Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Τρέχει" το νομοσχέδιο ο Γερουλάνος!!

Για πάρτη των... κελεμπίων ο Παύλος Γερουλάνος είπε πως θα δεν θα καθυστερήσει το νομοσχέδιο για τους ξένους επενδυτές.

"Τρέχει" το νομοσχέδιο ο Γερουλάνος
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Flash...

-Δημοσιογράφος: Έχω τη χαρά να έχω συνοδοιπόρο αυτό το πρωινό τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Λοιπόν, εμείς έχουμε συνηθίσει σ΄ αυτές τις άγριες ώρες και βάρβαρες, αλλά δεν ξέρω αν εσείς, είστε και αθλητικός τύπος, πρωινός για να μπορείτε να αντέξετε αυτή την βαρβαρότητα της ώρας.

-Υπουργός: Καταρχήν καλημέρα και από μένα. Η ώρα δεν είναι τόσο βάρβαρη διότι έχω δύο παιδιά τα οποία αν θέλω να τα δω, πρέπει να τα προλάβω πριν από το σχολείο, οπότε είναι η καλύτερη ώρα να έχεις λίγο ηρεμία μαζί τους και μετά να προλάβεις κι ένα γυμναστήριο είναι ότι καλύτερο.

-Δημοσιογράφος: Και της άθλησης λοιπόν. Μας εισαγάγετε κ. υπουργέ έτσι στην πρώτη μας ερώτηση. Τι θα γίνει τώρα. Ο Τσάκας περιμένει ένα νόμο για να υπάρχει η δυνατότητα να επενδύσουν.

-Υπουργός: Για να έρθει ο πρίγκιπας (γέλια).

-Δημοσιογράφος: Για να έρθει ο πρίγκιπας. Σοβαρά μιλάω τώρα, υπάρχει η διάθεση για μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση ;

-Υπουργός: Και βέβαια υπάρχει, διότι έχουμε εδώ ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα έπρεπε να ισχύει σε οποιαδήποτε κοινοτική χώρα, που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ξένος ιδιοκτήτης ελληνικής ομάδας. Αυτό που μας ενδιαφέρει, δεν είναι ποια θα είναι η εθνικότητα του ιδιοκτήτη, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο άνθρωπος που θα έρθει να έχει τα κονδύλια, να έχει μία υπόσταση όποια και αν είναι αυτή και όπως υποτίθεται ότι μέχρι σήμερα ελεγχόταν ένας Έλληνας, μπορεί να ελεγχθεί και ένας ξένος. Άρα, η διάθεση είναι να μπορεί να υπάρχει ξένος στον οποίο ανήκει η ομάδα και από αυτή την άποψη λοιπόν η αγωνία αυτή νομίζω ότι μπορεί να .

-Δημοσιογράφος: Είναι άλλωστε μία επένδυση, έτσι;

-Υπουργός:
Βεβαίως επένδυση είναι . Άπαξ και μιλάς για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τότε πρέπει να θεωρείς ότι κάτι τέτοιο είναι μία επένδυση και άρα το να λες ότι εγώ δεν δέχομαι ξένους είναι λάθος.

-Δημοσιογράφος: Γιατί το καθυστερείτε όμως κ. υπουργέ και ο κ. Τσάκας πάει από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μέρα σε μέρα για να φέρει τα 17.000.000 του πρίγκιπα;

-Υπουργός: Καταρχήν δεν το καθυστερούμε αυτό. Αυτό έχει μπει μέσα σε ένα προγραμματισμό που έρχεται με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που κυρίως αφορούν την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, αφορούν τους στημένους αγώνες, αφορούν το ντόπινγκ, αφορούν τη βία. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο το έχουμε δουλέψει και με το Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κοιτάει να βάλει μία τάξη στα πράγματα τα οποία συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα και το λέω αυτό, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε τώρα, έχουν εντελώς αλλάξει από τότε που αν θέλετε δημιουργήθηκαν. Στην αρχή η βία ήταν ένα φαινόμενο που ήταν κάποιοι «φίλοι» στη διπλανή εξέδρα που τσακωνόντουσαν. Σήμερα πια, το θέμα της βίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το ίδιο και το ντόπινγκ. Το ντόπινγκ παλιά, ήταν μία προσπάθεια να γίνεις λίγο καλύτερος. Τώρα είναι μία βιομηχανία η οποία στηρίζεται από τεράστια συμφέροντα και αν δεν την αντιμετωπίσει κανείς στην καρδιά της, δεν πρόκειται να κάνει δουλειά.

-Δημοσιογράφος: Και ασκείται πολιτική και μέσω του ντόπινγκ σε μεγάλες διοργανώσεις. Μην ξεχνάμε τα παρατράγουδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εδώ έτσι;

-Υπουργός: Μην το συζητάτε! Είναι απαράδεκτα αυτά τα οποία συμβαίνουν και το θέμα των στημένων αγώνων. Παλιά το στήσιμο ενός αγώνα, ήταν υπόθεση ενός παίκτη ή ενός διαιτητή. Τώρα από πίσω από αυτά είναι τεράστια συμφέροντα, τα οποία ουσιαστικά χειραγωγούν το ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να χαρεί ο κόσμος αυτό το οποίο βλέπει, επειδή συνέχεια αναρωτιέται ποια συμφέροντα από πίσω, έχουν οδηγήσει στο όποιο αποτέλεσμα. Και γι αυτό χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο, όπως χρειάζεται και οι διωκτικές αρχές να έχουν καινούργια εργαλεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα.

-Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε γιατί μπήκαμε σε ένα θέμα το οποίο έχει την προσοχή πάρα πολλών ιδιαίτερα με το στοίχημα, σκέφτεστε προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα στησίματος αγώνων κ.λπ. να επαναπροσδιορίσετε, το εάν θα συμμετέχουν ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ το ελληνικό ή όχι, ή νομίζετε ότι είναι μία συζήτηση άνευ ουσίας γιατί έτσι όπως εξελίσσεται το ΣΤΟΙΧΗΜΑ και παγκοσμιοποιείται, είναι τουλάχιστον ανώφελο το να αποκλείσεις ομάδες.

-Υπουργός: Τώρα πια, αυτά τα φαινόμενα έχουν πάρει διαστάσεις και βλέπει κανείς ας πούμε να βάζουν στοιχήματα στην Ταϊλάνδη σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικά ο Πλατινί έλεγε ότι αν δεις μία ελβετική ομάδα να την αγοράζει ένας Ασιάτης επιχειρηματίας, αρχίζεις και αναρωτιέσαι αν το ενδιαφέρον του είναι για το ελβετικό ποδόσφαιρο ή αν κάτι άλλο κοιτάει να δει και γι αυτό και η ΟΥΕΦΑ κοιτάει πάρα πολύ προσεκτικά αυτά τα φαινόμενα, διότι καταλαβαίνει ότι και εκείνη έχει μπλέξει μέσα σε ένα ολόκληρο σύστημα. Χρειάζονται καινούργια εργαλεία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά το να κάνεις ευκαιριακά τέτοια πράγματα δεν θα φέρει αποτελέσματα. Θέλει πραγματικά διαφορετική αντιμετώπιση. Πρέπει να ξέρουμε ότι από εδώ και πέρα πίσω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα είναι συμφέροντα τα οποία δεν τα βλέπουμε μέσα στο γήπεδο, τα βλέπουμε εκτός γηπέδου και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με εντελώς καινούργια εργαλεία.

-Δημοσιογράφος:
Ποτέ δεν συζητώ τα ποδοσφαιρικά, ακόμα και όταν νικάει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (γέλια), ωστόσο γίνεται μία πολύ μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των στημένων αγώνων και την κάθαρση που επιχειρείται να γίνει, εάν υπάρχουν τα εχέγγυα και τα όργανα που θα φέρουν σε πέρας μια τέτοια διαδικασία . Βλέπουμε π.χ. ότι αίφνης ενώ έχει μπει σε μία διαδικασία ας το πούμε κάθαρσης με τη δικαιοσύνη και στα πολιτικά δικαστήρια και στα αθλητικά, αίφνης να απομακρύνονται δικαστικοί από την ΕΠΟ οι αθλητικοί δικαστές και να μπαίνουν στη θέση τους άνθρωποι που δεν έχουν μία δικαστική εμπειρία ή μια δικαστική πορεία. Κατά πόσο μπορεί το κράτος, μια κυβέρνηση να επέμβει σ΄ αυτές τις πρωτοβουλίες, ή τις κινήσεις της ΕΠΟ, το περίφημο αυτό αυτοδιοίκητο;

-Υπουργός: Όπως οτιδήποτε άλλο στην ελληνική κοινωνία από θεσμούς έχουμε άφθονους, έχουμε περισσότερους από ότι μπορούμε να διαχειριστούμε. Το πρόβλημά μας είναι να λειτουργήσουν αυτοί οι θεσμοί και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι θεσμοί που λέμε, υπάρχει η Πολιτεία, υπάρχει η ΕΠΟ, υπάρχει η αθλητική δικαιοσύνη, υπάρχει η τακτική δικαιοσύνη, υπάρχουν μία σειρά από εργαλεία τα οποία πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα για να μπορέσει να υπάρξει οποιαδήποτε κάθαρση και είναι διπλό το στοίχημα εδώ: Και να γίνει κάθαρση σε αυτό που έχουμε σήμερα αλλά και να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λοιπόν αυτοί είναι οι φορείς που πρέπει να παίξουν μπάλα μεταξύ τους και αυτό είναι το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε από τη μεριά της Πολιτείας. Εμείς έχουμε το μεγάλο μέρος της ευθύνης, δική μας δουλειά είναι να καταφέρουμε όλοι αυτοί οι οργανισμοί που ο καθένας έχει την αυτονομία του να συντονιστούν γύρω από κοινούς στόχους. Μέχρι εδώ, έχουν γίνει πολλά μεγάλα βήματα, βήματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Σας θυμίζω ότι πάνω από 13 ομάδες έχουν υποβιβαστεί τουλάχιστον μία κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άμεσα σε ένα χρόνο . Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει, αυτό το οποίο όμως παρακολουθούμε, είναι πως κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους. Μέχρι σήμερα, εμείς λόγω της αμφισβήτησης των διαδικασιών που είχε η SUPERLEAGUE, κόψαμε, κόπηκαν τα λεφτά του ΟΠΑΠ προς τη διοργάνωση επειδή είπαμε, ότι αυτό το οποίο θέλουμε να δούμε είναι ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Αυτά τα εργαλεία είχαμε, αυτά και χρησιμοποιήσαμε. Το ίδιο κάναμε και σε ότι αφορά το καινούργιο νομοσχέδιο, θα περάσουμε διατάξεις οι οποίες θα στριμώχνουν τα πράγματα πάρα πολύ. Η ΕΠΟ έχει περάσει ένα πιο αυστηρό αθλητικό δίκαιο. Σιγά-σιγά δηλαδή γίνεται ένα πλέγμα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν αν συνεχίσει να υπάρχει βούληση και συντονισμός όλων των φορέων να εξαλειφθούν. Αυτό που κοιτάμε τώρα είναι ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα . Εγώ δεν θέλω να κρίνω από συγκεκριμένα γεγονότα, αν και εμένα με θορυβούν πάρα πολύ. Με θορυβούν αλλαγές πλεύσης που βλέπω στον ορίζοντα. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρει η SUPERLEAGUE και η όποια SUPERLEAGUE είναι ότι, αν δούμε ότι επιστρέφουν στα φαινόμενα που είχαν παλιά, θα συνεχίσει η διακοπή της χρηματοδότησης και τότε θα έχουμε.

-Δημοσιογράφος: Δηλαδή ως ένα εργαλείο πίεσης λειτουργεί ουσιαστικά η διακοπή χρηματοδότησης η οποία είναι αναγκαία..
-Υπουργός: Μα η Πολιτεία έχει κάποια εργαλεία στα χέρια της, τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιεί προς μία κατεύθυνση και να μείνει συνεπής σε αυτό το πράγμα. Δεν έχεις άλλο εργαλείο, αν μπεις μέσα στο ποδόσφαιρο και πεις ότι εγώ αυτό που βλέπω δεν μου αρέσει οπότε θα το κάνω εγώ, τότε αφαιρείς το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις και εκεί πραγματικά κάνεις πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο από ότι μπορούμε να κάνουμε τώρα, που σιγά-σιγά βλέπουμε σημάδια βελτίωσης και υπογραμμίζω σημάδια. Δεν έχουμε δει ούτε κάθαρση, ούτε τελική βελτίωση, αλλά βλέπουμε τα πρώτα βήματα. Λοιπόν, πάνω σε αυτή την πορεία εμείς θα συνεχίσουμε και θα πιέσουμε για να συνεχίσουν και όλοι οι άλλοι φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: