Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οταν "έφυγε" ο Μπέλοφ...!!

Θλιβερή επέτειος η σημερινή. Στις 3 Οκτωβρίου 1978 φεύγει από τη ζωή ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, σε ηλικία μόλις 27 χρονών.
Οταν "έφυγε" ο Μπέλοφ...
Χάνεται ο Σοβιετικός Αλεξάντερ Μπέλοφ, ο άνθρωπος που πέτυχε το νικητήριο καλάθι στον ιστορικό τελικό μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972.
Σχεδόν σε χρόνο μηδέν, δέχθηκε τη μακρινή πάσα του Ιβάν Εντέσκο και ανάμεσα σε δύο Αμερικανούς σκόραρε σε 51-50 χαρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στην Σοβ.Ένωση.
Οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή ο γεν.γραμματέας της FIBA Γουίλιαμ Τζοουνς δέχθηκε να επαναφέρει το χρονόμετρο στο ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη με την αιτιολογία ότι έπρεπε να είχε δοθεί ταιμ-αουτ στους Σοβιετικούς.
Το παιχνίδι χάθηκε, οι Σοβιετικοί πανηγύριζαν και οι Αμερικανοί διαμαρτύρονταν έντονα. Κατά την κατάθεση της ένστασης τους, ο προπονητής των ΗΠΑ Χανκ Άιμπα έχασε το πορτοφόλι του που περιείχε 370 δολάρια.
Οι εκνευρισμένοι Αμερικανοί δεν παρέστησαν στην τελετή απονομής των μεταλλίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα ασημένια τους μετάλλια τους περιμένουν ακόμα και σήμερα σε θυρίδα ελβετικής τράπεζας της Γενεύης, όπου τα κατέθεσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο Μπέλοφ που δεν είχε καμιά απολύτως συγγένεια με τον Σεργκέι Μπέλοφ, όπως συχνά αναφέρεται πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Φήμες μιλούν για θάνατο από καρκίνο και άλλες από κίρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ.
Βέβαια δεν είναι λίγοι, κυρίως στον τότε δυτικό κόσμο, εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο θάνατος του προήλθε από χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: