Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κρας τεστ Βενιζέλου για το Μεσοπρόθεσμο!!

Τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει την Κυριακή στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ο νέος «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας.
Κρας τεστ Βενιζέλου για το Μεσοπρόθεσμο
Αν και η κατάσταση που παραλαμβάνει είναι ήδη διαμορφωμένη «δια χειρός Παπακωνσταντίνου», ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να μορφώσει ιδία άποψη εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να πείσει τους εταίρους, όχι μόνο να δώσουν στη χώρα την 5η δόση τον Ιούλιο, αλλά και να δεχτούν να τροποποιηθεί, εν μέρει έστω, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας.
Για να αλλάξει κάτι στο «μείγμα πολιτικής» που εφαρμόζεται, ποντάρει πολλά στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου τους οποίους θα ετοιμάσει και όπου θέλει να βάλει τη «σφραγίδα» του, για να το καταστήσει λιγότερο επαχθές και περισσότερο αναπτυξιακό.
Δύο είναι οι μεγάλες προτεραιότητες του νέου υπουργού: να «τρέξει» αποτελεσματικά τις αποκρατικοποιήσεις αφενός και, αφετέρου, να επιφέρει τις δικές του αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που θα το καθιστούν δικαιότερο (καθηγητής συνταγματικού δικαίου γαρ και ο ίδιος)…
Στο γραφείο του υπουργού τον περιμένουν τουλάχιστον έξι «καυτοί φάκελοι»:
1. να φέρει για ψήφιση το νέο μεσοπρόθεσμο και να προχωρήσει σε αλλαγές υπό το βάρος των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.
2. να βάλει την υπογραφή του στους εφαρμοστικούς νόμους όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα σκληρά μέτρα ύψους 28,3 δισ. ευρώ.
3. να ολοκληρώσει την πώληση του ΟΤΕ και βρει συμβούλους για να τρέξουν ή να επανασχεδιάσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
4. να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιδόματα και εξτρά
5. να οριστικοποιήσει κατάλογο με ΔΕΚΟ που θα μπουν λουκέτο
6. να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ειδικά για το τελευταίο, το άνοιγμα δηλαδή των νομικών επαγγελμάτων, ο ίδιος έχει δείξει ότι δε φοβάται τις συγκρούσεις με τα κατεστημένα στο χώρο της δικαιοσύνης, καθώς υπήρξε στο παρελθόν ο βασικός εισηγητής της δημιουργίας του Μισθοδικείου, που έβαλε -ως ένα βαθμό μόνο τελικά- φραγμό στις δικαστικές αποφάσεις για απονομή μισθολογικών αυξήσεων σε δικαστές, από δικαστές.
Γενικότερα όμως, προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, το νέο μισθολόγιο, τις αποκρατικοποιήσεις και τα λουκέτα στο «άχρηστο δημόσιο» θα βρεθεί πιθανότατα αντιμέτωπος και με τους θιγόμενους του «συστήματος ΠΑΣΟΚ» που είχαν ως τώρα βρει στο πρόσωπό του το «αντίπαλον δέος» απέναντι στους «σφαγείς» των προνομίων τους, δηλαδή τον πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: