Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Μπέος: «Υπήρξαν πιέσεις…»


Δυσαρεστημένος μετά την τελευταία εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν την αποβολή του Ολυμπιακού Βόλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολιτικές παρεμβάσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι στις οποίες υπέκυψαν η ΕΠΟ και η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, με δηλώσεις στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. 

Αναλυτικά, ο Αχιλλέας Μπέος μίλησε για: 

-την κλήση από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA: «Εμείς κάναμε ένα φάκελο με δηλώσεις θεσμικών παραγόντων, πως η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής έχει εκδοθεί βάσει πολιτικών παρεμβάσεων. Ήρθε την Παρασκευή μία απάντηση, ότι επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής, χωρίς όνομα, θα επιληφθεί του θέματος. 

Θα πρέπει να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον πώς είναι δυνατόν να μας συμπεριλαμβάνει η UEFA στην κλήρωση και ξαφνικά χθες με επιστολή να μας ενημερώνει για τη συνεδρίαση της Πειθαρχικής της Επιτροπής, με βάση μία γνωμοδότηση δικηγορικού γραφείου των Αθηνών, με το όνομα Ρόκκας. Εδώ μέσα που βρίσκομαι δεν μπορώ να έχω την καλύτερη πληροφόρηση. Αυτό το γραφείο αποκρύπτει ότι ήδη έχει γίνει έφεση, έχει συζητηθεί και αναμένεται η απόφαση. Βάσει αυτών των ελλιπών στοιχείων το δικηγορικό γραφείο ενημέρωσε πως η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστέα». 

-το τι θα ζητήσει από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA: «Βασική μας πρόθεση είναι η επιτροπή να αναβάλει αυτή την απόφαση. Σκέφτεστε τι θα γίνει αν οι αποφάσεις είναι διαφορετικές. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αναβάλουμε προσωρινά την απόφαση, βάσει και όσων είναι ο πρόεδρος της UEFA. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια πρεμούρα τους έχει πιάσει για να βγάλουν απόφαση. Δεν ξέρω μήπως φοβούνται ο Ολυμπιακός Βόλου να βρει τα ψυχικά αποθέματα και να αποκλείσει ένα μεγάλο σύλλογο όπως η Παρί Σεν Ζερμέν. Γιατί μη νομίζετε ότι είναι από τίποτα μοναστήρια εκεί στην UEFA…». 

-το αν θα επηρεάσει η απόφαση της UEFA εκείνη της ΕΠΟ: «Η UEFA, όποια απόφαση κι αν πάρει, δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα. Η μόνη που μπορεί να τιμωρήσει παγκοσμίως είναι η FIFA. Αυτό ήδη μας δημιουργεί μία μεγαλύτερη απορία για το πώς λειτουργεί μία μεγάλη ομοσπονδία, όπως η UEFA. Πώς γίνεται να έχουν πληροφορίες οι δημοσιογράφοι προτού εμείς παρουσιαστούμε στην Πειθαρχική Επιτροπή;». 

-τη στάση της ΕΠΟ: «Η ΕΠΟ μόλις έσκασε το θέμα αυτό έπρεπε να είχε πάρει θέση, με στοιχεία, όπως έκανε η αντίστοιχη ομοσπονδία της Τουρκίας. Στην Τουρκία είπαν ότι μέχρι να βγουν αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια, δεν θα τιμωρήσουν ούτε φυσικά πρόσωπα ούτε ομάδες. Εδώ έχουν καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η στάση της ΕΠΟ έχει να κάνει με τις πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις που έχει δεχτεί, αλλά και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Στην Ιταλία είχαν τον Μότζι σε βίντεο να λέει ‘πάρε αυτά, κάνε πέναλτι κλπ.’. Εδώ είχαμε τέτοια στοιχεία;». 

-την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας: «Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι επίορκη. Αναλαμβάνω την ευθύνη αυτών που λέω. Νομίζετε πως ο Αχιλλέας Μπέος έχει μιλήσει; Έχω στοιχεία! Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας είναι κατάπτυστη κι έχει σκοπό. Δεν έχουν δικαίωμα να ρίξουν τον Ολυμπιακό Βόλου. Η βαθμολογία έχει επικυρωθεί και αυτό που έγινε είναι έγκλημα. Έχω στοιχεία και όταν θα έρθει η ώρα θα καταλάβει ο κόσμος για τι επιτροπή μιλάμε. Για τη δική μου τιμωρία, το κατηγορητήριο το συνέταξαν οι άνθρωποι που πρότεινε ο κ. Μπιτσαξής να προσλάβουν για αθλητικούς δικαστές. Ας βγει ο πρόεδρος της ΕΠΟ και να πει ότι δεν τους πρότεινε ο κ. Μπιτσαξής. Το έχει παραδεχτεί μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Ο νόμος απαγορεύει να πάρεις μία υποκλοπή για ένα ζήτημα ποινικό και να τη χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Έχουν καταπατηθεί το Σύνταγμα και οι νόμοι. Εγώ θα πάω την ιστορία αυτή μέχρι τέλους. Δεν μπορείς να τιμωρήσεις κάποιον επειδή το θέλουν οι εκάστοτε Θωμαΐδηδες και Κούγιες». 

-την τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου: «Με προβληματίζει μία πιθανή τιμωρία της ομάδας, που είναι δημιούργημα δικό μου και εκπροσωπεί μία ολόκληρη πόλη. Μιλάμε για μία ομάδα που έπαιξε το πιο ωραίο ποδόσφαιρο, καταχειροκροτήθηκε και τώρα κινδυνεύει η ύπαρξή της και η ιστορία της. Πού εμπλέκεται η ομάδα; Πού αναφέρεται το όνομά της; Είναι μία ομάδα πρότυπο. Ο Ολυμπιακός Βόλου με βάση όσα βλέπω δύσκολα θα έφευγε από τη δεύτερη ή τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Άρχισε να διεκδικεί κομμάτι από την πίτα και αυτό τους πείραξε. Είναι η μεγαλύτερη επαρχιακή ομάδα όλων των εποχών». 

-τις κατηγορίες για τον Ολυμπιακό Βόλου: «Λένε για έξι ύποπτα παιχνίδια του Ολυμπιακού Βόλου. Τέσσερα κέρδισε, ένα ήταν ισοπαλία και ένα ήταν ήττα. Σε αυτά τα τέσσερα που κέρδισε γιατί δεν φωνάζουν να ρωτήσουν τους αντιπάλους. Να τους ρωτήσουν αν δωροδοκήθηκαν ή αν απειλήθηκαν. Το ίδιο να κάνουν και για τους διαιτητές. Δεν το έκαναν όμως. Ποιος είναι ο μάρτυρας; Ο κ. Κούγιας που έλεγε ‘δεν γνωρίζω, δεν ξέρω, το άκουσα στην πιάτσα’; 

Έρχεσαι μεταγενέστερα να τιμωρήσεις για προγενέστερες πράξεις, για πράγματα που λένε πως έγιναν πριν τρία χρόνια. Καν’ το, αλλά ποιο είναι το πρόβλημά σου και δεν περιμένεις κάποιους μήνες να υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία και αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια. Γιατί δεν παίρνουν αποφάσεις αφού έχουν εξασφαλίσει δίκαια δίκη; Ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει για να συμβεί αυτό;». 

-τη φυλάκισή του: «Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να βιώνει αυτό το πράγμα στα 53 του. Να βρίσκεται μακριά από την οικογένειά του και τα παιδιά του. Εγώ έχω υποχρέωση απέναντι στην οικογένειά μου να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα, όταν θα βγω, πρώτα ο Θεός, έξω. Μου στερούν τα παιδιά μου και την ελευθερία μου χωρίς στοιχεία. Αυτό δεν είναι δίκαια δίκη. Εγώ από το ποδόσφαιρο έχω τελειώσει. Είναι δέσμευση λόγου, γιατί έχω υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου να αποκαταστήσω το όνομά μου. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί ο γιος μου και να λένε πως ο πατέρας του έστησε παιχνίδια…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: