Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η Τρόικα ζητά κατάργηση του βασικού μισθού!!

Μπορεί, μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της τρόικας να μη θέτουν θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αλλά επανήλθαν στο αίτημά τους για συρρίκνωση του βασικού μισθού των 751 ευρώ!
Οι ελεγκτές υπενθύμισαν στα στελέχη του υπουργείου Eργασίας με τα οποία συναντήθηκαν τη Δευτέρα ότι μέσα στη συμφωνία του μνημονίου προβλέπεται η έναρξη διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας όπου έχουν προτείνει να συζητηθεί και το θέμα κατάργησης των κατωτάτων μισθολογικών ορίων.
Ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποκρούσει το αίτημα, προβάλλει ως επιχείρημα τη μείωση έως 30% που έχουν ήδη υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κυρίως μέσω των ατομικών συμβάσεων και των ελαστικών μορφών εργασίας και τη δραματική κατάσταση των ταμείων για τα οποία μια επιπλέον μισθολογική μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή.
Για τη ΓΣΕΕ ο βασικός μισθός αποτελεί “κόκκινη γραμμή” ενώ και οι εργοδοτικοί φορείς έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Το υπουργείο Eργασίας θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις των εταίρων αν αρχίσουν θα έχουν στόχο την ανάπτυξη και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το τεχνικό κλιμάκιο με επίμονες ερωτήσεις για την εφαρμογή του άρθρου 37 , ζήτησε στοιχεία από τη Γεν. Γραμμ. του Υπουργείου κ. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ . Χάλαρη για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από εκείνους που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις καθώς και για τη γενίκευση εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα στελέχη του Υπουργείου έχουν υπογραφεί έως σήμερα τριάντα επτά επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 4761 εργαζόμενους.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: