Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ο «Ζαγόρ» πιο αναγκαίος από τους επενδυτές

Η συζήτηση μπορεί να αποδειχτεί άνευ αντικειμένου… Αλλά και μόνο επειδή αρχίζουν να γίνονται σκέψεις για τον (άμεσα) μελλοντικό ΠΑΟΚ χωρίς τον Ζαγοράκη επικεφαλής αποκτά νόημα.
Ο «Ζαγόρ» πιο αναγκαίος από τους επενδυτές
Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας...
Το τι θα κάνει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις με τους Σαχπατζίδη και Φλωρίδη.
Το ιδανικό σενάριο που κυοφορούνταν έκανε λόγο για μια διοικητική δομή με έναν (ακόμη) καθολικής ως επί το πλείστον αποδοχής πρόεδρο (Ζαγοράκη), πλάι του τον Βρύζα, έναν ικανό τεχνικό (Μπόλονι) και τα κεφάλαια που έλειπαν από τους υποψήφιους επενδυτές. Στην ουσία έναν ΠΑΟΚ όπως πιθανώς ονειρεύονταν οι φίλοι του. Ή και οι ίδιοι…
Οι Μάγοι με τα Δώρα ανήκουν μόνο στις θρησκευτικές ιστορίες, κι αν για τον οπαδό η πίστη του σε μια ομάδα ξεπερνά ακόμη και τη δύναμη της θρησκείας τότε οφείλει να ερευνά όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη κι αν σε αυτά περιλαμβάνονται μάγοι με δώρα που δεν τα προσφέρουν όμως με ανιδιοτέλεια.
Το θετικό του πράγματος θα ήταν μια γενναιόδωρη προσφορά από τους υποψήφιους επενδυτές, σε ένα business plan στο οποίο ο Ζαγοράκης θα κρατούσε την εξέχουσα θέση του. Ανεξάρτητα από το πόσο εφικτό θα μπορούσε να είναι το σενάριο, σίγουρα θα ήταν αποδεκτό. Μόνο που κάθε σοβαρός δυνάμει ιδιοκτήτης ο οποίος αναλαμβάνει δράση για να αποκτήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας εκ των δημοφιλέστερων ελληνικών ομάδων έχει κι ένα σχέδιο. Κι αυτό δεν είναι πάντοτε συμβατό με το σχέδιο του προκατόχου του.
Τα τελευταία χρόνια ο Ζαγοράκης είχε οικοδομήσει γύρω του ένα πανίσχυρο παραπέτασμα το οποίο στηριζόταν κυρίως στην αποδοχή του κοινού που στο κάτω κάτω τον προώθησε σ' αυτήν τη θέση. Οχι χωρίς τη θέλησή του, αλλά πάντως ως η μοναδική επιλογή. Δεύτερη δεν υπήρχε ή κι αν υπήρχε οδηγούσε στο… χάος.
Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης (ας υποθέσουμε ό,τι), βρέθηκε και μια άλλη επιλογή: η επιλογή των κεφαλαίων που έλειπαν από μια ομάδα. Και καλύπτονται τα χρέη, και οδηγείται ο ΠΑΟΚ στην εξυγίανση πολύ συντομότερα από όσο και ο πιο αισιόδοξος οπαδός θα φανταζόταν. Μετά;
Μοναδικό δείγμα γραφής ενός ΠΑΟΚ που διοικούνταν χωρίς τον Ζαγοράκη ήταν το διάστημα της παραίτησής του. Σύντομο… Αλλά τότε υπήρχε ο Βρύζας, η αλλαγή στην προεδρία έγινε σχεδόν χωρίς να την πάρει χαμπάρι κανείς, αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ ήταν σε ανοδική πορεία εμπνέοντας σιγουριά υπό τον Σάντος και εν πάση περιπτώσει γνώριζαν άπαντες ότι υπήρχε συνέχεια. Και όχι νέα αρχή.
Ο Ζαγοράκης, με όλα τα τρωτά του, τις μονομανίες του και ενδεχομένως την ισχυρογνωμοσύνη του, δεν παύει να αποτελεί δοκιμασμένη επιλογή. Και επιτυχημένη. Είναι ο μοναδικός πρόεδρος διοίκησης που εξακολουθεί να απολαμβάνει την αποδοχή του μεγαλύτερου τμήματος του κοινού στον ΠΑΟΚ ξεπερνώντας τη φθορά μιας μεγάλης χρονικά περιόδου διοίκησης ενός τόσο απαιτητικού συλλόγου.
Ο αντίλογος είναι ο Βρύζας, η ρήξη του οποίου με τον Ζαγοράκη θεωρήθηκε από πολλούς ως μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ τους διέψευσε όλους. Ο ρόλος του όμως σε έναν ΠΑΟΚ με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και χωρίς τον Ζαγοράκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Και σημείο που χρήζει σχολιασμού, αν και εφόσον περπατήσει. Ισως αναδείξει τις αρετές που δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει στο διάστημα της σύντομης προεδρίας του μετά την παραίτηση Ζαγοράκη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν πρωτίστως τον ίδιο το Ζαγοράκη. Ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν έχει ολοκληρώσει το έργο του, στην ιδανική περίπτωση που οι υποψήφιοι επενδυτές αποδειχτούν φερέγγυοι και πληρώσουν τα 6 εκατ. ευρώ. Ισως στη δεύτερη ανάγνωση διαπιστώσει πως σε αυτό το ενδεχόμενο η παρουσία του στον ΠΑΟΚ είναι ακόμη πιο αναγκαία. Εστω κι αν οι διοικητικές ισορροπίες είναι δυσκολότερες...sportdog gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: