Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σε ρυθμούς... λάτιν!!

Κάναμε σκάουτινγκ για τα εννέα ταλέντα που μετακόμισαν χειμωνιάτικα από τη Λατινική Αμερική για την Ευρώπη. Δείτε τα κατορθώματα τους και θυμηθείτε τα ονόματα τους...
Σε ρυθμούς... λάτιν!
Η κίνηση έμοιαζε με αυτή της Ερμού παραμονές των Χριστουγέννων: φτωχή σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν. Δανεικοί και όχι αγύριστοι. Εντάξει στην πλειονότητα των περιπτώσεων τοποθετήθηκε και ρήτρα εξαγοράς, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει παρά μονάχα στο 10% των δανεισμών. Αγορές-μεταγραφές υπήρξαν ελάχιστες.
Ονόματα που γνωρίζουμε και ονόματα σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και οι περισσότεροι απ' όσους ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να κάνουν το μεγάλο ταξίδι από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη. Ταλέντα από τη Βραζιλία, την Αργεντινή κυρίας, αλλά και από τις Χιλή, Ουρουγουάη, Περού κτλ. Που φιλοδοξούν να πιάσουν στη Γηραιά ήπειρο και να εκτοξεύσουν την καριέρα τους.
Συνολικά εννέα είναι οι νεοφερμένοι που θα αγωνιστούν σε κάποιο από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Για την ακρίβεια στα τρία, μιας και Αγγλοι και Γερμανοί δεν ασχολήθηκαν με το... εμπόρευμα από τη Νότια Αμερική. Από τούτη τη λίστα ορισμένοι σίγουρα ήρθαν για να μείνουν και κάποιοι θα επιστρέψουν άπραγοι. Το gazzetta.gr επιχειρεί μία πρώτη καταγραφή των ονομάτων που ενδεχομένως να μας απασχολήσουν περισσότερο στο άμεσο ή το εγγύτερο μέλλον...

ΕΔΟΥΡΔΟ ΒΑΡΓΑΣ
Σίγουρα το πιο σημαντικό όνομα της λίστας μας. Στα 22 του ο Χιλιανός (διεθνής με 1 γκολ σε 5 ματς) κεντρικός επιθετικός έβγαλε μάτια με την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε. Πρώτος σκόρερ και κορυφαίος παίκτης στο πρωτάθλημα της Απερτούρα (10 γκολ σε 21 ματς), το χάρισε στην ομάδα του, αλλά τα πιο σπουδαία τα έκανε στο Κόπα Σουδαμερικάνα, στο οποίο έβαλε 11 γκολ σε 12 ματς και έγινε ο μοναδικός που έχει βάλει τόσα τεμάχια σε μία χρονιά στον θεσμό, οδηγώντας επίσης την Ουνιβερσιδάδ στην κούπα. Επόμενο ήταν λοιπόν να γίνει χαμός για πάρτι του. Τελικά πλειοδότησε η Νάπολι που έκανε δικό της αντί 14 εκατ. ευρώ τον δεύτερο καλύτερο ποδοσφαιριστή της Νοτίου Αμερικής για το 2011 (πίσω από τον Νεϊμάρ).


ΦΡΑΝΚΟ -ΜΟΥΔΟ- ΒΑΣΚΕΣ
Στα 23 του θεωρείται ο κορυφαίος νέος μέσος της Αργεντινής (διεθνείς με τις Ελπίδες). Εννοείται πως στην Παλέρμο δεν το σκέφτηκαν δύο φορές για να δώσουν τα 3,9 εκατ. ευρώ που ζήτησε η Μπλεγράνο της Κόρδοβα. Σε τέσσερα χρόνια εκεί έβαλε 15 γκολ και μοίρασε 28 ασίστ σε 105 ματς. Ηδη έχει δύο παιχνίδια με τη νέα ομάδα του, όπου αγωνίζεται ως καθαρό 10άρι. Το ενδιάμεσο του ονόματος του (Μούδο, σ.σ.: μουγκός) του το έδωσαν επειδή είναι τόσο εσωστρεφής που δεν μιλάει ούτε καν με τους συμπαίκτες του.

ΤΖΟΝ ΧΑΪΡΟ ΡΟΥΙΣ
Το μεγάλο αστέρι της Κόστα Ρίκας που εντυπωσιάζει με τις μικρές Εθνικές της χώρας, κατέληξε στη Λιλ. Για τον 18χρονο εξτρέμ που παίζει κυρίως στα δεξιά οι Λιλουά έδωσαν ένα εκατ. ευρώ στη Ντεπορτίβο Σαπρίσα.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΟΠΕΣ
Δεν πρόλαβε καν να αγωνιστεί στη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο (3 γκολ σε 6 ματς) και η Ρόμα τον... τσίμπησε. Ο 17χρονος επιθετικός (παίζει σε όλες τις θέσεις μπροστά) κόστισε μόλις 695.000 ευρώ. Σίγουρα αρχικά ο διεθνής με την Εθνική Νέων της Ουρουγουάης θα ενσωματωθεί στη Ρόμα Β'.

ΜΑΡΚΙΝΙΟ
Επιθετικός μέσος με έφεση στο σκοράρισμα. Κατέκτησε το 2010 το Μπραζιλεϊράο, κάνοντας εξαιρετική σεζόν. Αυτός βέβαια δεν είναι ταλέντο, αλλά ολοκληρωμένος παίκτης. Στα 25 του έχει ήδη 18 γκολ σε 125 αγώνες με τη Φλουμινένσε και στη Ρόμα δόθηκε δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν αντί 220.000 ευρώ.

ΑΝΤΙ ΠΟΛΟ
Η αποκάλυψη στο πρωτάθλημα Περού (4 γκολ σε 19 ματς) και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Νοτίου Αμερικής. Το καλοκαίρι το όνομα του έπαιξε για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά δεν προχώρησε το θέμα. Τον απέκτησε η Τζένοα, με το ποσό που θα δοθεί στην Ουνιβερσιτάριο Ντεπόρτες να παραμένει άγνωστο. Ο 17χρονος μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και κυρίως λόγω ταχύτητας στα πλάγια.

ΜΠΡΙΑΝ ΚΑΡΑΣΚΟ
Βρέθηκε δανεικός στην Ουντινέζε που το καλοκαίρι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τον αγοράσει ή όχι. Βασικά προορίζεται για αντικαταστάτης του σούπερ συμπατριώτη του Μαουρίσιο Ισλα που σίγουρα θα πωληθεί ακριβά το καλοκαίρι. Ο 21χρονος διεθνής με τις Ελπίδες της Χιλής αγωνίζεται στα δεξιά από πολύ επιθετικό μπακ έως χαφ-εξτρέμ και ανήκει στην Αουντάξ Ιταλιάνο.

ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΑΛΦΑΡΟ
Τα 12 γκολ σε 25 ματς με τη Λίβερπουλ του Μοντεβίδεο τον έχρισαν πρόσφατα διεθνή με την Εθνική Ουρουγουάης. Εκεί βέβαια είναι δύσκολο να παίξει βασικός, εξαιτίας τεράστιου συνωστισμού στο κέντρο της επίθεσης (Φορλάν, Λουίς Σουάρες, Καβάνι). Η Λάτσιο πάντως εκτίμησε τις ικανότητες του 23χρονου σέντερ φορ και πλήρωσε 2,9 εκατ. για να τον πάρει στο «Ολίμπικο».

ΕΝΡΙΚΕ ΑΛΜΕΪΔΑ
Παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής με τους Νέους της Βραζιλίας, όπου έχει πετύχει εννέα γκολ σε 16 αγώνες. Με τους μικρούς της Σελεσάο πετάει λοιπόν ο 20χρονος κεντρικός επιθετικός, ο οποίος ανήκει στη Σάο Πάουλο και δόθηκε δανεικός στη Γρανάδα που θα πληρώσει 440.000 μέχρι το καλοκαίρι.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: