Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η ιστορία του γαϊδάρου που έγινε... άλογο!!

Ο Φερέιρα έδωσε την πρέπουσα απάντηση στον Μουρίνιο, δημιουργώντας έναν Παναθηναϊκό που έχει παρόν και μέλλον. Γράφει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Η ιστορία του γαϊδάρου που έγινε... άλογο!
Η ιστορία ξεκινάει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Ο Φερέιρα ήταν τότε δάσκαλος στο Superior Institute for Physical Education της Λισαβόνας και ένας από τους μαθητές του ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο τωρινός προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης υπήρξε βοηθός του Ζεσουάλδο τη σεζόν 1990-91, στην Εστρέλα ντα Αμαδόρα.
Ωστόσο, το 2002 ο μαθητής αρνήθηκε την πρόταση του δασκάλου να καθίσει δίπλα του στον πάγκο της Μπενφίκα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2005 ο εκκεντρικός Μουρίνιο αναφέρθηκε με όχι κολακευτικό τρόπο στον Φερέιρα, στη στήλη που διατηρούσε στην πορτογαλική εφημερίδα «Record».
Συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Ζεσουάλδο, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο ένας είναι προπονητής με 30 χρόνια καριέρας, ενώ ο άλλος με τρία. Ο ένας με τα 30 χρόνια καριέρας δεν έχει κερδίσει ποτέ τίποτα, ενώ ο άλλος με τα τρία χρόνια καριέρας έχει κερδίσει πολλά. Ο ένας που προπονεί για 30 χρόνια έχει τεράστια καριέρα, ενώ ο άλλος που προπονεί για τρία έχει μικρή καριέρα. Ο ένας με τα 30 χρόνια καριέρας θα ξεχαστεί όταν σταματήσει, ενώ ο άλλος με τα τρία χρόνια καριέρας μπορεί να σταματήσει αυτήν τη στιγμή και να μη διαγραφεί ποτέ από την ιστορία. Αυτή μπορεί να είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου που δούλευε για 30 χρόνια, αλλά ποτέ του δεν κατάφερε να γίνει άλογο».
Η... απάντηση του Φερέιρα στα λεγόμενα του Μουρίνιο ήρθε μετά το τέλος της σεζόν 2008-09, όταν ως προπονητής της Πόρτο κατακτούσε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα Πορτογαλίας, γράφοντας ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής που κατάφερε κάτι τέτοιο. Επίτευγμα που δεν έχει καταφέρει... ακόμα ο «Special Οne»!
Η ιστορία με τον γάιδαρο που δεν έγινε άλογο μας ήρθε στο μυαλό τώρα που όλοι στον Παναθηναϊκό μακαρίζουν τον Φερέιρα. Είναι οι ίδιοι που τον αποκαλούσαν «συνταξιούχο», ο οποίος ήρθε στα 65 του χρόνια στην Ελλάδα για να πάρει το εφάπαξ. Οπως απάντησε στον Μουρίνιο, έτσι απάντησε και στους Ελληνες επικριτές του: μέσα στο γήπεδο. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Είπε ότι το ποδόσφαιρο που παίζει ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτό που επιθυμεί και περιμένει πολλά περισσότερα από τους παίκτες του!
Το κατόρθωμα του Φερέιρα είναι ότι ενέταξε στο πνεύμα ομαδικότητας παίκτες όπως ο Λέτο και ο Κουίνσι, οι οποίοι κάποτε ήθελαν από μια μπάλα ο καθένας. Πραγματικός δάσκαλος, δεν έχασε την ψυχραιμία του όταν οι περισσότεροι απαιτούσαν την κεφαλή του επί πίνακι και στήριξε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του, διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού την ενότητα στα αποδυτήρια.
Απέδειξε ότι μπορεί να σχεδιάζει πέρα από τα συνήθη, να αιφνιδιάζει φίλους και αντιπάλους, να πείθει τα διοικητικά στελέχη και να δίνει όραμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού σε μια μεταβατική περίοδο για την ομάδα. Μήπως ο πρίγκιπας μαζί με τα 15 εκατομμύρια πρέπει να στείλει και την ανανέωση του συμβολαίου του Πορτογάλου;
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: