Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πρέμιερ ξεκαθάρισμα!!

Πρέμιερ ξεκαθάρισμα!
Τα δύο ντέρμπι κορυφής στην Πρέμιερ Λιγκ στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής υπόσχονται πέρα από το θέαμα, να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στην κορυφή. Η πρωτοπόρος Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Τότεναμ, ενώ η δεύτερη της βαθμολογίας Μαν.Γιουνάιτεντ φιλοξενείται στο «Έμιρεϊτς» από την Άρσεναλ.



Μαν.Σίτι-Τότεναμ

Οι Λονδρέζοι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία που τους είχε παρουσιαστεί πριν από μια εβδομάδα να συγκατοικήσουν με τις Γιουνάιτεντ και Σίτι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έστω και προσωρινά, αφού η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι επικράτησε (1-0) της Γουίγκαν, το βράδυ της Δευτέρας και ανέβηκε ξανά μόνη πρώτη στο ρετιρέ.

Ο Χάρι Ρέντναπ είχε δει την ομάδα του να συνθλίβεται με το βαρύ 5-1 στο παιχνίδι του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» τον περασμένο Αύγουστο, την ημέρα που οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν διαλύσει με το 8-2 την Άρσεναλ και ουσιαστικά… έδωσαν το στίγμα της φετινής χρονιάς. Το Μάντσεστερ, δηλαδή, να βρίσκεται μονίμως στα χαρακώματα για τον τίτλο και την Τότεναμ να… ακολουθεί με σταθερά βήματα! Το «Etihad Stadium» είναι εντελώς αφιλόξενο στο πρωτάθλημα, αφού η Σίτι μετράει πλέον 13 μήνες χωρίς ήττα μπροστά στο κοινό της, ωστόσο, ήρθαν δύο απανωτές «κατραπακιές» από Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ για το Κύπελλο Αγγλίας και Λιγκ Καπ αντίστοιχα! Ενδεχόμενη νίκη των «πολιτών» θα σημάνει απόσταση 8 βαθμών από τα «σπιρούνια», αλλά πιθανή «γκέλα» των πρωτοπόρων θα φέρει τους Λονδρέζους στο -2!

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι προσπαθεί να βρει τους αντικαταστάτες των Γιάγια και Κόλο Τουρέ που αποχώρησαν για το Κόπα Άφρικα, Ο Κομπανί θα εκτίσει τη δεύτερη από τις τέσσερις αγωνιστικές της ποινής του και ο Σάβιτς θα πάρει ξανά τη θέση του. Στη διάθεση του Ιταλού τεχνικού οι Ρίτσαρντς και Μπαλοτέλι που ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών τους. Για την Τότεναμ, ο Λέντλεϊ Κινγκ θα παρατείνει την απουσία του από τη δράση στις πέντε εβδομάδες, αφού δεν θα είναι έτοιμος για το παιχνίδι, ενώ ο Ντεφό θα είναι ο παρτενέρ του Φαν ντερ Φάαρτ στη γραμμή κρούσης, ελέω ειδικού όρου που δεν επιτρέπει στον Αντεμπαγιόρ να παίξει κόντρα στην ομάδα που ανήκει. Εκτός μάχης οι Σάντρο, Γκαλάς και Χάντλστοουν.


Άρσεναλ-Μαν.Γιουνάιτεντ

Όσο ξεκάθαρα μπορούν να γίνουν τα πράγματα μετά από αυτή την αναμέτρηση, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να μπερδευτούν. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν συζητούν για κάτι λιγότερο από τη νίκη, αφού θέλουν να καλύψουν το -3 από τη Σίτι και την κορυφή περιμένοντας και το ανάλογο «δώρο» από την Τότεναμ. Για την Άρσεναλ που βρίσκεται τέσσερις βαθμούς μακριά από την πρώτη τετράδα και αισθάνεται την «καυτή» ανάσα των Νιούκαστλ και Λίβερπουλ, το «τρίποντο» είναι εξίσου σημαντικό.

Το ντέρμπι, δεν επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα του στην πρώτη «μάχη» των δύο… γιγάντων για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, αλλά το τελικό 8-2 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε τη δική του ιστορία στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι «κανονιέρηδες» μπορεί να αρνούνται κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο τους θέλει να σκέφτονται και την εκδίκηση, αλλά είναι λογικό να υπάρχει στο μυαλό τους και όχι τόσο στο πίσω μέρος του… Στις 47 φορές που ο Φέργκιουσον και ο Βενγκέρ έχουν τεθεί αντιμέτωποι, ο Σκοτσέζος προπονητής μετράει 21 νίκες έναντι 16 του Αλσατού και η παρουσία των Ανρί και Σκόουλς μεταφέρει το ματς σε.. άλλη διάσταση! Όπως η ποιότητα του παλιού καλού κρασιού, έτσι και τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ είναι από ανέκαθεν αυτά που επιδεικνύουν το μεγαλείο του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το «ραντεβού» των δύο μεγαθήριων έρχεται σε περίοδο που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τραυματισμών. Τέτοια, που ο Αρσέν Βενγκέρ μπορεί να… παρηγορηθεί και από τις απουσίες της Γιουνάιτεντ! Βερμάελεν και Αρτέτα εκτός, αμφίβολος ο Ανρί, πρόβλημα στο αριστερό άκρο της άμυνας με τους Σανιά, Γκιμπς, Τζένκινσον, Κοκελέν και Αντρέ Σάντος να έχουν τεθεί νοκ – άουτ και τον Γουίλσιρ απόντα, ο Αλσατός ψάχνει και ψάχνεται! Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τους Τζόουνς και Σμόλινγκ που φαίνονται έτοιμοι να μπουν ξανά στα σχέδιά του, εκτός ο Άντερσον, δίλημμα για τη θέση κάτω από τα δοκάρια με τους Ντε Χέα και Λίντεργκαρντ! Απόντες οι Γιάνγκ, Κλέβερλι και Φλέτσερ.


Νόριτς-Τσέλσι

Οι «μπλε» του Αντρέ Βίλας Μπόας έρχονται από δύο συνεχόμενες νίκες και είναι αποφασισμένοι να μεγαλώσουν το σερί τους και να πλησιάσουν όσο μπορούν στη βαθμολογία. Βρίσκονται στην τέταρτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ και βλέπουν την Τότεναμ έξι βαθμούς μπροστά τους να πηγαίνει στο «Έτιχαντ» για το ματς με τη Μαν.Σίτι.

Η Νόριτς προέρχεται από ένα εκπληκτικό σερί δύο νικών με τα ματς να είναι και τα δύο εκτός έδρας! Αυτό την ανέβασε στην 9η θέση της βαθμολογίας με συγκομιδή πολύ καλή για νεοφώτιστη ομάδα. Πάντως έχει και το αρνητικό στατιστικό ότι δεν έχει κρατήσει ακόμη την εστία της ανέπαφη ούτε σε ένα ματς πρωταθλήματος!

Στα αγωνιστικά τώρα οι γηπεδούχοι στερούνται τις υπηρεσίες του πορτιέρο Ρουντ για τους επόμενους δύο μήνες καθώς και του Ντε Λαέτ που επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ μετά το δανεισμό του. Ξεπέρασαν ωστόσο τους τραυματισμούς τους οι Τιέρνεϊ, Βον και Γουάρντ. Από την άλλη πλευρά ντεμπούτο πιθανότατα θα κάνει ο Κέιχιλ και τη δεύτερη συμμετοχή του φέτος ο Εσιέν. Δεν προλαβαίνει ο Μίκελ, απόντες στο Κόπα Άφρικα οι Καλού, Ντρογκμπά.


Μπόλτον-Λίβερπουλ

Οι «κόκκινοι» του Κένι Νταλγκλίς μετά και την 7η ισοπαλία στο φετινό πρωτάθλημα μετά το «στείρο» 0-0 κόντρα στη Στόουκ, πριν από μια εβδομάδα στο «Άνφιλντ», επισκέπτονται την έδρα της Μπόλτον με σκοπό να μη… χάσουν το τρένο. Γιατί αυτό θα γίνει σε περίπτωση που δεν προστεθούν οι τρεις βαθμοί ώστε να διατηρηθεί ή να μειωθεί η διαφορά των πέντε βαθμών από την τελευταία θέση που οδηγεί στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μπόλτον του Όουεν Κόιλ μπορεί φέτος να αποτελεί σκιά του εαυτού της και να… ακροβατεί μεταξύ σωτηρίας και υποβιβασμού, αλλά υποδέχεται τη Λίβερπουλ με ένα άκρως θετικό σερί πόντων, έχοντας πάρει εφτά βαθμούς στα τελευταία πέντε ματς. Με δεδομένη, όμως, την κρισιμότητα της κατάστασης, οι «γουόντερερς» χρειάζονται τη νίκη. Ανασταλτικός παράγοντας είναι οι 10 νίκες της Λίβερπουλ σε ισάριθμα μεταξύ τους ματς…

Για τους γηπεδούχους, ο Όουεν Κόιλ δεν θα έχει για πρώτη φορά στη διάθεσή του τον Γκάρι Κέιχιλ που μετακόμισε στο Λονδίνο για χάρη της Τσέλσι, ενώ ο Νταβίντ Ενγκόγκ που θα τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του, θα πάρει τη θέση του Κέβιν Ντέιβις στη γραμμή κρούσης. Επέστρεψε στις προπονήσεις αλλά δεν είναι έτοιμος ο Γιασκελάινεν. Στο κόκκινο «στρατόπεδο», ο Τζέι Σπίρινγκ θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το παιχνίδι, έχοντας ταλαιπωρηθεί από μυϊκό πρόβλημα, ο Άγκερ είναι διαθέσιμος, αφού πήρε ανάσες στο ματς με τη Στόουκ ενώ ο Σουάρες εκτίει την πέμπτη από τις οχτώ αγωνιστικές της τιμωρίας του.


Φούλαμ-Νιούκαστλ

Η ήττα από την Μπλάκμπερν έσπασε το αήττητο σερί της Φούλαμ και την έριξε στη 14η θέση της βαθμολογίας, μόλις έξι βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Αυτό που ουσιαστικά πληρώνουν οι παίκτες του Μάρτιν Γιολ είναι η εκτός έδρας συγκομιδή όπου μετρούν μόλις μία νίκη σε έντεκα ματς.

Η Νιούκαστλ από την άλλη είναι σε πολύ καλή φόρμα με δύο συνεχόμενες νίκες εντός έδρας και χωρίς να δεχτεί γκολ. Η μία μάλιστα ήταν κόντρα στη Μαν.Γιουνάιτεντ με 3-0! Ωστόσο η ομάδα χωρίς τους Τιοτέ και Μπα χάνει πολύ από τη δυναμική της και ο Άλαν Πάρντιου θα προσπαθήσει να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα τα κενά.

Στα αγωνιστικά τώρα δύο απουσίες θα έχουν οι γηπεδούχοι. Τόσο ο Μούσα Ντεμπελέ όσο και ο Μαρκ Σβάρτσερ παραμένουν τραυματίες. Από την άλλη περισσότερα είναι τα προβλήματα για τις «καρακάξες». Πέρα από τους Μπα και Τιοτέ, παραμένουν εκτός λόγω τραυματισμού οι Μαρβό, Σάμι Αμεόμπι, ενώ αμφίβολος είναι ο Καμπάιγ. Όσο για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Παπίς Σισέ, υπέγραψε και έφυγε και αυτός για το Κόπα Άφρικα.


Σάντερλαντ-Σουόνσι

Οι «μαυρόγατες» έχουν αλλάξει εντελώς το αγωνιστικό τους πρόσωπο, από την στιγμή που ο Ο’Νιλ κάθισε στον πάγκο τους και είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα, εκτός των τριών πρωτοπόρων. Μπορεί η Σάντερλαντ να μην κατάφερε να πάρει θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Τσέλσι, αν και είχε την ευκαιρία, αλλά οι παίκτες της θα προσπαθήσουν να γίνει αυτό στο «Stadium of Light».

Κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, αφού η Σουόνσι είναι –μαζί με τη Νόριτς- η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Το passing game των Ουαλών φάνηκε ακόμη μια φορά στο παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ και έφερε το «τρίποντο» για την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς. Μοναδικό πρόβλημα για τους «κύκνους» η εκτός έδρας παρουσία τους, η οποία τους έχει αποφέρει μόνο μια νίκη.

Ο Μάρτιν Ο’ Νιλ είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει τον Γουές Μπράουν ετοιμοπόλεμο, μετά από 3 εβδομάδες τραυματισμού στους προσαγωγούς. Ωστόσο, ο Ματ Κίλγκαλον και ο Τάιτους Μπραμπλ παραμένουν εκτός, όπως και ο Τζακ Κόλμπακ. Αντίθετα, ο Ρότζερς δεν έχει σοβαρά προβλήματα και αναμένεται να δώσει χρόνο συμμετοχής στο νέο μεταγραφικό απόκτημα των «κύκνων», Τζος ΜακΊχραν.


Έβερτον-Μπλάκμπερν

Τρία ματς χωρίς νίκη μετρούν τα «ζαχαρωτά» και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επίθεση αφού αμυντικά η ομάδα είναι σε καλό σημείο. Η γραμμή πυρός όμως δεν λέει να πάρει φωτιά με τίποτα, ούτε καν με την απόκτηση του Λάντον Ντόνοβαν. Πάντως η συγκομιδή είναι σταθερή εντός και εκτός έδρας φέτος.

Η Μπλάκμπερν μετά από το Σεπτέμβρη ανάσανε για πρώτη φορά, έστω και αν ισοβαθμεί στους 17 βαθμούς με την ΚΠΡ, μόλις δύο πάνω από την ουραγό Γουίγκαν. Η άνοδός της οφείλεται στην καλή της επιθετική λειτουργία με δύο νίκες στα τρία τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος.

Στα αγωνιστικά τώρα ο Ντέιβιντ μόγιες για μία ακόμη φορά δεν μπορεί να υπολογίζει σε αρκετούς τραυματίες. Οι Τζιαγκέλκα, Οσμαν, Ρόντγουελ, Χίμπερτ, Κόουλμαν, Ντιστέν, Μπάρκλεϊ είναι νοκ-άουτ, ενώ επιστρέφει ο Γκίμπσον. Από την άλλη το νέο μεταγραφικό απόκτημα Μοντέστ ια κάνει το ντεμπούτο του για την Μπλάκμπερν, ενώ ο Σαμπά ίσως μείνει και πάλι εκτός πληρώνοντας τη ρήξη στις σχέσεις του με τη διοίκηση.


ΚΠΡ-Γουίγκαν

Η χειρότερη από πλευράς φόρμας ομάδα της Πρέμιερ, ΚΠΡ, υποδέχεται την αμέσως χειρότερη, Γουίγκαν. Στο δυτικό Λονδίνο χτυπά η καρδιά για τους συλλόγους που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, με τον Μαρκ Χιουζ να ελπίζει στην πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα με τους Ρέιντζερς και τον Ρομπέρτο Μαρτίνεζ να ζητά επιτακτικά τη νίκη.Ο Ισπανός τεχνικός ξέρει ότι η ομάδα του πληρώνει το γεγονός ότι δεν μπορεί να μην αγωνιστεί επιθετικά, κάτι που της έχει στοιχίσει σε πολλά παιχνίδια, με αποτέλεσμα η Γουίγκαν να έχει κολλήσει στον πάτο της βαθμολογίας.

Οι «λάτικς» έχουν πάρει περισσότερους βαθμούς εκτός έδρας και θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι δεν έκαναν κόντρα στην Τσέλσι στο «DW», στην περασμένη αγωνιστική. Να πάρουν τη νίκη. Από την άλλη, η ΚΠΡ μετρά μόλις ένα βαθμό στα τελευταία 6 παιχνίδια, και ο σύλλογος της πρωτεύουσας είναι σε κρίση, η οποία θέλουν να πιστεύουν ότι θα εκτονωθεί μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μαρκ Χιουζ. Ο προπονητής των Ρέιντζερς θέλει να κάνει ριζικές αλλαγές, αρχής γενομένης από την ενδεκάδα που παρατάσσει στον αγωνιστικό χώρο, αφού η αντίστοιχη της περασμένης αγωνιστικής κόντρα στη Νιούκαστλ ήταν αυτή με το μεγαλύτερο μ.ο. ηλικίας που κατέβηκε ποτέ σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ.

Επιστροφή για τον Τζόι Μπάρτον, ο οποίος εξέτισε την ποινή του, ενώ στη διάθεση του Χιουζ είναι και ο Ντάνι Γκάμπιντον, ο οποίος –όμως- νιώθει ενοχλήσεις στους γλουτούς. Οι Αντέλ Τααράμπ και Αρμάν Τραορέ θα απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού βρίσκονται με τις εθνικές τους ομάδες στο Κόπα Άφρικα. Αμφίβολος είναι ο Ντέιβιντ Τζόουνς, ο οποίος νιώθει ενοχλήσεις στη γάμπα, ενώ αν και ο Σον Μαλόνεϊ έχει επιστρέψει στις προπονήσεις δεν μπορεί να αγωνιστεί ακόμη. Απών και ο Μοχάμεντ Ντιαμέ, ο οποίος βρίσκεται στην αποστολή της Σενεγάλης.


Στόουκ-Γουέστ Μπρομ

Η ομάδα του Τόνι Πιούλις έχει ανεβασμένη την ψυχολογία της, μετά το βαθμό που απέσπασε από τη Λίβερπουλ και θέλει να πάρει την 5η νίκη της, μπροστά στο κοινό της. Βέβαια, στο «Μπριτάνια» οι «πότερς» έχουν κολλήσει στην ισοπαλία στα τελευταία 2 παιχνίδια.

Από την πλευρά της, η Μπρόμιτς διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, με 3 ήττες στα τελευταία 6 ματς, ενώ έχει σκοράρει μόνο 1 φορά στις 6 προηγούμενες αναμετρήσεις κόντρα στην Στόουκ.

Την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει ο Τόνι Πιούλις εάν θα χρησιμοποιήσει τον Ράιαν Σότον, ο οποίος έμεινε εκτός της αναμέτρησης με τη Λίβερπουλ, ενώ με ένεση αναμένεται να αγωνιστεί και ο Ρόρι Ντέλαπ. Στο «στρατόπεδο» της Γουέστ Μπρομ, ο Ρόι Χότζον μπορεί να υπολογίζει στον Γιόνας Όλσον, ο οποίος επιστρέφει για πρώτη φορά μέσα στο 2012. Δύσκολα θα χάσει την αναμέτρηση ο Πολ Σάρνερ, ο οποίος αν δεν πάρει θέση στην ενδεκάδα θα αντικατασταθεί από τον Γκρέιαμ Ντόρανς ή τον Τζορτζ Τορν.


Γουλβς-Άστον Βίλα

Η Γουλβς έχει -εκτός από τη Βίλα- να νικήσει και την παράδοση, αφού οι «λύκοι» δεν έχουν κερδίσει τους «χωριάτες» στα τελευταία 8 παιχνίδια στο «Μολινό». Η ομάδα του Μικ ΜακΚάρθι έχει αρχίσει να μπαίνει σε περιπέτειες και βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και δύο από τον πάτο της βαθμολογίας. Η ισοπαλία κόντρα στην Τότεναμ έφερε έναν «χρυσό» βαθμό και ο ΜακΚάρθι στοχεύει, πλέον, στους τρεις.

Όσον αφορά στην Άστον Βίλα, ο Άλεξ ΜακΛις αρχίζει να ανησυχεί για την εικόνα της ομάδα τους, αφού έχει μαζέψει μόλις 5 βαθμούς στα τελευταία 6 παιχνίδια. Ο Σκωτσέζος τεχνικός ζητά άμεση βελτίωση στο παιχνίδι των παικτών του και ειδικά στο σκοράρισμα, με τους «χωριάτες» να μην έχουν καταφέρει να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα σε 8 από τους 21 αγώνες τους.

Οι Ρότζερ Τζόνσον και Κέβιν Φόλεϊ αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών» στην αναμέτρηση, παρά το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκαν στο παιχνίδι για το Κύπελλο, κόντρα στην Μπέρμιγχαμ. Στην αποστολή βρίσκεται και ο Ματ Τζάρβις, ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο μηριαίο και, έτσι, μοναδικός «πονοκέφαλος» είναι η συμμετοχή του Ντέιβ Έντουαρτς. Στο μεταξύ, ο Ρόμπι Κιν θα βρίσκεται στην αποστολή της Βίλα και ο ΜακΛις θα τον χρησιμοποιήσει στην αναμέτρηση, δεδομένης και της απουσίας του Εμίλ Χέσκεϊ. Εκτός παραμένει και ο Κρις Χερντ, ο οποίος ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον αστράγαλο.


Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής:

Σάββατο 21/1 (17:00)

Νόριτς-Τσέλσι (14:45)
Έβερτον-Μπλάκμπερν
Φούλαμ-Νιούκαστλ
ΚΠΡ-Γουίγκαν
Στόουκ-Γουέστ Μπρομ
Σάντερλαντ-Σουόνσι
Γουλβς-Άστον Βίλα
Μπόλτον-Λίβερπουλ (19:30)

Κυριακή 22/1

Μαν.Σίτι-Τότεναμ (15:30)
Άρσεναλ-Μαν.Γιουνάιτεντ (18:00)

Το πρόγραμμα της επόμενης (23ης) αγωνιστικής:

Τρίτη 31/1 (21:45)

Σουόνσι-Τσέλσι
Τότεναμ-Γουίγκαν
Γουλβς-Λίβερπουλ
Έβερτον-Μαν.Σίτι (22:00)
Μαν.Γιουνάιτεντ-Στόουκ (22:00)

Τετάρτη 1/2 (22:00)

Άστον Βίλα-ΚΠΡ (21:45)
Μπλάκμπερν-Νιούκαστλ
Μπόλτον-Άρσεναλ
Φούλαμ-Γουέστ Μπορμ
Σάντερλαντ-Νόριτς

πηγή:sport-fm.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: