Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πορτογαλία-Ελλάδα 26-0!!

Από την Μοζαμβίκη μέχρι το Βιετνάμ και από την Ελλάδα ως την Κίνα οι Πορτογάλοι προπονητές έχουν ισχυρή παρουσία. Μουρίνιο, Σάντος, Φερέιρα είναι μόλις τρεις από 26 Πορτογάλους τεχνικούς με διεθνή καριέρα. Στην Ελλάδα ακόμη περιμένουμε τον πρώτο από την τωρινή φουρνιά. Δεν ...πιάνεται η Κύπρος.
Πορτογαλία-Ελλάδα 26-0!
Ο πλέον πολυδιαφημισμένος μπορεί να είναι ο “Special One”, ωστόσο οι δικοί μας Φερνάντο Σάντος και Ζεσουάλντο Φερέιρα έχουν κατορθώσει να απασχολήσουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ που τους χαρακτηρίζουν άξιους συνεχιστές του τεχνικού της Ρεάλ Μαδρίτης σε ότι αφορά τις επιτυχίες αλλά και την αξιοπιστία τους.

Ο Μουρίνιο αναμφίβολα φαντάζει ως τον πιονέρο για τους Πορτογάλους έχοντας κατακτήσει ουκ ολίγους τίτλους από το 2004, όταν και αποχώρησε από την Πόρτο. Πλέον δεν είναι ο μόνος σε διακρίσεις, αφού ο Φερνάντο Σάντος έκλεψε την παράσταση οδηγώντας την εθνική μας ομάδα στα τελικά του Euro 2012.

Στα χνάρια του ομοσπονδιακού τεχνικού και ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, που δρέπει μέχρι στιγμής τους καρπούς της δουλειάς που προηγήθηκε στους «πράσινους».

Σχολείο η Πόρτο
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Οι Πορτογάλοι τεχνικοί που πέρασαν από τον πάγκο της Πόρτο είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους σε ομάδες του εξωτερικού.

Μουρίνιο (Ρεάλ Μαδρίτης), Αντρέ Βίλας Μπόας (Τσέλσι), Ζεσουάλντο Φερέιρα (Παναθηναϊκός), Ζοζέ Κουσέιρο (Λοκομοτίβ Μόσχας) αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα.

Με αυτή τη λογική ο νυν τεχνικός των «Δράκων», Βίτορ Περέιρα παρά την έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει τον νέο εξαγώγιμο προπονητικό προϊόν της Πορτογαλίας.

Μέχρι την Κίνα…
Ακόμη και η αγορά της Κίνας έχει ανοίξει τις πύλες της για τους Πορτογάλους τεχνικούς. Ένας εξ αυτών ο Χάιμε Πασέκο δηλώνει: “Είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν και άλλοι Πορτογάλοι στην Κίνα”.

Ο τελευταίος εργάζεται στην Μπέιζιν Γκουοάν, ο Νέλο Βιγκάντα στη Ντάλιαν και ο Μανουέλ Μπαρμπόσα στη Σαντόνγκ. Μάλιστα ο Μπαρμπόσα οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου. Όλοι τους ανανέωσαν τα συμβόλαια τους, γεγονός που σημαίνει πως αναγνωρίζεται η δουλειά τους.

Όσον αφορά στον πρώην προπονητή της Μποαβίστα, Πασέκο θεωρείται ήδη ως κορυφαίος τεχνικός στην ιστορία της Μπέιζιν Γκουοάν.

Αριθμός ρεκόρ!

Συνολικά 26 Πορτογάλοι προπονητές εργάζονται μακριά από τη χώρα τους. Στην Ελλάδα, εκτός τους Ζεσουάλντο Φερέιρα και Φερνάντο Σάντος συμπεριλαμβάνεται και ο Οράσιο Γκονσάλβες (Αστέρας Τρίπολης), ενώ ο Κάρλος Καρβαλιάλ που είχε περάσει από την ομάδα της Αρκαδίας κάθεται στον πάγκο της Μπεσίκτας.

Από την Αγκόλα μέχρι το Βιετνάμ
Από την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη μέχρι την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ οι συμπατριώτες του Φερνάντο Σάντος προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους αποδεικνύοντας πως η Πορτογαλία εκτός από εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές εξάγει και ικανούς προπονητές.

Όσο για την Ελλάδα, ακόμη περιμένουμε από την τωρινή φουρνιά τον τεχνικό που θα καταφέρει να σπάσει ρόδι. Κατά τα άλλα, το ποδόσφαιρο της χώρας μας έχει ακόμη πολλά να διδαχθεί από τους Πορτογάλους κονκισταδόρες.

Αναλυτικά η λίστα των εν ενεργεία Πορτογάλων προπονητών που εργάζονται εκτός συνόρων.

1. Ζοζέ Μουρίνιο (Ρεάλ Μαδρίτης/Ισπανία)
2. Αντρέ Βίλας-Μπόας (Τσέλσι/Αγγλία)
3. Ζεσουάλντο Φερέιρα (Παναθηναϊκός/Ελλάδα)
4. Οράσιο Γκονσάλβες (Αστέρας Τρίπολης/Ελλάδα)
5. Ζοζέ Κουσέιρο (Λοκομοτίβ Μόσχας/Ρωσία)
6. Πάουλο Σόουζα (Βιντεότον/Ουγγαρία)
7. Ζόρζε Κόστα (Κλουζ/Ρουμανία)
8. Πάουλο Σέρζιο (Χαρτς/Σκωτία)
9. Ζοάο Άλβες (Σερβέτ/Ελβετία)
10. Κάρλος Καρβαλιάλ (Μπεσίκτας/Τουρκία)
11. Μανουέλ Ζοζέ (Αλ Αχλί/Αίγυπτος)
12. Αντόνιο Κάλντας (Ιντερκλάμπ/Αγκόλα)
13. Λουίς Αϊρες (Ρεκ. Καάλ/Αγκολα)
14. Κάρλος Μανουέλ (1ο Αγκόστο/Αγκόλα)
15. Ζοζέ Ντίνις (Άσα/Αγκόλα)
16. Αμάρο Φερέιρα (Μπενφίκα Λουάντα/Άγκολα)
17. Βίτορ Ουρμπάνο (Σονγκό/Μοζαμβίκη)
18. Ρικάρντο Φορμοζίνιο (Μπιν Ντουόνγκ/Βιετνάμ)
19. Χάιμε Πασέκο (Μπέιζιν Γκουοάν/Κίνα)
20. Μανουέλ Μπαρμπόσα (Σαντντόνγκ/Κίνα)
21. Νέλο Βιγκάντα (Νταλιάν/Κίνα)
22. Μαριάνο Μπαρέτο (Αλ Καντασίγια/Σαουδική Αραβία)
23. Ζοζέ Ρασάο (Ναϊράν/Σαουδική Αραβία)
24. Εουρίκο Γκόμεζ (Αλ Ραέντ/Σαουδική Αραβία)
25. Ακάσιο Κασιμίρο (Σάνατ/Ιράν)
26. Ενρίκε Καλίστο (Μουάνγκ/Ταϊλάνδη)

* Δεν λαμβάνεται υπόψη η "κάθοδος" αρκετών Ελλήνων προπονητών στο κυπριακό πρωτάθλημα, ενώ μιλάμε για εν ενεργεία τεχνικούς, καθώς στο εξωτερικό έχει εργαστεί ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος που το 1979 ήταν προπονητής στη βελγική Μπριζ αλλά και ο Αλκέτας Παναγούλιας στην εθνική ΗΠΑ (1983-85).
ΠΗΓΗ: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: