Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κενά αέρος!!

Ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη ήταν ο χειρότερος της φετινής περιόδου με τα γνωστά... κενά αέρος στην άμυνα. Τόσο απλά. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
Κενά αέρος
Μετά από δυο εξαιρετικές εμφανίσεις με την ΑΕΚ και την Ρούμπιν Καζάν ήρθε το "κλατάρισμα". Ο ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα χωρίς ενέργεια και πνεύμα μαχητή στο Καραϊσκάκη. Κακός στην άμυνα, κακός στο κέντρο, κακός και στην επίθεση. Είναι ενδεικτικό ότι πλην του γκολ, που προήλθε από στημένη φάση και πολλές καραμπόλες μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, δημιούργησε την επόμενη ευκαιρία στο 95'!
Στο υπόλοιπο ματς η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι ήταν απελπιστική. Το κέντρο της άμυνας έχει σοβαρότατες ευθύνες για τα δυο γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ με πανομοιότυπο τρόπο. Είναι απαράδεκτο όταν δυο αντίπαλοι μέσα σε λίγα λεπτά πετιούνται μέσα στην καρδιά της άμυνάς σου και σκοράρουν ανενόχλητοι με κεφαλιές. Πού ήταν ο Τσιρίλο και ο Μαλεζάς; Φαίνεται η απουσία ενός σωματώδη δυναμικού στόπερ ικανού στο ψηλό παιχνίδι. Όσο για τον Ετό, που έχασε τον Φουστέρ στο πρώτο γκολ; Εξαιρείται της κριτικής ο Βραζιλιάνος, γιατί είναι γνωστή η αμυντική του ανικανότητα.
Θεωρώ λάθος την γενίκευση ότι για όλα φταίει ο Κρέσιτς. Δηλαδή… βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε - έξι; Για τα δυο γκολ στο Καραϊσκάκη ξεκάθαρα δεν ευθύνεται. Στα σημεία που βγήκαν οι σέντρες δεν υπήρχε καμία δυνατότητα αντίδρασης. Στο πρώτο γκολ ήταν χαμηλή η σέντρα του Τοροσίδη και η μπάλα κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα παράλληλα προς την εστία, ενώ στο δεύτερο γκολ η σέντρα του Μιραλάς βγήκε στο πρώτο δοκάρι και ήταν επίσης δυνατή. Ο Τσιρίλο που βρισκόταν στο πρώτο δοκάρι, δεν "καθάρισε" την φάση ενώ και ο Μαλεζάς κοιτούσε αδρανής την εφόρμηση του Τζιμπούρ.
Είπαμε, όντως, έχει εμφανή και επιζήμια για την ομάδα ατολμία στις εξόδους ο Κροάτης τερματοφύλακας, αλλά δεν είναι και υπερηχητικό αεροπλάνο να ίπταται στους αιθέρες οπουδήποτε. Η απουσία του Κοντρέρας επέδρασε αρνητικά στην ηρεμία της άμυνας, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι εάν έπαιζε ο Χιλιανός θα αποφεύγονταν τα δυο γκολ, αφού ούτε αυτός είναι καλός στις κεφαλιές και δεν έχει καθόλου καλή παράδοση με αντίπαλο τον Τζιμπούρ.
Η ομαδική απογοήτευση για τον ΠΑΟΚ συνεχίσθηκε με το ανύπαρκτο κέντρο. Ο υποτιθέμενα ξεκούραστος Γκαρσία εκτέλεσε ωραία το κόρνερ στο γκολ, αλλά στο υπόλοιπο μας έπαιζε σαν υπνωτισμένος, όπως και ο Μπαλάφας, ο οποίος ναι μεν πιστώνεται το γκολ, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ο Φωτάκης, δε, ήταν τραγικός. Συνεπώς, λόγω ελλειπούς τροφοδοσίας τις λιγότερες ευθύνες έχει η επιθετική γραμμή για την ήττα. Ο επίσης υποτιθέμενα ξεκούραστος Σαλπιγγίδης διακρίθηκε και πάλι μόνο σε κάτι τάκλιν ως δεξιός μπακ, ενώ ο Αθανασιάδης με τον Βιερίνια ήταν εμφανώς εκτός κλίματος αγώνα.
Νομίζω, ότι ο Μπόλονι άργησε να βάλει τον Ίβιτς στο παιχνίδι, από την στιγμή που ήταν εμφανής δια γυμνού οφθαλμού η δυσλειτουργία στην μεσαία γραμμή και η απουσία ενός παίκτη που θα κρατήσει την μπάλα στο κέντρο και θα «παγώσει» ή θα δώσει τον ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μπήκε ο Σέρβος, παρότι δεν έκανε τίποτα σπουδαίο, και μόνο με την παρουσία του μειώθηκε το συντριπτικό μέχρι τότε ποσοστό κατοχής της μπάλας υπέρ του Ολυμπιακού. Νωρίτερα έπρεπε να μπει στο ματς και ο Γεωργιάδης, αφού ο Σαλπιγγίδης ολοφάνερα δεν «τραβούσε».
Αυτό που προβλημάτισε, επίσης, στο Καραϊσκάκη ήταν η εμφάνιση για τρίτο παιχνίδι επώδυνου κενού στην απόδοση της ομάδας κατά την διάρκεια του ματς, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά δέχθηκε δυο γκολ, χάνοντας το προβάδισμα, όπως έγινε και στο Παγκρήτιο, αλλά και στο Καζάν. Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι κάτι που θα εξηγήσει και θα αναλύσει φυσικά ο Μπόλονι, πριν από ανησυχητικό σύμπτωμα εξελιχθεί σε μόνιμη αδυναμία για τον φετινό ΠΑΟΚ.
Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ έδειξε τις μεσοαμυντικές αδυναμίες του στο Καραϊσκάκη, κάτι που αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Ο κόσμος του πρέπει να συμβιβαστεί και να ζει έχοντας υπόψη του αυτές τις αδυναμίες, που προέρχονται από ένα ρόστερ με ελλείψεις. Το μόνο που εγγυάται αυτή η ομάδα είναι σοβαρότητα και αξιοπιστία στο μέτρο των δυνατοτήτων της.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: