Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μας προκαλεί να την ανακαλύψουμε ο Νταγκλίς!!

Η διαχείριση ενός ρόστερ σε συνεχόμενους αγώνες είναι ένας γρίφος χωρίς εύκολες λύσεις. Η ικανότητα ενός προπονητή είναι να μπορεί να έχει τους ποδοσφαιριστές του πάντα φρέσκους και να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται η ομάδα του στις διοργανώσεις που συμμετέχει. Διαβάστε την ανάλυση του αγώνα Γουλβς-Λίβερπουλ.
Μας προκαλεί να την ανακαλύψουμε ο Νταγκλίς!
Ο King Kenny μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να κάνει δύο σημαντικές νίκες μετά από μία πολύ κακή ήττα. Είναι καλός προπονητής; Το ερώτημα προέκυψε μετά την ήττα. Είναι καλός προπονητής γιατί κέρδισε και τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ; Ό,τι και να απαντήσει ο καθένας μας σημασία έχει ότι με τους ποδοσφαιριστές του δίνει τον αγώνα του και χτίζει μία ομάδα που μας προκαλεί να την ανακαλύψουμε.
Ο αγώνας με την Γούλβς ήταν μία δοκιμασία απέναντι σε ομάδες που η Λίβερπουλ φέτος μας έδειξε ότι έχει προβλήματα. Η ήττα από την Μπόλτον στοίχισε βαθμούς και έδειξε ότι κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο. Χωρίς νίκη στην Premier League το 2012 (ήττες από Σίτυ και Μπόλτον, ισοπαλία με Στόουκ) ήθελε να σπάσει το σερί και να αρχίσει να πείθει ότι εκτός από προκρίσεις μπορεί να κυνηγήσει την τετράδα στο πρωτάθλημα και έξοδο στο Champrions League.
Η Γούλβς, είναι αλήθεια ότι μετά από συνεχόμενες υποχρεώσεις και κούραση, φάνταζε κατάλληλος αντίπαλος. Στην 19η θέση στην βαθμολογία, με 40 τέρματα παθητικό, τελευταία νίκη την 4 Δεκεμβρίου του 2011 στο πρωτάθλημα και προϊστορία που λέει ότι
νίκησε την αντίπαλό της τελευταία φορά το μακρινό 1981 στο γήπεδο της με 1-0 ήταν ομάδα στα μέτρα της και με μικρή δυνατότητα συναγωνισμού.
Σχηματισμός για γρήγορο τέρμα
Ο Νταλγκλίς θέλησε να δείξει από την αρχή ότι ήθελε να καθαρίσει γρήγορα το παιχνίδι. Με 4-3-3 και άμυνα ψηλά πίεσε ώστε να εκμεταλλευτεί τυχόν λάθη της άμυνας και να δημιουργήσει ευκαιρίες για ένα γρήγορο τέρμα.
  • Με την άμυνα ψηλά δεν έδωσε περιθώρια ανάπτυξης στην Γούλβς και την κράτησε στο μισό γήπεδο.
  • Τα αμυντικά χαφ, Σπίαρινγκ και Άνταμ, ξεκίνησαν στην ίδια ευθεία με τον Χέντερσον να προωθείται και να κάνει τον κρυφό κυνηγό πίσω από το σέντερ φορ.
  • Έπαιξε με μεσαίο πλάτος και Μπέλαμυ με τον Κάϊτ από τα πλάγια συνέκλιναν μέσα στην περιοχή.
  • Το τέμπο του αγώνα το κράτησε χαμηλά και μόνο με  ατομικές εξάρσεις παικτών έδωσε ταχύτητα σε σημεία του γηπέδου.
  • Το κενό στην άμυνα της Γουλβς στο τέρμα του Μπέλαμυ
    Το κενό στην άμυνα της Γουλβς στο τέρμα του Μπέλαμυ
    Η Λίβερπουλ είχε κατοχή μπάλας,  κυκλοφορία στο χώρο του κέντρου, έλειψαν οι κάθετες πάσες και η φαντασία στο παιχνίδι.
  • Η επίθεση στο πρώτο ημίχρονο δεν απέδωσε το σχέδιο του προπονητή με αποτέλεσμα να μην πετύχει τέρμα άλλα γενικότερα δεν απείλησε ιδιαίτερα.
  • Το γρήγορο τέρμα στο δεύτερο ημίχρονο ανάγκασε την Γουλβς να δώσει περισσότερους χώρους και έτσι να καταφέρει να πετύχει άλλα δύο τέρματα και να κλειδώσει την νίκη. Τα τέρματα προήλθαν από ατομικές προσπάθειες των σκόρερ.
Η κούραση είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση των παικτών. Παρόλα αυτά η ποιότητα του συνόλου της Λίβερπουλ αρκούσε ώστε να φύγουν νικητές από έναν αγώνα που μόνο αν τον έχαναν θα ήταν σημείο αναφοράς και συζητήσεων.
Η τακτική της Γουλβς
Ο προπονητής της Γουλβς Μικ ΜακΚάρθυ δεν πρωτοτύπησε σε σχέση με άλλους συναδέλφους του αντιμετωπίζοντας την Λίβερπουλ. Προσπάθησε με σφιχτή άμυνα να περιορίσει την επιθετικότητα της Λίβερπουλ , πολλά πόδια στο κέντρο για να κόψει και να κλέψει μπάλες.
  • Το 4-5-1 ήταν το σύστημα που διάλεξε να ξεκινήσει τον αγώνα.
  • Η άμυνα έπαιξε με διπλά μαρκαρίσματα στα πλάγια ενώ στον άξονα τρία αμυντικά χαφ προσπαθούσαν να καλύψουν τους χώρους προς την περιοχή.
  • Η σωστή ανάπτυξη αντεπίθεσης στο τρίτο τέρμα της Λίβερπουλ μεταξύ Κάϊτ και Άνταμ
    Η σωστή ανάπτυξη αντεπίθεσης στο τρίτο τέρμα της Λίβερπουλ μεταξύ Κάϊτ και Άνταμ
    Ο ένας κεντρικός αμυντικός έπαιξε λίγο πιο πίσω ώστε να δώσει βάθος.
  • Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών άμυνας και κέντρου ήταν κοντινές .
  • Οι κεντρώοι με τους αμυντικούς σχημάτιζαν δύο ζώνες άμυνας με το σέντερ φορ να είναι στο κέντρο  του γηπέδου.
  • Η επίθεση βασίστηκε σε ένα σέντερ φορ και δύο πλάγιους που έπαιζαν σε όλο το πλάτος του γηπέδου. Συνέκλιναν για να δώσουν βοήθειες στο κεντρικό επιθετικό και να ανοίξουν διαδρόμους στους πλάγιους αμυντικούς για να ανεβούν και να σεντράρουν.
  • Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά την επίτευξη του τέρματος της Λίβερπουλ, έγινε αλλαγή του σχηματισμού σε 4-4-2 χωρίς όμως να καταφέρει η Γούλβς να απειλήσει την άμυνα της Λίβερπουλ. Αντιθέτως με την έξοδο ενός αμυντικού χαφ έπεσε η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας και είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί άλλα δύο τέρματα.
Η Γούλβς έκανε μία κακή εμφάνιση, χωρίς ανταγωνιστικότητα στο παιχνίδι, με λίγη δημιουργία στο παιχνίδι, επιθετική ανεπάρκεια, έλλειψη συνοχής. Ίσως η βαθμολογικής της θέση να δείχνει την αδυναμία της στα παιχνίδια.
Συμπέρασμα
Για την Λίβερπουλ ήταν ένας αγώνας που έπρεπε να κερδίσει.  Με μία εμφάνιση που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, πήρε τους τρεις βαθμούς, έδειξε ότι η ποιότητα της ήταν ανώτερη  από την αντίπαλό της, χωρίς να χρειαστεί να πιεστεί πέτυχε τον σκοπό της και έδειξε ότι η συνέχεια θα την βρει μέσα στους στόχους της στο πρωτάθλημα. Οι αγώνες που ακολουθούν με την Τόττεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Έβερτον, Άρσεναλ θα κρίνουν κατά πόσο η είσοδος στην τετράδα είναι εφικτή.
Τα   βασικά στατιστικά του αγώνα
Τα βασικά στατιστικά του αγώνα
Η Γούλβς με την εμφάνισή της έδειξε ότι δίκαια βρίσκεται στο τέλος του βαθμολογικού πίνακα. Πολλές αδυναμίες, μικρή ποιότητα παικτών, μέτριες επιδόσεις, κακή άμυνα. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν αν θέλει να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά στην Premier League.

πηγή: overlap.gr (Liverpoolfans.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: