Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το "Μπομπονέρα" χωράει μόνον τον έναν!!

Στο «Μπομπονέρα» λένε ότι ο άνθρωπος που ελέγχει την εξέδρα, ελέγχει όλο τον κόσμο. Φαίνεται ότι έτσι είναι. Γράφει ο Κώστας Κουκουλάς.
Το "Μπομπονέρα" χωράει μόνον τον έναν
Τον τελευταίο καιρό μαίνεται ένας ανεξέλεγκτος πόλεμος για το ποιος θα ηγείται των «Δώδεκα», των οργανωμένων δηλαδή οπαδών της Μπόκα Τζούνιορς.
Ο «παλιός» Ραφαέλ ντι Σέο διεκδικεί αυτά που έχασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτά που πέρασε στη φυλακή, όταν και συνελήφθη μετά από σοβαρά επεισόδια με οπαδούς της Ιντεπεντιέτε. Ο «νονός», όπως είναι το παρατσούκλι του, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αντιπάλων του. Οι κάμερες τον κατέγραψαν και τελικά ούτε η φήμη του ούτε οι υψηλές διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση και στην αστυνομία κατάφεραν να τον σώσουν.
Στο διάστημα της απουσίας του τα ηνία των «Δώδεκα» πήρε ο μέχρι εκείνη την ημέρα «υπαρχηγός» του και δεξί του χέρι Μάουρο Μάρτιν. Η γεύση της εξουσίας είναι γλυκιά και τώρα που Μάρτιν έχει μπροστά του το βάζο με το μέλι δεν το εγκαταλείπει παρά την αποφυλάκιση του Ραφαέλ ντι Σέο.

Τελευταίο σήριαλ στην κόντρα τους που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ήταν η είσοδος του «νονού» στο «Μπομπονέρα» με 850 πιστούς «στρατιώτες» του στον αγώνα με την Ατλέτικο Ραφαέλα, ακριβώς απέναντι από την εξέδρα όπου βρισκόταν ο Μάρτιν με τους «barrabravas».

Η αστυνομία είχε πάρει έκτακτα μέτρα έξω από το γήπεδο αρκετές ώρες πριν, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφύλια σύγκρουση. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να το κατάφερε, όμως η τοποθέτηση του Μάρτιν μετά τον αγώνα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ένα αισιόδοξο μέλλον: «Αν θέλει να ηγηθεί, θα πρέπει να μας αντιμετωπίσει αυτός και οι φίλοι του» είπε χωρίς καμιά διάθεση να θάψει το τσεκούρι του πολέμου.
Βέβαια, έχει κάθε λόγο να «βράζει». Πριν από καιρό άνθρωποι του Ντι Σέο μπήκαν στο πατρικό του και ξυλοκόπησαν τη μάνα του, στέλνοντας μήνυμα να εγκαταλείψει την εξουσία. Τα αντίποινα ήταν μια σειρά από επιθέσεις σε καταστήματα που φέρεται να ελέγχει ο «νονός». Ο πόλεμος μόλις είχε αρχίσει...
Η ζωή του Ντι Σέο στο BBC
«Την εξουσία την έχει πραγματικά αυτός που στην ατζέντα του έχει τηλέφωνα όσων νομίζουν ότι την κατέχουν στα σοβαρά» είχε δηλώσει ο Ντι Σέο στο BBC. Το αγγλικό κανάλι είχε στείλει μάλιστα στην Αργεντινή τον ηθοποιό Ντάνι Ντάιερ, πρωταγωνιστή της ταινίας «Football Factory», προκειμένου να μιλήσει με τους πιο σκληρούς οπαδούς του κόσμου. Εχοντας στο πλευρό του έναν «φουσκωτό» ο «νονός» μίλησε για την Μπόκα Τζούνιορς, δεν παραδέχτηκε όμως ποτέ ότι ο ίδιος και οι «στρατιώτες» του είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία επεισοδίων ή θανάτων αντιπάλων οπαδών.
Συνέντευξη βέβαια που δεν δόθηκε ούτε για την ψυχή της μάνας του ούτε για το μεγαλείο της ομάδας του, καθώς οι φήμες θέλουν τον Ραφαέλ ντι Σέο να πήρε 15.000 δολάρια για να την παραχωρήσει στο BBC, παρέχοντας βέβαια και την ανάλογη ασφάλεια στον Ντάνι Ντάιερ και στο συνεργείο.
Η ιστορία των «Δώδεκα»
Αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια το σήμα κατατεθέν της Μπόκα. Αυτοαποκαλούνται «el Jugador Numero 12» και είναι πολλά περισσότερα από έναν σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών. Ο όρος 12ος παίχτης έχει τις ρίζες στις αρχές της ιστορίας της Μπόκα, το 1925 όταν ένας και μόνο φίλαθλος της ομάδας την ακολουθούσε σε όλα τα ματς. Ετσι γνώριζε τους πάντες στον σύλλογο από τον πρόεδρο μέχρι τον φροντιστή και πήρε το παρατσούκλι ο «δωδέκατος παίκτης».

Με τον καιρό η δύναμη της εξέδρας δυνάμωσε, όμως ο πρώτος που κατάλαβε ότι στη δύναμη δεν υπήρχαν όρια ήταν το 1981 ο γεννημένος στην Ιταλία Χοσέ Μπαρίτα, που έγινε και ο πρώτος αρχηγός. O «El Abuelo» (o παππούς δηλαδή λόγω των γκρίζων μαλιών του) κάνει τους οπαδούς της Boca να καινοτομούν όσον αφορά το συντονισμό και την εξέδρα οργανώνοντας και καθιερώνοντας τα πρώτα «tifos» και τις χορογραφίες. Βέβαια τα σοβαρά επεισόδια ποτέ δεν λείπουν με αποκορύφωμα τη δολοφονία δύο οπαδών της Ρίβερ μετά από ένα ντέρμπι.

Ο Μπαρίτα χαρακτηρίζεται ως ηθικός αυτουργός και παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του δεν αποδεικνύεται, καταδικάζεται σε εννέα χρόνια φυλάκιση. Στη φυλακή αρρωσταίνει και πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών στις 19 Φεβρουαρίου του 2001. Στο μεσοδιάστημα η πτώση του Μπαρίτα δίνει αφορμή για εμφύλιο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να έχουν την πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο ποσό από τα εισιτήρια, το πάρκινγκ, τα προϊόντα της ομάδας.

Κερδισμένος βγαίνει ο Ραφαέλ ντι Σέο, ο οποίος θα πάρει οριστικά την εξουσία το 1996 και θα ακολουθήσει κατά γράμμα το νόμο του «παππού». Γίνεται απόλυτος ηγέτης με πολλές διασυνδέσεις ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και κάτω από την απειλή της βίας και των όπλων κυρίως απέναντι σε αυτούς που θα αμφισβητούσαν την εξουσία του. Η σύλληψή του έφερε στο προσκήνιο πριν από τέσσερα χρόνια τον Μάουρο Μάρτιν, που και αυτός δεν είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει εύκολα τα προνόμια που έχει αποκτήσει.
Ο έλεγχος της ομάδας
Στην Μπόκα ο επικεφαλής των «Δώδεκα» ελέγχει σχεδόν όλο τον σύλλογο. Καμία απόφαση από τη διοίκηση δεν παίρνεται αν δεν έχει το «ναι» από τον εκάστοτε αρχηγό, κυρίως δε στα χρόνια που στην εξέδρα κυβερνούσε ο Ραφαέλ ντι Σέο.

Ελεγχος στη μεταπώληση παικτών (και ποσοστό αν δώσει το πράσινο φως), έλεγχος στα εισιτήρια, ποσοστό από τις πωλήσεις των προϊόντων. Ακόμα και αν κάποιος θελήσει να οργανώσει πάρτι και για φιγούρα να έχει καλεσμένο παίκτη της ομάδας, έχει τη δυνατότητα να το πράξει λαδώνοντας τον αρχηγό των «Δώδεκα» και θα είναι σίγουρος ότι ο ποδοσφαιριστής που επέλεξε δεν θα τον... στήσει.
Βέβαια έχοντας από πίσω στρατό χιλιάδων οπαδών η κυριαρχία εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς, όπως ναρκωτικά, τζόγος και πορνεία.
Πριν ο Ραφαέλ ντι Σέο φυλακιστεί ήταν δεκάδες οι φωτογραφίες του στο διαδίκτυο όπου φαινόταν να κάνει παρέα με πολιτικούς και αξιωματικούς της αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές είχε αποφύγει τη σύλληψη έχοντας πληροφορία «από μέσα» και λίγα λεπτά πριν η αστυνομία εισβάλει στο σπίτι του ή στην κρυψώνα του.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: