα ήταν κοντά και σε ένα 4-1-3-2. O Πογέτ βέβαια μίλησε για το 4-3-3, οπότε εκείνος ξέρει καλύτερα τι έπαιξε. Το ουσιαστικό όμως είναι πως τα δύο μεγάλα ατού της ΑΕΚ, είχαν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ειδικά στο β’ μέρος αυτό βγήκε.

Επίσης για μένα, ήταν θετικό το γεγονός πως ο Μάνταλος και σε αυτό το ματς δεν ξεκίνησε. Φαίνεται πως θέλει απελπισμένα το γκολ, πως ψάχνει τις καλές εμφανίσεις, αλλά είναι λογικό ο προπονητής να θέλει να τον αποφορτίσει κι από το άγχος πως όλη η ευθύνη για το δημιουργικό κομμάτι πέφτει πάνω του. Ο Μάνταλος όταν μπήκε, στο ένα 15λεπτο που έπαιξε, βγήκαν φάσεις όταν πλέον το ματς είχε ανοίξει, αλλά αυτό που θα του βελτιώσει την ψυχολογία είναι ένα γκολ που του λείπει, για να πατήσει καλύτερα στα πόδια του. Πάντως στα σχήματα που δοκίμασε ο Πογέτ στο πρώτο μέρος ο Μάνταλος θα ήταν δύσκολο ν’ αποδώσει και οφείλει κι εκείνος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στην ΑΕΚ σιγά-σιγά τα πράγματα στρώνουν, αλλά εκείνο που θα κρίνουμε στη συνέχεια, είναι η αποτελεσματικότητα της «Ένωσης» σε ματς πραγματικά δύσκολα και με μεγάλες απαιτήσεις, όπου θα πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματική απ’ ότι σε μεγάλο κομμάτι του πρώτου γύρου, ειδικά στις πρώτες δέκα αγωνιστικές.

Θα κλείσω με το εξής: Οι πάντες ξέρουν πόσο αυστηρός είμαι στην κρίση μου για την ομάδα. Είναι όμως πραγματικά κρίμα, σε παιχνίδια, έστω και με κατώτερους αντίπαλους, όταν η ομάδα έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο, να υπάρχει γκρίνια. Η ΑΕΚ όσο περνάνε οι εβδομάδες, αποδίδει καλύτερο ποδόσφαιρο, από τους άλλους μνηστήρες των θέσεων στα πλέι-οφ, ενώ και ο πρωτοπόρος τον τελευταίο καιρό έχει κατεβάσει στροφές στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική άνοδο, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν χρειάζεται ενισχύσεις και πώς δεν είναι απαραίτητο και σημαντικό να μάθει να διαχειρίζεται και να παίρνει αποτελέσματα στα πιο δύσκολα παιχνίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, το παιχνίδι της βελτιώνεται ραγδαία.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: