Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τυχεροί, γενναίοι ή απλά κορυφαίοι;

Το περασμένο Σαββατόβραδο βρήκε την Καταλονία μεθυσμένη. Ή, καλύτερα, στα πρόθυρα του ...αλκοολισμού από χαρά, καθώς η Μπαρτσελόνα της διέπρεψε ...κλασικά απέναντι στον "αιώνιο εχθρό". Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.

Τυχεροί, γενναίοι ή απλά κορυφαίοι;
Για τους 500 τυχερούς που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και τα εκατομμύρια των φίλων των Μπλαουγκράνα, το πάρτι κορυφώθηκε με το σφύριγμα της λήξης. Ομως οι παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα γιόρτασαν (με τη... βούλα του φύλλου αγώνα) την πολλοστή επίδειξη της ανωτερότητάς τους πετώντας κυριολεκτικά στα σύννεφα.
Η Μπάρτσα, μόλις μια ώρα μετά την ολοκλήρωση του θριάμβου της, πέταξε για Τόκιο, εκεί όπου είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων. Ομως, οι αναλύσεις στο διεθνή Τύπο για το μυστικό μείγμα του νέου τρίποντου εις βάρος της Βασίλισσας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Με τα πανηγύρια να κοπάζουν σιγά σιγά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τρίπτυχο «τύχη, γενναιότητα, ανωτερότητα». Το πρώτο μπήκε στην κουβέντα από το μεγάλο χαμένο. Ηττημένος για ακόμη μία φορά, παρότι τόσο τα προ clasico δημοσιεύματα όσο και η γνωστή αλαζονεία του δεν του είχαν καν επιτρέψει να σκεφτεί τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ζοσέ Μουρίνιο άφησε αυτήν τη φορά ήσυχους τους διαιτητές και απέδωσε τη σαρωτική επικράτηση των Μπλαουγκράνα σε καθαρή τύχη.
«Ενα παιχνίδι είναι», είπε μουτρωμένος ο Πορτογάλος αστέρας του πάγκου των Μαδριλένων «και η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο». Ηταν πειστική η εξήγησή του; «Οχι», απαντά ορθά κοφτά ο απεσταλμένος του βρετανικού «Guardian» στην ισπανική πρωτεύουσα. Ο Σιντ Λόου, αφού παραθέτει τα επιχειρήματα υπέρ της θεάς τύχης που προτιμά, κατά τον Μουρίνιο, να κατοικοεδρεύει στη Βαρκελώνη, μιλά για μια «αναπόφευκτη πραγματικότητα», την ανωτερότητα των πρωταθλητών Ισπανίας, Ευρώπης και κόσμου.
Η Μπαρτσελόνα είναι απλά καλύτερη, λένε τώρα με τη σιγουριά του 1-3 όλοι όσοι εβδομάδες πριν από το πολυαναμενόμενο clasico προέβλεπαν καθαρή νίκη της Ρεάλ. «Το νικηφόρο σερί της Ρεάλ δεν ήταν εγγύηση. Η εκτίμηση ότι πλέον “έχουν” την αιώνια αντίπαλό τους κλονίστηκε», συνεχίζει ο «Guardian», που στην ανάλυσή του όχι μόνο δεν πιστεύει ότι η Ρεάλ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους Καταλανούς, αλλά έστω κι αν κατακτήσει τον τίτλο απέχει πολύ από το να βρει τον τρόπο να φτάσει στην κορυφή που βρίσκεται η Μπαρτσελόνα.
Ο ισπανικός Τύπος είναι φυσικά διχασμένος για την κόντρα των δύο αιωνίων εχθρών. Ομως, οι Αγγλοι δεν διστάζουν να πάρουν θέση υπέρ της παρέας του Μέσι. «Τα καλά νέα για τη Ρεάλ», τονίζεται στο ίδιο άρθρο, «είναι ότι θα βρουν την Μπάρτσα μόνο μία φορά ακόμη στο δρόμο τους στο ισπανικό πρωτάθλημα. Οντως, όπως είπε και ο Μουρίνιο, θα επιστρέψουν στην κορυφή κερδίζοντας τα επόμενα παιχνίδια και είναι φαβορί για τον τίτλο. Ομως αυτό θα συνεχίσει να τους πονάει».
Τα παραπάνω θέματα συζήτησης θα έμπαιναν αναμφισβήτητα μετά το φινάλε οποιουδήποτε ντέρμπι είτε επί πρωτευουσιάνικου είτε επί καταλανικού εδάφους. Ομως, το clasico του Σαββάτου είχε μια μεγάλη διαφορά: τη φορμαρισμένη Ρεάλ και το γκολ-θάνατο για κάθε αντίπαλο στα 22 δευτερόλεπτα! Ομως, η ομάδα-πρότυπο του Γκουαρδιόλα είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη καθώς πλέον, διά χειρός «New York Times», έχει έναν τίτλο που σπανίως αποδίδεται στους πλούσιους και ισχυρούς. Αυτόν του γενναίου.
Η λέξη βρέθηκε στα χείλη τόσο του 40χρονου πρωτομάστορα της Μπαρτσελόνα όσο και των παικτών που έκαναν δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα και οι «Times» ήρθαν να τους επιβεβαιώσουν. «Το να σπάσεις το ιστορικό νικηφόρο σερί της Ρεάλ, να κερδίσεις την ομάδα της πρωτεύουσας με 3-1 εντός του εδάφους της και κυρίως να επανέλθεις έπειτα από ένα γκολ στα πρώτα δευτερόλεπτα, χρειάζεται κουράγιο».
Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη μεγάλη ανατροπή αλλά και εκατομμύρια αναγνώστες διάβασαν ότι αυτή οφείλεται στην (για πολλούς δεδομένη) ανωτερότητα της ομάδας της Βαρκελώνης. Οι σύλλογοι μπορεί να κερδίζουν νέους οπαδούς ύστερα από κάθε θρίαμβο αλλά αποκτούν πολύ περισσότερους όταν μάχονται. Και η Μπαρτσελόνα πλέον, στον αγώνα κυρίευσης του κόσμου, εκτός από το ταλέντο των παικτών της, έχει στη φαρέτρα της βέλη γεμάτα γενναιότητα...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: