Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η άπειρη άμυνα και η διαχείριση της κούρασης!!

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2009 ο Ολυμπιακός με ένα γκολ του Βραζιλιάνου αριστερού μπακ Λεονάρντο είχε νικήσει 1-0 την Άρσεναλ, έφτασε τους 10 βαθμούς στον 8ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και προκρίθηκε στους 16 της διοργάνωσης.
Η άπειρη άμυνα και η διαχείριση της κούρασης
Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου...
Και τότε η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ είχε έρθει ως πρώτη και καλύτερη στον όμιλο και αγωνίστηκε με αρκετούς αναπληρωματικούς. Για όσους έχουν στο μυαλό τους την εικόνα εκείνου του αγώνα, θα θυμούνται ότι η νίκη δεν ήρθε εύκολα.

Το ίδιο δύσκολα είναι τα πράγματα και απόψε. Και ακόμα περισσότερο. Για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί οι παίκτες της Άρσεναλ, που δεν είναι βασικοί, είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο και θέλουν να αποδείξουν πράγματα στον Αλσατό τεχνικό και δεύτερον γιατί από τον Ολυμπιακό απουσιάζει ένας κλασικός δημιουργός παιχνιδιού.

Ένας ακόμα λόγος, ο πιο σοβαρός ίσως, είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι φανερά κουρασμένος. Η ομάδα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας από τα τρία τελευταία ματς στην Ελλάδα, αλλά και από τους πολλούς τραυματισμούς που βγαίνουν σε ποδοσφαιριστές.

Η κούραση, λοιπόν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι θα βρεθούν απόψε μπροστά στα… φρέσκα παικτών που δεν έχουν πολλές συμμετοχές εφέτος, είναι συνδυασμός θανατηφόρος, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Μπορεί ο Βαλβέρδε να φάνηκε πως έκανε χιούμορ χθες, λέγοντας πως «θα κοιτάξουμε βάλουμε ένα γκολ και μετά θα καθίσουμε πίσω να το κρατήσουμε», αλλά εγώ ξέρω ότι τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται στα αστεία.

Για τον Βαλβέρδε το αποψινό παιχνίδι είναι κυρίως ένα παιχνίδι διαχείρισης. Λογικά ο Σάντος και ο Βερμάλεν, που ήρθαν στην Αθήνα, θα μείνουν στον πάγκο. Αυτό σημαίνει ότι με τον Κύπριο Γεννάρης και τον Μίκελ στα πλάγια της άμυνας και τους Τζουρού-Σκιλασί κεντρικό αμυντικό δίδυμο, η γραμμή της Άρσεναλ στα μετόπισθεν θα είναι ευάλωτη.

Όχι όμως και οι γραμμές στο κέντρο και την επίθεση, όπου υπάρχουν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, που θα έπαιζαν με κλειστά μάτια σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Αγγλίας.

Αν λοιπόν, ο Ολυμπιακός καταφέρει να αιφνιδιάσει, τότε είναι καθαρά θέμα διαχείρισης το θετικό αποτέλεσμα. Μια διαχείριση που την είδαμε στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, που ήταν εξίσου δύσκολο, αλλά έληξε με το εντυπωσιακό 3-1.

Το θέμα είναι πως ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός κάνει απόψε το καθήκον του, η πρόκριση εξαρτάται και από το αποτέλεσμα του αγώνα Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ. Τουλάχιστον με τη νίκη εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή του συνέχεια, σε μια διοργάνωση (Europa League) που θα έπρεπε να την βλέπουμε περισσότερο ελκυστική για τις ελληνικές ομάδες.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: