Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Το… βέρτιγκο του Μπόλονι!!

Τα πειράματα του Μπόλονι οδήγησαν σε μια χαοτική ομάδα που αναπτυσσόταν με "γιόμες" και σέντρες. Ήταν προφανές ότι και μια εβδομάδα να διαρκούσε το παιχνίδι, με τέτοιο τρόπο πολύ δύσκολα θα έβαζε γκολ ο ΠΑΟΚ. Ο Σάκης Γκίνας γράφει για τις ατυχείς επιλογές του Ρουμάνου προπονητή που οδήγησαν σε νέα απώλεια βαθμών.
Το… βέρτιγκο του Μπόλονι
Ο Ρουμάνος τεχνικός, έδειξε δείγματα καλής δουλειάς μέχρι τώρα, αλλά σε επίπεδο κοουτσαρίσματος σ’ αυτό το ματς ήταν εξαιρετικά ντεφορμέ. Στην συνέντευξη Τύπου είπε ότι έκανε δοκιμές και για το μέλλον. Η δήλωση ήταν τουλάχιστον ατυχής, διότι δοκιμές σε ένα επίσημο παιχνίδι φυσικά δεν γίνονται.
Το… βέρτιγκο του Μπόλονι περιγράφεται ανάγλυφα στις παρακάτω επιλογές του:
1. Προς γενική έκπληξη ξεκίνησε το ματς με τον Κοντρέρας αμυντικό χαφ και τον Αθανασιάδη στο δεξιό άκρο της επίθεσης. Το αποτέλεσμα του πειράματος; Η ομάδα δεν είχε ούτε δεξιά πλευρά, ούτε κέντρο. Για τον Κοντρέρας ήταν μια εντελώς ξένη θέση τα αμυντικά χαφ, ενώ ο Αθανασιάδης αποδείχτηκε πως αχρηστεύεται δεξιά από την περίοδο του δανεισμού του στον Πανσερραϊκό.
Στην ομάδα των Σερρών δεν είχε πολλές συμμετοχές, διότι ο τότε προπονητής του τον χρησιμοποιούσε επίμονα στην δεξιά πτέρυγα. Ο Μπόλονι παραδέχτηκε ότι απέτυχε το πείραμα με τον Αθανασιάδη. Δεν θεώρησε, όμως, υπαίτιο για την αποτυχία τον εαυτό του, αλλά τον Ετό, ο οποίος δεν υποστήριξε, όπως είπε, όσο θα έπρεπε τον Αθανασιάδη.
Για την χρησιμοποίηση του Κοντρέρας στην θέση του αμυντικού χαφ ο Ρουμάνος τεχνικός ήταν αμετανόητος, λέγοντας, μάλιστα, ότι προσέφερε στο κέντρο ο Χιλιανός. Βάση λογικής, όμως, θα προσέφερε πολύ περισσότερα στο κέντρο ο αναξιοποίητος στον πάγκο Λαζάρ και θα είχε μεγαλύτερη ομοιογένεια η ομάδα εάν ξεκινούσε από την αρχή το ματς με μια πιο ορθολογική διάταξη, δηλαδή, τον Γεωργιάδη δεξιά, τον Αθανασιάδη σέντερ φορ και τον Παπάζογλου στον πάγκο.
2. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπόλονι επέμεινε στο λάθος του. Όλοι περίμεναν ότι θα αποκαθιστούσε με κάποιες κινήσεις τις ισορροπίες της ομάδας. Αντικατέστησε, όμως, απλά τον τραυματία Βιερίνια με τον Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης δεν είναι αριστερός ακραίος, αφού, εντωμεταξύ, είχε αφήσει τον μοναδικό αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό της ομάδας Ρομπέρ εκτός αποστολής.
Μόλις στο 60΄ ο Μπόλονι κατάλαβε το λάθος του και αντικατέστησε τον Παπάζογλου με τον Σαλπιγγίδη, περνώντας τον διεθνή Έλληνα επιθετικό δεξιά και επαναφέροντας, παράλληλα, τον Αθανασιάδη στην φυσική του θέση, αυτή του σέντερ φορ, αλλά ήταν αργά…
3. Στο 71΄, όμως, ο Ρουμάνος τεχνικός, έκανε και νέο λάθος με ένα πρωτοφανές πείραμα. Στην τελευταία αλλαγή πέρασε τον Ίβιτς στην θέση του Ετό. Με συμπληρωμένη την τριάδα των κεντρικών χαφ, καθείς θα περίμενε την μεταφορά του Κοντρέρας στην θέση του δεξιού μπακ, στην οποία έχει παίξει στο παρελθόν και την γνωρίζει καλά.
Ο Μπόλονι, όμως, παραδόξως, διατήρησε τον Κοντρέρας στην μεσαία γραμμή και μετέφερε τον Φωτάκη στο δεξιό άκρο της άμυνας! Του κουτρούλι ο γάμος δηλαδή… Η αδιόρθωτη κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος με αδιέξοδες σέντρες και γεμίσματα στο πουθενά. Άλλωστε, δεν είναι η δουλειά του Φωτάκη να βγάζει σέντρες. Με τους μισούς παίκτες της 11άδας τοποθετημένους σε θέσεις που δεν ήταν οι φυσικές τους, περίμενε μήπως κανείς καλύτερη ανάπτυξη με σωστή κυκλοφορία της μπάλας και κάθετες πάσες;
Μέσα σ’ αυτό το μπάχαλο ήταν δικαιολογημένη και η καθίζηση του Σπαντάσιο και όλων των υπολοίπων. Μόνο οι αμυντικοί διασώθηκαν και ιδίως ο νεαρός Σταφυλλίδης, ο οποίος με προσωπικές ενέργειες και εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και την τεχνική του επιχείρησε αρκετές φορές, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, την διάσπαση της μαζικής άμυνας των φιλοξενούμενων. Ο Κοντρέρας τον αποκάλεσε «μεγάλο παίκτη» μετά το ματς. Αυτή η δήλωση του Χιλιανού είναι μια τεράστια ευθύνη και ένα μεγάλο παράσημο για τον νεαρό, αλλά παράλληλα και ο φωτεινός οδηγός του για το μέλλον.
Συμπερασματικά, ο Μπόλονι βρέθηκε σε κακή μέρα. Η τόσο χαμηλής στάθμης απόδοση είχε τις αναμενόμενες δυσάρεστες συνέπειες της απώλειας δυο βαθμών που άφησαν τον ΠΑΟΚ 15 πόντους πίσω από την κορυφή, πριν καν ακόμα τελειώσει ο πρώτος γύρος. Η Ευρώπη, όμως, δίνει και φέτος την ευκαιρία της εξιλέωσης για τις εγχώριες αποτυχίες. Με ένα θετικό αποτέλεσμα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν θα ξεχαστεί η νέα γκέλα στο πρωτάθλημα κόντρα στην Κέρκυρα. Βλέπετε, είναι άλλα τα μεγέθη και δεν συγκρίνονται.
ΥΓ: Στην επίμαχη φάση του Αθανασιάδη στις καθυστερήσεις δεν είναι ξεκάθαρο ότι τον βρίσκει με το πόδι του ο Γκαλίνοβιτς με τέτοιο τρόπο που θα αιτιολογούσε ανατροπή. Φαίνεται, πάντως, ότι με την κίνησή του ο επιθετικός του ΠΑΟΚ «εκβιάζει» το πέναλτι.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: