Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τα κάστρα γκρεμίζονται από θηλυκές γροθιές!!

Ο μεθαυριανός αγώνας του ΠΑΟΚ με τη Σάμροκ Ρόβερς απασχολεί περισσότερο τους Ελληνες οπαδούς παρά τους Ιρλανδούς. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Τα κάστρα γκρεμίζονται από θηλυκές γροθιές
Κι αυτό διότι τους συμπάσχοντες με μας στην οικονομική κρίση Ιρλανδούς φαίνεται να προσελκύει περισσότερο η προοπτική μιας σημαντικής επιτυχίας στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θηλυκού γένους σε ένα ανδροπρεπές άθλημα.
Στο οσκαρικό «Million dollar baby» η νεαρή Μάγκι κατάφερε εντός ρινγκ καθοριστικά χτυπήματα στις αντιπάλους της, όμως προτού της επιτραπεί να δείξει τις ικανότητές της στο αριστερό και δεξί κροσέ έπρεπε να δώσει τη μεγαλύτερή μάχη της, εκείνη απέναντι στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο σπορ.
Λένε πως το σινεμά αντιγράφει τη ζωή και η περίπτωση της Κέιτι Τέιλορ, της Ιρλανδής σταρ της πυγμαχίας, θυμίζει στους φίλους του βραβευμένου φιλμ του Ιστγουντ το πείσμα της πρωταγωνίστριας αλλά και το πολύτιμο έπαθλο της νίκης σε μια άνιση μάχη, καθώς η Χίλαρι Σουόνκ κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο και η σημερινή ηρωίδα μας το χρυσό εισιτήριο της γυναικείας πυγμαχίας στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών του Λονδίνου.
Στα δεκατέσσερα χρόνια της καριέρας της λοιπόν η 25χρονη σήμερα πιο διάσημη γυναίκα του παραθαλάσσιου θερέτρου Μπρέι, στα δυτικά του Δουβλίνου, έχει κερδίσει με τις γροθιές της περισσότερες από 100 αντιπάλους. Το πιο πρόσφατο επίτευγμά της όμως δεν χρειάστηκε τη συνδρομή των δυνατών χεριών της, αλλά του θηλυκού μυαλού της. Και το σπουδαιότερο; Η τελευταία νίκη της Τέιλορ, παρότι πιστώνεται στην ίδια, είναι μια νίκη για όλες τις όμοιές της, όλα τα νεαρά κορίτσια που προτίμησαν τα ρινγκ από τις αίθουσες του μπαλέτου, καθώς σε μερικούς μήνες από τώρα θα έχουν την ευκαιρία να παρελάσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και έπειτα να παλέψουν για το πιο θαυμαστό μετάλλιο του κόσμου, το χρυσό ολυμπιακό.
Ο δρόμος της 25χρονης Κέιτι –γέννημα θρέμμα πυγμάχου, με πατέρα πρωταθλητή ελαφρών βαρών και αδέρφια μποξέρ στον τοπικό σύλλογο του Μπρέι– προς τη δικαίωση δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, τα οποία άλλωστε δεν ταιριάζουν στα σκληρά κορίτσια με τα γάντια. Πρώτα έπρεπε να βρει συμμάχους στην ομοσπονδία μποξ της πατρίδας της και έπειτα να πάει ψηλά, εκεί που τα πάντα καθορίζονται από τους Αθάνατους της ΔΟΕ.
Τους οποίους όμως έπεισε πως η γυναικεία πυγμαχία αξίζει να συμπεριληφθεί στους Αγώνες του Λονδίνου όχι με πολιτικάντικο λόμπιγκ αλλά με τον ευθύ τρόπο της πυγμαχίας, διοργανώνοντας δηλαδή αγώνες από την Αγία Πετρούπολη έως το Σικάγο, ώστε να αποδείξει πως τα άπερκατ των κορυφαίων του αθλήματος δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν εκείνα των αρσενικών.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι σπουδαιότεροι του κόσμου και για κάθε ερασιτέχνη πυγμάχο είναι όνειρο να συμμετέχει. Κι αυτό δεν αλλάζει για τις γυναίκες πυγμάχους», δηλώνει τώρα περιχαρής η Τέιλορ, η οποία είναι πλέον το πρόσωπο της παγκόσμιας πυγμαχίας, καθώς ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Ερασιτεχνών Πυγμάχων παραδέχτηκε πως, χωρίς τη συμβολή της, οι γυναίκες σίγουρα δεν θα είχαν σπάσει τις διακρίσεις και το ανδροκρατούμενο κάστρο του ολυμπιακού μποξ.
Κι αν ο κόσμος έμαθε εσχάτως την 25χρονη Κέιτι, το ίδιο δεν ισχύει και για τους συμπατριώτες της που στο ενίοτε σημαδεμένο από τις γροθιές των αντιπάλων πρόσωπό της βλέπουν μια εθνική ηρωίδα για τον ιρλανδέζικο γυναικείο αθλητισμό. «Προτού εμφανιστεί η Κέιτι κανείς δεν ενδιαφερόταν για τη γυναικεία πυγμαχία, καθώς ήταν νόμιμη παντού εκτός της Ιρλανδίας. Οσο για τους Ολυμπιακούς, κάθε φορά που μπαίνει στο ρινγκ έχουμε αυτοπεποίθηση. Αν και ποτέ δεν ξέρεις: μπορεί να έχει μια κακή μέρα ή έναν τραυματισμό. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα», λέει ο πατέρας και προπονητής της Πίτερ Τέιλορ.
Οι Ιρλανδοί έχουν εναποθέσει πάνω στην Κέιτι την ελπίδα για ένα χρυσό μετάλλιο, όμως παρότι η πυγμαχία του ωραίου φύλου πήρε το εισιτήριο για το Λονδίνο η ίδια η Κέιτι θα παλέψει για το προσωπικό της «μαγικό χαρτάκι» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μαΐου. Αν το κερδίσει, ο δρόμος προς το χρυσό ανοίγει διάπλατα.
Οσο για τη Σάμροκ; Το μερίδιο της δημοσιότητας που της αναλογεί θα το διεκδικήσει μεθαύριο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μόνο που για το πληγωμένο γόητρο της ομάδας του Μπόλονι, το τελευταίο που θα ήθελαν αυτήν την περίοδο είναι ένα νοκ άουτ από Ιρλανδό αντίπαλο…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: