Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

"Δεν θα μας στενοχωρήσει το Χ"

Για τη φιλοσοφία του Σάντος στην εθνική αλλά και τους Κατσουράνη, Γκέκα, Καραγκούνη και Τζαβέλλα μίλησε ο Σλάβεν Μπίλιτς σε συνέντευξή του...
"Δεν θα μας στενοχωρήσει το Χ"
Τι ελπίζετε να κερδίσετε από το παιχνίδι με την Ελλάδα;
Ελπίζω να παίξουμε καλά και να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ο κύριος στόχος μας είναι η νίκη, όπως άλλωστε σε όλα τα παιχνίδια, αλλά αν έρθει μόνο ο πόντος, δεν θα στεναχωρηθούμε. Οταν η Ελλάδα δεν νίκησε τη Λετονία, γνωρίζαμε ότι θα κληθούμε να παίξουμε για δύο αποτελέσματα. Και για να απαντήσω πιο σωστά: στόχος μας είναι η πρόκριση και τίποτα άλλο.
Μόλις ολοκληρώθηκαν τα παιχνίδια της προηγούμενης αγωνιστικής, εμφανιστήκατε αισιόδοξος για το ματς με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς του ως «το πιο εύκολο». Γιατί;
Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Οποιος με γνωρίζει, ξέρει ότι δεν θα το έλεγα ποτέ. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Ισως να εξαιρούνται αυτά στην έδρα μας με την Ανδόρα, τον Αγιο Μαρίνο, τη Μάλτα, γιατί θα είναι ένα... θαύμα να μην τα κερδίσεις. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα εκτός έδρας με αυτές τις χώρες. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα παιχνίδι μακριά απ' την Κροατία, με αντίπαλο την Ελλάδα. Μία απ' τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Οχι μόνο τώρα, αλλά σταθερά την τελευταία δεκαετία. Αν αφήσουμε τις κορυφαίες δυνάμεις, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, η Ελλάδα ακολουθεί...
Πώς το περιμένετε από αυτό το παιχνίδι;
Αυτό το ματς μπορεί να είναι το πιο δύσκολο απ' όλα. Δεν πρέπει να είμαστε νευρικοί, δεν πρέπει να κοιτάξουμε τον πίνακα του σκορ, δεν πρέπει να γεμίσουμε άγχος. Αυτός είναι ο μοναδικός παράγοντας που άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Θα είναι, όμως, μία εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση. Σας είπα και νωρίτερα πως η Ελλάδα είναι μία πολύ καλή ομάδα. Επειτα από το 2002 έχει κάνει άλματα προόδου. Αυτό εξάλλου το δείχνει και η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι πάντοτε στο «ΤΟΠ -15», άρα δεν θα μπορούσα ποτέ να πω ότι είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Το ίδιο γνωρίζουν και οι ποδοσφαιριστές μου.
Σε αρκετά παιχνίδια στην Κροατία ο κόσμος σάς αποδοκιμάζει. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν με απασχολεί. Υπάρχουν δημοσιογράφοι στην Κροατία οι οποίοι νομίζουν ότι παίζουμε καλά. Αλλοι, όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η δική μου ομάδα. Στα πέντε χρόνια που βρίσκομαι στον πάγκο της, έχουμε δώσει περίπου 55 παιχνίδια και έχουμε περισσότερες από τριάντα νίκες (σ. σ.: τα παιχνίδια είναι 52 και το σχετικό ρεκόρ είναι 36 νίκες, 11 ισοπαλίες και 5 ήττες). Στην Ευρώπη βρίσκεις δύο με τρεις ομάδες με καλύτερο ρεκόρ. Η Κροατία, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι στο «ΤΟΠ- 10» των ομάδων. Σε μία θέση που δεν ήταν παλιότερα. Η μοντέρνα δημοσιογραφία είναι ίδια παντού...
Εχετε κάποια απάντηση στους επικριτές σας;
Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πιο έμπειρος και δεν με απασχολεί καθόλου. Οταν η κριτική είναι εποικοδομητική, τότε την ενστερνίζομαι. Αλλά όταν είναι κακοπροαίρετη, τότε δεν με ενδιαφέρει. Ελπίζω να συμβαίνει το ίδιο και για τους παίκτες μου.
Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ο κόσμος απαιτεί πολλές φορές να κερδίζουμε με 2-0 στο ημίχρονο ή ακόμα χειρότερα στο μισάωρο. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι έτσι. Οι παίκτες γίνονται νευρικοί και αυτό μας επηρεάζει. Το συναντήσαμε σε αρκετά παιχνίδια. Αν είμαστε κορυφαία ομάδα, τότε δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από μία μειονότητα.
Θα είναι αποτυχία για την Κροατία αν τελικά βρεθεί στα πλέι οφ και δεν κερδίσει την απευθείας πρόκριση στο EURO 2012;
Δεν νομίζω. Η χώρα περιμένει πολλά από εμάς. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κροατία δεν συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Και επίσης, αν αγωνιστούμε στα πλέι οφ, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία. Και στο Μουντιάλ του 1998 από τα πλέι οφ πήγαμε, και το 2004 το ίδιο. Δεν θα είναι απογοήτευση. Θα είναι αποτυχία αν δεν προκριθούμε! Φυσικά και θα είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας εύκολη. Γι' αυτό θέλουμε κόντρα στην Ελλάδα να πάρουμε το αποτέλεσμα που θα μας δώσει την πρόκριση. Εχουμε μια καλή ευκαιρία.
Πώς βλέπετε πλέον την Ελλάδα; Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την τελευταία φορά που συναντηθήκατε;
Δεν θα το έλεγα. Λίγο - πολύ παραμένει η ίδια. Τους περισσότερους ποδοσφαιριστές τους ήξερα και το σύστημα, όπως και η οργάνωση και ο τρόπος παιχνιδιού, παραμένουν αναλλοίωτα. Διαθέτουν την ίδια ποιότητα και την ικανότητα να ελέγχουν το παιχνίδι. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς τον ίδιο ρυθμό. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ έμπειρους ποδοσφαιριστές στον χώρο του κέντρου. Παίζουν με ηρεμία και μπορούν να είναι επικίνδυνοι, δίχως ιδιαίτερο ρίσκο. Υπάρχει ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης... Εχω παρακολουθήσει τρία παιχνίδια της Εθνικής σας και μολονότι δεν είχε παίξει καλά, ήταν βελτιωμένη. Ο Φερνάντο Σάντος έχει αξιοποιήσει το υλικό που διαθέτει και έχει δώσει στην ομάδα τη φιλοσοφία του.
Θα έχετε πληροφορηθεί ότι επέστρεψε και ο Γκέκας...
Το έμαθα και μάλιστα τον παρακολουθώ τώρα στην τηλεόραση (σ. σ.: γέλια). Εχει πετύχει δύο γκολ και μόλις τώρα ο προπονητής του τον έκανε αλλαγή. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και ο Τζαβέλλας, ο οποίος, ευτυχώς για εμάς, είναι τραυματίας.
Η αποστολή της Κροατίας θα έχει εκπλήξεις; (σ. σ.: η συνέντευξη έγινε πριν από την ανακοίνωση των 23 ποδοσφαιριστών). Υπάρχουν σκέψεις για κλήση του Ρουκάβινα;
Δεν πρόκειται να αλλάξω την εμπιστοσύνη στην ομάδα μου. Οταν έρθει η στιγμή θα ανακοινώσω τους ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Εχουμε αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές, κάποιους τραυματίες και κάποιους που επέστρεψαν από τραυματισμό. Το τελευταίο είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν παύουμε να θέλουμε την καλύτερη επιλογή. Ο Ρουκάβινα άρχισε να παίζει καλά, τον κοιτάμε, αλλά δεν θα βρίσκεται στη λίστα. Ισως στο μέλλον.
  • Σε 52 παιχνίδια στα 5 χρόνια με τον Μπίλιτς στον πάγκο, η Κροατία έχει 36 νίκες, 11 ισοπαλίες και 5 ήττες
  • Η Ελλάδα είναι μία πολύ καλή ομάδα και το δείχνει και η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη, που είναι πάντοτε στο «ΤΟΠ -15»
ΓΙΑ ΤΟΝ Φ. ΣΑΝΤΟΣ: «Εχει δώσει στην ομάδα τη φιλοσοφία του»
ΓΙΑ ΤΟΝ Φ. ΓΚΕΚΑ: «Τον παρακολουθώ στα ματς της Αϊντραχτ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: