Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Στις 21 Ιανουαρίου (σαν σήμερα)!!

Από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ (videos)
Σαν σήμερα στις 21 Ιανουαρίου του 1901 γεννήθηκε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών που είχε την τύχη να αγωνιστεί στις δύο κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας.

Ο λόγος για τον Ρικάρντο Θαμόρα, ο οποίος στη συνέχεια έγινε προπονητής, αλλά και δημοσιογράφος. Αγωνίστηκε με τη φανέλα των Εσπανιόλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Νις. Ως γκολκίπερ δεν υστερούσε πουθενά. Είχε ασυναγώνιστες εξόδους και ήταν αυτός που ήθελε να έχει κάθε ομάδα κάτω από τα δοκάρια της, ενώ ήξερε να καθοδηγεί και την άμυνά του.
 
Οι οπαδοί τον αποκαλούσαν «El Divinio» (θεϊκός), ενώ μία από τις αποκρούσεις του που έχει μείνει στην ιστορία, είναι αυτή στο τελευταίο λεπτό του ισπανικού Κυπέλλου με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, το βραβείο που δίνεται από την ισπανική λίγκα στον καλύτερο τερματοφύλακα της σεζόν φέρει το όνομά του. Ακόμη, έχει ψηφιστεί ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα, από το περιοδικό «World Soccer».
 
Στα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι ο εθισμός του στο κονιάκ και το γεγονός ότι κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920 αποβλήθηκε στο ματς με την Ιταλία, αφού χτύπησε έναν Ιταλό ποδοσφαιριστή, ενώ κατά την επιστροφή της αποστολής στην Ισπανία τον συνέλαβαν οι αρχές επειδή προσπάθησε να περάσει στη χώρα λαθραία πούρα Αβάνας. Το 1922 τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποχής από το ποδόσφαιρο, καθώς είπε ψέματα στις φορολογικές αρχές για το ποσό του συμβολαίου που είχε υπογράψει.

Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Ισπανίας, 2 φορές το ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ με τις Εσπανιόλ και Μπαρτσελόνα αναδείχτηκε 5 φορές πρωταθλητής Καταλονίας. Ακόμη με την εθνική ομάδα της Ισπανίας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στου Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.
Στην προπονητική του καριέρα, κάθισε στον πάγκο των Νις, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλαγα, Εθνικής Ισπανίας, Θέλτα και Εσπανιόλ. Μάλιστα με τους «ροχιμπλάνκος» κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα.


 

Άλλα σημαντικά γεγονότα  που έγιναν 21 Ιανουαρίου
 
1911 Ξεκινάει το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο, ένα από τα πιο ξακουστά ράλι μεγάλων αποστάσεων. Διοργανωτής είναι το Automobile Club de Monaco, που επίσης διοργανώνει το Grand Prix της F1 στο Πριγκιπάτο, όπου εκτός από αυτό ο αγώνας διεξάγεται στην Γαλλική Ριβιέρα και τη Νότια Γαλλία. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Ι, της οικογένειας Γκριμάλντι, είναι ο εμπνευστής, δημιουργός και υποστηρικτής του με σκοπό να ενισχύσει τον τουρισμό και την κίνηση του καζίνο.
 
1922 Γίνεται το πρώτο αγώνισμα slalom στο σκι στο Murren της Ελβετίας.
 
1950 Γεννιέται ο πρόεδρος της Ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ανχελ Μαρία Βιγιάρ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και αναδείχτηκε από τους καλύτερους σέντερ φορ της εποχής του. Η καριέρα του άρχισε στην Γκουέτσο (1970-71) και την συνέχισε στην Ατλέτικο Μπιλμπάο (1971-81). Στην εθνική ομάδα έπαιξε 22 φορές (περίοδος 1974-78) και πέτυχε τρία γκολ. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978. Πρόεδρος στην ομοσπονδία της χώρας του εκλέχτηκε το 1990.
 
1955 Πεθαίνει ο Αμερικανός σπρίντερ Τσάρλς «Αρτσι» Χαν. Ολυμπιονίκης το 1904 στα 60μ,100μ και 200μ. Στη μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα κέρδισε το χρυσό στα 100μ. Στη συνέχεια έγινε προπονητής. Είχε γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 1880.
 
1975 Γεννιέται ο Άγγλος αμυντικός μέσος Νίκι Μπατ. Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ κι έπαιξε στην πρώτη ομάδα έντεκα χρόνια (1993-04).1977 Γεννιέται ο Άγγλος αμυντικός μέσος Φιλ Νέβιλ. Έπαιξε από το 1994 έως το 2005 στη Μάντσεστερ και στη συνέχεια πήγε στην Εβερτον.

1989 Εγκαινιάζεται στην Παιανία το πολυτελές ξενοδοχείο 35 δωματίων του Παναθηναϊκού. Η περιοχή του Καρελλά στην Παιανία έχει ξεκινήσει από το 1980 να διαμορφώνεται σταδιακά με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου προετοιμασίας της ομάδας. Το 1993, με τη μεταφορά των γραφείων της ΠΑΕ, θα ολοκληρωθεί το κέντρο που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και κατά καιρούς θα φιλοξενήσει μεγάλες ομάδες για προετοιμασία, όπως ο Άγιαξ, την Σπάρτακ Μόσχας, την Εθνική του Κουβέιτ, κλπ.
 
1990 Ο Τζον Μακ Ενρόε γίνεται ο πρώτος τενίστας που αποβάλλεται από το Αυστραλιανό όπεν εξ αιτίας ανάρμοστης συμπεριφοράς
 
1992 Πεθαίνει ο Αμερικανός μποξέρ και πιανίστας Γουίλιαμ «Τσάμπιον Τζακ», 81 χρόνων. Γεννήθηκε - πιθανότατα - στις 23 Ιουλίου 1909 στη Νέα Ορλεάνη. Πολύ μικρός έμεινε ορφανός όταν η Κου-Κλουξ-Κλαν έβαλε φωτιά στο παντοπωλείο των γονιών του. Κλείστηκε σε ορφανοτροφείο κι εκεί έμαθε πιάνο από έναν ιταλό ιερέα. Παράλληλα έμαθε και μποξ, πήρε μέρος σε 140 αγώνες, αλλά το 1949 αρνήθηκε ν' αγωνιστεί για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή προτιμώντας τη μουσική. Όταν υπηρετούσε την θητεία του στο Ναυτικό στον Ειρηνικό Ωκεανό την περίοδο 1941-45 πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Γιαπωνέζους κι έμεινε δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως.
 
1993 Πεθαίνει ο Ιταλός σέντερ φορ Φελίτσε Πλασίδο Μπορέλ, 79 χρόνων. Με την εθνική ομάδα της χώρας του κατέκτησε το δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο το 1934 χωρίς όμως να παίξει ούτε σε ένα ματς!

1995 Ο Τζον Στόκτον των Γιούτα Τζαζ  γίνεται ο πρώτος ασίστερ στην ιστορία του NBA με 9.922 ασίστ. Στην καριέρα του (1984-2003) θα σημειώσει το ρεκόρ των 15806 ασίστ ενώ το οριχάλκινο άγαλμά του θα τοποθετηθεί έξω από το Delta Center, την έδρα της ομάδας του.
 
2005 Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Ρουμάνος μπασκετμπολίστας Αντόνιο Αλέξε 35 χρόνων. Είχε περισσότερες από 250 συμμετοχές στην εθνική της χώρας του. Είχε γεννηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 1969.
 
2009 Πεθαίνει από καρκίνο ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός κεντρικός αμυντικός Δημήτρης Περσίδης, 62 χρόνων. Έπαιξε τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό.
πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: