Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα ο Αρειος Πάγος κρίνει τα σικέ ματς!!

Σήμερα στον Αρειο Πάγο είναι μεγάλη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Συνεδριάζει η Ολομέλεια των Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα αλλάξει χέρια ο φάκελος του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Σήμερα ο Αρειος Πάγος κρίνει τα σικέ ματς!
Το θέμα έθεσε πρώτος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και την πρόταση στην Ολομέλεια θα κάνει ο έμπειρος εφέτης Θεοχάρης Μπίρμπος. Θα εισηγηθεί δηλαδή αν χρειάζεται πράγματι Ειδικός Εφέτης Ανακριτής για την υπόθεση που ταλανίζει ακόμα το ποδόσφαιρό μας.
Συζητούσαμε χθες στα ερτζιανά με τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για την υπόθεση αυτή απαιτούνται τρεις ειδικοί εφέτες ανακριτές. «Η σπουδαιότητα του ζητήματος ήταν εξ αρχής γνωστή και είναι εύλογο το ερώτημα γιατί επί έξι μήνες ο φάκελος παρέμενε σε έναν απλό ανακριτή», τόνισε ο πρόεδρος της Παναχαϊκής. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο 9ος τακτικός ανακριτής Γιώργος Κασίμης έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, χωρίς εργαλεία και με μία μόνο γραμματέα.
Είναι αλήθεια ότι η ανάκριση βάδισε μέσα από τις παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο κ. Κασίμης δεν έχει καν Ιντερνετ στο γραφείο του! Δηλαδή ο διώκτης του διαδικτυακού στοιχήματος πρέπει να πάει σπίτι του για να ερευνήσει τα στοιχεία της δικογραφίας...
Παράλληλα χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Χάγη για να πάρει στοιχεία από την Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και την Eurojust (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία), με το ελληνικό Δημόσιο να του αρνείται να του καταβάλει τα έξοδα. Αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την παλαιότερη ιδιότητά του (εργάστηκε επί πενταετία στις Βρυξέλλες και είχε επαγγελματικές επαφές με τους δύο ευρωπαϊκούς φορείς) για να πληρώσει τα έξοδα η Eurojust!
Παρά τις δυσχέρειες ο ανακριτής προχώρησε αρκετά θέματα. Συνεργάστηκε με το ΣΔΟΕ, την UEFA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης, ώστε να διαλευκάνει τα σκοτεινά σημεία της δικογραφίας. Μάλιστα την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το έγγραφο Τέντε προς την Ολομέλεια Εφετών, ο κ. Κασίμης έδινε εντολή σε δύο πραγματογνώμονες να απομαγνητοφωνήσουν τις 39.000 συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ.
Οταν θέσαμε το ζήτημα στη ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Αλέξη Κούγια, ο πρόεδρος της Παναχαϊκής τόνισε: «Αν πάρουν το φάκελο τώρα –έπειτα από έξι μήνες– από τον ανακριτή θα αφήσουν μια σκιά για το έργο του κ. Κασίμη. Παρότι ο συγκεκριμένος ανακριτής έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να περαιώσει το έργο του και λειτούργησε με σωστό δικονομικά τρόπο».
Είναι αλήθεια ότι η ανάκριση για τα στημένα παιχνίδια είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς υπάρχουν τέσσερις προφυλακισμένοι και είναι ιδιαιτέρως προβληματική η απόδειξη της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε μαρτυρία ποδοσφαιριστή για στημένο ματς δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη δουλειά του ανακριτή, ο οποίος έψαχνε στοιχεία από επτά ευρωπαϊκές χώρες με δεδομένο ότι δεν υφίσταται δικαστική συνδρομή από κράτη της Ασίας.
Σε κάθε περίπτωση είτε αλλάξει ο ανακριτής είτε παραμείνει, η στήλη θεωρεί αυτονόητη την ταχύτατη περαίωση της δικογραφίας ώστε να γίνουν οι δίκες μέσα στο 2012 και να πειστεί η φίλαθλη κοινή γνώμη ότι η κάθαρση από την ποινική δικαιοσύνη προχωράει.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: