Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ρίχτε τη «μέσα». Ο Πάντελιτς ξέρει πού ακριβώς θα «πέσει».

Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Χελάκη για τον Μάρκο Πάντελιτς και την εκτελεστική του δεινότητα.

Ρίχτε τη «μέσα». Ο Πάντελιτς ξέρει πού ακριβώς θα «πέσει».
Το περασμένο καλοκαίρι ο Βαλβέρδε ζητούσε επίμονα σέντερ φορ. Το έκανε αυτό αφού πρώτα με δική του εισήγηση είχαν πάρει την άγουσα και ο Ματ Νταρμπισάιρ και ο Κώστας Μήτρογλου.
Ο Ολυμπιακός έμπαινε στη νέα αγωνιστική χρονιά με τρεις σέντερ φορ. Τον Τζεμπούρ, τον Μιραλάς και τον Πάντελιτς. Θεωρητικά ο Ολυμπιακός εμφανιζόταν πλήρης και σ' αυτή τη θέση.
Πρακτικά ο κόουτς έκανε τα πλάνα του χωρίς να υπολογίζει τον Μιραλάς ως κλασικό φορ. Οι λόγοι ήταν δύο:
• Λογάριαζε να χρησιμοποιεί τον Βέλγο στις πτέρυγες.
• Ηξερε πως ουδέποτε στην καριέρα του είχε πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ με λαμπρή εξαίρεση την περσινή χρονιά.
Κατά συνέπεια είχε στη διάθεσή του τον Τζεμπούρ με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα και τη... ροπή στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Αρα πίσω από τον Αλγερινό είχε μόλις τον Μάρκο Πάντελιτς.
Για τα γούστα του Βαλβέρδε ο Σέρβος σέντερ φορ είναι ακατάλληλος. Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται σε ένα στυλ παιχνιδιού πολύ μακριά από τις προτιμήσεις του κόουτς.
Η ουσία είναι πως ο Πάντελιτς βρέθηκε για δεύτερη χρονιά στο ερυθρόλευκο ρόστερ γιατί το βαρύ συμβόλαιό του δεν επέτρεπε δανεισμό, όπως έγινε στην περίπτωση του Μήτρογλου.
Ο Βαλβέρδε δεν μηδενίζει σε καμιά περίπτωση τη χρησιμότητα του Πάντελιτς. Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα είπε στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου __«ξέρει πού ακριβώς θα πέσει η μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή». Το δίκιο του βουνό. Αυτός είναι ο πολύπειρος Σέρβος.
Στο ανοικτό γήπεδο εκεί που χρειάζεται πολύ τρέξιμο, ταχύτητα στην αντεπίθεση και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, ο Πάντελιτς δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Σε πόσα παιχνίδια του Ολυμπιακού μέσα στη χρονιά απαιτούνται όλα αυτά τα προσόντα; Στα ευρωπαϊκά και σε ορισμένα (λίγα) του πρωταθλήματος. Σε όλα τα υπόλοιπα «χωράει» ο Πάντελιτς.
Είτε για φουλ είτε για ολιγόλεπτη συμμετοχή.
Ειδικά στις κλειστές άμυνες οι οποίες εξ αντικειμένου πολιορκούνται από τον Ολυμπιακό, ένας παίκτης που ξέρει πού θα πέσει η μπάλα, είναι σχεδόν απαραίτητος. Προφανώς έτσι αλλοιώνεται η αγωνιστική φυσιογνωμία της ομάδας, αλλά έτσι επιτυγχάνεται ο σκοπός της. Κι ως γνωστός ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ο Πάντελιτς χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση μαζί με τον Τζεμπούρ.
Ο Βαλβέρδε δικαιολογημένα παρατήρησε ότι κάτι δεν δούλεψε καλά. Η εξήγηση υπάρχει: Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Τζεμπούρ είναι πιο κοντά σ' αυτά του Σέρβου. Ειδικά ο κουρασμένος Τζεμπούρ μένει κοντά στην περιοχή κι αποφεύγει τις καταπονήσεις που προκαλούν οι κούρσες στα πλάγια. Κατά συνέπεια αντί να υπάρχει ένας που περιμένει να τροφοδοτηθεί από τους υπόλοιπους, υπάρχουν δύο.
Ο Μιραλάς, που ξεκινά όλες τις προσπάθειές του μακριά από την αντίπαλη περιοχή, «κολλάει» καλύτερα με τον Πάντελιτς. Εχει έναν παίκτη που μπορεί είτε να... σκρινάρει ώστε να δημιουργηθούν κενοί χώροι για τον ίδιο είτε να πλασαριστεί σωστά για να πάρει την τελική πάσα.
Για τις ανάγκες του Ολυμπιακού, ο Μάρκο Πάντελιτς είναι ιδιαίτερα χρήσιμος. Παρά το ότι στη θέση του θα προτιμούσε κάποιον άλλο, ο Βαλβέρδε αξιοποιεί σωστά τον 33χρονο σέντερ φορ.
Ωστόσο η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα πλησιάζει και η απόκτηση ή όχι σέντερ φορ τίθεται πάλι επί τάπητος.
Αυτή τη φορά όχι ως αυθύπαρκτη ανάγκη, αλλά σε ευθεία συνάρτηση με την επικείμενη επάνοδο του Ντιόγκο.
Γενικά ο Βραζιλιάνος ανταποκρίνεται περισσότερο στα αγωνιστικά ζητούμενα του Βαλβέρδε. Δεν πρόκειται όμως για τον Ντιόγκο που γνώρισε ο κόουτς στο πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό. Τώρα ο νυν φορ της Σάντος βλέπει το τέρμα σαν δαχτυλήθρα.
Με άλλα λόγια, ο Πάντελιτς κάνει μια δουλειά που κανείς άλλος δεν την ξέρει τόσο καλά στον Ολυμπιακό. Παρά την προχωρημένη ηλικία, παρά το βαρύ συμβόλαιο.
Η προχτεσινή «τεσσάρα» ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι σέντερ φορ είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γιατί ξέρουν να αξιοποιούν τη δουλειά όλων των άλλων στο γήπεδο.
Κι αν στον Ολυμπιακό είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν έστω και μια δεκάρα για επιθετικό, καλό θα ήταν να το κάνουν για ένα κλασικό ακραίο. Ξέρετε από εκείνους που ξέρουν να ρίχνουν την μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή. Για το πού ακριβώς θα «πέσει», πάντα έχει υπόψη του ο Πάντελιτς...
ΥΓ. Ο Πάντελιτς είναι κάτι παρά πάνω από επαρκής για αναπληρωματικός σέντερ φορ. Είναι άραγε επαρκείς για αναπληρωματικοί ακραίοι ο Μόνχε, ο Αμπντούν, ο Χαβίτο;
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: