Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ωραίος ο νόμος, αλλά ποια είναι η τιμωρία;

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για τα κριτήρια που απαιτεί το οικονομικό Fair Play (FFP) της ΟΥΕΦΑ, αλλά και τις αποφάσεις που δεν υπάρχουν
Ωραίος ο νόμος, αλλά ποια είναι η τιμωρία;
Σαν να μην έφτανε η ήττα από τη Νάπολι που αφήνει τη Μάντσεστερ Σίτι να εξαρτάται πια από τη Βιγιαρεάλ την τελευταία αγωνιστική, ήρθαν και τα λόγια του ιδιοκτήτη της ιταλικής ομάδας Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις να υπενθυμίσουν στους «πολίτες» πως «τα λεφτά δεν είναι το παν και πως με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μια ομάδα μπορεί να φτάσει μακριά».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Σίτι κατέγραψε ζημιές ύψους 194,9 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 245 εκατομμυρίων ευρώ) για τη φετινή χρονιά χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι μισθοί για τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι όπως ο Αγκουέρο και ο Νασρί!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκρίνουν τη Σίτι με την ελληνική οικονομία, και αναζητούν τον δρόμο μέσα από τον οποίο η πρωτοπόρος της Πρέμιερ Λιγκ θα παραμείνει στα ευρωπαϊκά σαλόνια και τα επόμενα χρόνια. Οι πιθανότητες των «πολιτών» να ανταποκριθούν στα κριτήρια που απαιτεί το οικονομικό Fair Play (FFP) της ΟΥΕΦΑ, μοιάζουν με εκείνες που έχει η Ανγκέλα Μέρκελ να επιλεγεί ως γυναίκα της χρονιάς από τις αναγνώστριες του περιοδικού Life&Style!
Εκείνο που μπόρεσα να μάθω μέσα από κύκλους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι πως αν και έχει οριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να «υπακούουν» οι ισολογισμοί των συλλόγων, δεν υπάρχουν αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι προβλεπόμενες ποινές για τους παραβάτες. Και αυτός θα είναι ένας Γολγοθάς για την ΟΥΕΦΑ αφού η αποβολή από τις διοργανώσεις μοιάζει με την πιο εύκολη απάντηση χωρίς όμως να είναι λύση, αλλά μέρος ενός νέου προβλήματος!
Επειτα από όσα συνέβησαν με τη Σιόν η οποία δικαιώθηκε στα πολιτικά δικαστήρια, η ΟΥΕΦΑ τρομοκρατείται και μόνο στην ιδέα πως ένας σύλλογος (ή και περισσότεροι) θα διεκδικήσει αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού. Μάλιστα ο Μισέλ Πλατινί ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο προστασία προς την ΟΥΕΦΑ στο θέμα αυτό.
Μη γελιόμαστε, πόσο δυνατό είναι να λειτουργήσει μια διοργάνωση όταν η ομοσπονδία θα πρέπει να αποβάλει για παράδειγμα πέντε ομάδες και αυτές θα είναι η Τσέλσι, η Σίτι, η Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα; Γι' αυτό οι ποινές που έχουν πέσει στο τραπέζι μπορώ να αποκαλύψω πως ποικίλλουν. Εχει συζητηθεί από πρόστιμο μέχρι και αποδυνάμωση του ρόστερ για τις ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια του FFP. Δηλαδή κερδίζει έδαφος μία πρόταση να μην επιτρέπεται στους νεοαποκτηθέντες παίκτες η συμμετοχή στη διοργάνωση, αλλά αυτό που είναι ριζοσπαστική ιδέα πρόκειται για την πρόταση να μην επιτρέπεται στους υψηλότερα αμειβόμενους παίκτες να λάβουν μέρος! Ποιος όμως θα δει Τσαμπιονς Λιγκ χωρίς τους καλύτερους παίκτες;
Αλλωστε αυτή η ανάγκη για την απόκτηση αστέρων έχει οδηγήσει τις περισσότερες ομάδες να ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν, οπότε σύμφωνα με τον Πλατινί η πηγή του κακού βρίσκεται εκεί. Και προσωπικά θεωρώ πως αυτή η πρόταση είναι ανεφάρμοστη, όπως και η ιδέα της αφαίρεσης βαθμών. Με μόλις έξι αγωνιστικές στη φάση των ομίλων ποιος θα ήταν ο αριθμός των πόντων που θα πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να τιμωρηθεί αληθινά μια ομάδα με τεράστιο ρόστερ και χρέος; Και κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση του προστίμου, αφού ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο ποιο θα μπορεί να είναι το ιδανικό ύψος και φυσικά πώς αληθινά τιμωρείς μία ομάδα με ατελείωτο τραπεζικό λογαριασμό;
Το θέμα λοιπόν είναι πώς η ΟΥΕΦΑ θα εφαρμόσει πραγματικά αυτό που ξεκίνησε χωρίς να δείξει πως υπαναχωρεί. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά όπως κυνικά είπε ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων και παλιά δόξα της Μπάγερν) Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, «οι σύλλογοι μπορούν χωρίς την ΟΥΕΦΑ, αλλά η ομοσπονδία δεν θα μπορέσει να κάνει οποιαδήποτε διοργάνωση χωρίς εμάς».
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: