Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"Μας κάνουν ζητιάνους"

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Football League και Football League 2 μίλησε o πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στέλιος Γιαννακόπουλος δηλώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν οι ποδοσφαιριστές.
"Μας κάνουν ζητιάνους"
Η κατάσταση στα πρωταθλήματα Β' και Γ' Εθνικήςέχει φτάσει στο σημείο... μηδέν και μετά την απεργία που αποφασίστηκε από πλευράς ποδοσφαριστών, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα φωτεινό σημείο στο ορίζοντα. Το τραγικό καθεστώς που επικρατεί σ' αυτές τις κατηγορίες έχει φέρει τους πάντες προ των ευθυνών τους και πλέον καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείςν' αποδείξουν κατά πόσο θέλουν να εξακολουθεί να υφίσταται ο όρος «ποδόσφαιρο» στην Ελλάδα.
Για τα όσα τραγικα συμαβαίνουν αυτή τη στιγμή αλλά και για τις προθέσεις των ποδοσφαιριστών σχετικά με την απεργία, μας μίλησε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος, εκμυστηρευόμενος και το μεγάλο του όνειρο, να φτιαχτεί ένα ταμείο αλληλοβοήθειας των ποδοσφαιριστών.
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του στο Gazzetta.gr:
Επειδή αρκετοί μπορεί να μη γνωρίζουν εξηγήστε μας τους ακριβείς λόγους της απεργίας.
«Εκτός από απλήρωτοι που είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη μερίδα ποδοσφαιριστών, όλοι τους είναι και ανασφάλιστοι, κάτι που νομίζω ότι είναι και το πιο σημαντικό. Τα «μπαλώματα» τύπου ν' ασφαλίζονται οι παίκτες μόνο για τις ημέρες των αγώνων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ν' αποτελέσουν λύση. Και στις προπονήσεις δηλαδή τι θα γίνει αν χτυπήσει κάποιος παίκτης. Είχαμε και πολύ πρόσφατα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που τραυματίστηκαν και πηγαίνοντας για εξετάσεις αναγκάστηκαν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους τα έξοδα. Μιλάμε για τραγικά πράγματα, η κατάσταση είναι δραματική».
Τι ακριβώς ισχύει με τα χρωστούμενα λεφτά στην ασφαλιστική εταιρεία;
«Όπως προβλέπεται απ' τους κανονισμούς το 1/3 της ασφάλισης καλύπτεται απ' την πλευρά των παικτών και τα 2/3 απ' τις ομάδες. Η ασφαλιστική εταιρεία με τη οποία συνεργάζεται η διοργανώτρια αρχή είναι η γαλλική «Levie» και αυτή τη στιγμή της οφείλεται περίπου 1 εκ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά αφορούν και τις δύο κατηγορίες. Πάντως εμείς έχουμε κάνει επαφές και με άλλες τρεις εταιρείες και ψάχνουμε για να βρούμε κάποιες καλύτερες προσφορές».
Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεων σας με τους αρμόδιους φορείς;
«Είπαμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα της ασφάλισης που είναι μείζονος σημασίας. Πρώτα θα γίνουν αυτά που πρέπει και μετά θ' αρθεί η απεργία. Δεν γίνεται να συνεχίσουν ν' αγωνίζονται υπό αυτές τις συνθήκες οι παίκτες. Εδώ κι ένα μήνα λένε απ' τον ΟΠΑΠ ότι θα δοθούν τα χρήματα ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Αυτό που μας είπε ο κ. Μπιτσαξής είναι ότι μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα έχει δοθεί η χορηγία και το θέμα θα έχει τελειώσει. Αυτό ωστόσο είναι δική του εκτίμηση».
Μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι ποδοσφαιριστές;
«Οι παίκτες δεν επιθυμούν να παίζουν ανασφάλιστοι, η απόφαση για την απεργία ήταν δική τους. Δεν γίνεται να πληρώνουν άλλο απ' την τσέπη τους. Η ανακοίνωση που είχε βγει πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι η απεργία θα ξεκινούσε στις 13 του τρέχοντος μήνα, αποφασίστηκε ωστόσο τελικά να σταματήσουν από τώρα. Είναι μία ακραία κίνηση ωστόσο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Πιστεύεις ότι θα βοηθούσε αν συντάσσοταν σ' αυτή την ενέργεια και οι ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λιγκ;
«Σίγουρα θα ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση από μεριάς τους και πιστεύω ότι πραγματικά θα βοηθούσε ώστε να επισπευθούν κάποιες διαδικασίες. Θα ήταν αναμφίβολα ένα μέτρο πίεσης και παράλληλα θα έδειχναν ότι βρίσκονται δίπλα και στους συναδέρφους τους, ότι θα ήταν αρωγοί στην προσπάθειά τους. Μία τέτοια κίνηση ωστόσο θα παρέλυε το ελληνικό ποδόσφαιρο κι εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Θα ήταν δίκοπο μαχαίρι αυτό το πράγμα. Ακόμα και η απεργία που γίνεται τώρα κάνει πολύ μεγάλο κακό στους ποδοσφαιριστές από αγωνιστικής άποψης».
Για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Πέρυσι πάντως που είχαμε αποφασίσει σαν σύνδεσμος αποχή απ' τις αγωνιστικές υποχρεώσεις λόγω των συνεχόμενων κρουσμάτων βίας, είχαν συνταχτεί μαζί ματς οι 11 απ' τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος. Δε ξέρω αν φέτος θα υπήρχε καθολική στήριξη σε μία τέτοια προσπάθεια».
Σχετικά με τις φήμες που θέλουν τη Football League 2 να γίνεται Ερασιτεχνική;
«Δε ξέρω τι ακριβώς γίνεται με αυτό το θέμα, είναι μόνο στο επίπεδο φημών αυτή τη στιγμή. Τα πράγματα όμως είναι χάλια, τραγικά! Είναι δηλαδή επαγγελματικό το πρωτάθλημα που έχουμε τώρα; Μπορεί πραγματικά να το υποστηρίξει κανείς αυτό με ειλικρίνεια; Οι συνθήκες είναι άθλιες... Παίκτες απλήρωτοι, που ζουν με δανεικά, που τους έχουν κόψει το ρεύμα, που ζουν δύο-δύο για να γλιτώνουν έξοδα!».
Έχετε κάνει εσείς κάποια προσπάθεια για να στηρίξετε οικονομικά τους παίκτες που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση;
«Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ακόμα να προσφέρουμε κάποια τέτοια βοήθεια. Είναι μεγάλο μου όνειρο αυτό, να φτιαχτεί ένα ταμείο αλληλοβοήθειας ώστε να μπορούμε να βοηθάμε αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη. Από 'κει και πέρα κάνουμε ότι μπορούμε, μας έχουν κάνει «ζητιάνους» να γυρνάμε δεξιά και αριστερά για να ζητάμε βοήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: