Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλος τελικός, μεγάλος τίτλος!

To δύσκολο εμπόδιο του εκρηκτικού Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά καλείται να ξεπεράσει ο Ρότζερ Φέντερερ στον σημερινό (19:30GR-Novasports) τελικό του ATP World Tour Finals, στην προσπάθεια που κάνει για τον 6ο τίτλο Masters Cup της καριέρας του, με τον οποίον θα ανέβει στην 1η θέση της σχετικής λίστας!
Μεγάλος τελικός, μεγάλος τίτλος!
Έφτασε η πιο μεγάλη ώρα....
Μετά από μια εβδομάδα συναρπαστικών αγώνων σε ένα από τα εντυπωσιακότερα courts του πλανήτη, ήρθε η στιγμή της στέψης στο τελευταίο τουρνουά της σεζόν.
Ρότζερ Φέντερερ και Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά είναι οι δύο τενίστες που άντεξαν στον μαραθώνιο της διοργάνωσης και βγάζοντας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στο Λονδίνο, στην 3η συναντησή τους μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων!
Ο Ελβετός θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος που θα έχει έξι τίτλους ATP World Tour Finals στη συλλογή του, ξεπερνώντας τους ζωντανούς "θρύλους" Πιτ Σάμπρας και Ιβαν Λεντλ που μετράνε πέντε τρόπαια ενώ ο Τσονγκά θα διεκδικήσει τον σπουδαιότερο τίτλο στην καριέρα του, ελπίζοντας να γίνει ο πρώτος Γάλλος που κατακτάει το year-end championship από το 1970 που ξεκίνησε το τουρνουά.
Ο Φέντερερ είναι υπερασπιστής του τίτλου στο Λονδίνο και θα επιδιώξει να κατακτήσει το τουρνουά αήττητος, όπως έκανε και πέρυσι, φεύγοντας απ'το νησί με 1500 βαθμούς ATP και 1,6εκ. δολάρια που αντιστοιχούν στον αήττητο πρωταθλητή.
Εφόσον τα καταφέρει, θα έχει δύο τουρνουά στα οποία θα μετράει έξι τίτλους, όπως έχει κάνει και στο Wimbledon (2003-07, 2009). Επίσης βρίσκεται μια νίκη μακριά απ' το ρεκόρ νικών στην ιστορία του τουρνουά (έχει 38 νίκες έναντι 39 του Λεντλ). Παράλληλα, ο Φέντερερ θα γίνει ο γηραιότερος τενίστας που κατακτάει το τουρνουά των 8 κορυφαίων της σεζόν, με τον Ίλιε Ναστάζε να διατηρεί αυτό το ρεκόρ όταν σε ηλικία 29 ετώ κατέκτησε το τρόπαιο το 1975.
Από την άλλη, ο Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά ο οποίος ηττήθηκε απ'τον Φέντερερ στην πρεμιέρα των ομίλων στα τρία σετς, θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος Γάλλος τενίστας που κατακτά τον γκλάμουρ τίτλο των 5εκ. δολαρίων. Ο μοναδικός Γάλλος που έχει φτάσει στον τελικό, ήταν ο Σεμπάστιαν Γκροζεάν που ηττήθηκε απ'τον Χιούιτ το 2001 στο Σίδνεϊ. Όπως και ο Φέντερερ, έτσι και ο Τσονγκά μετράει δύο indoor τίτλους μετά το US Open, πανηγυρίζοντας σε Μετς και Βιέννη. Στον τελικό του Paris Masters ηττήθηκε απ'τον Ελβετό.
Το όπλο του Τσονγκά στο σημερινό τελικό θα είναι το σερβίς του, με τον Γάλλο να ηγείται της σχετικής λίστας με 31 άσους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παράλληλα, ο 26χρονος ανέβηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης με τους άσους, έχοντας 814, τρεις περισσότερους απ'τον Τζον Ίσνερ.
Ο Φέντερερ προηγείται με 7-3 στο head-to-head ενώ αυτή θα είναι η 8η συναντησή τους μέσα στο 2011 με τον Ελβετό να έχει το πάνω χέρι με 5-2 νίκες μέσα στη σεζόν.
Μετά τις δύο νίκες στο ξεκίνημα της χρονιάς σε Ντόχα και Ρόμη, ο Φέντερερ ηττήθηκε στο Wimbledon και στο Montreal Masters απ'τον Τσονγκά, όμως κέρδισε τα τρία τελευταία παιχνίδια που βρέθηκαν αντιμέτωποι, στα προημιτελικά του US Open, στον τελικό του Paris Masters πριν δύο εβδομάδες και πριν από μερικές ημέρες στην 1η αγωνιστική του Group B στο Λονδίνο.
Το παιχνίδι αναμένεται να κριθεί στη σταθερότητα που θα επιδείξουν οι δύο άνδρες οι οποίοι παίζουν επιθετικό τένις. Το σερβίς και των δύο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και θα μετρήσουν πολύ οι επιστροφές καθώς και η αποτελεσματικότητά τους στις λιγοστές ευκαιρίες που θα έχουν για break.
Πηγή: tennis24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: