Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το κρυμμένο "μνημόνιο" της ΑΕΚ!!

Το αναζητούσαν όλοι στην ΑΕΚ, αλλά ήταν καλά κρυμμένο. Το "μνημόνιο" που υπέγραψαν τον Ιούλιο του '10, ο Δημήτρης Χατζηχρήστος και ο Σταύρος Αδαμίδης, με το οποίο η Ερασιτεχνική χάριζε τα "πάντα" στην ΠΑΕ. Διαβάστε τα γκρίζα σημεία του.
Το κρυμμένο "μνημόνιο" της ΑΕΚ
Τον Μάιο του 2010 η Επιτροπή Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης κατοχύρωσε το σήμα της ΑΕΚ στην Ερασιτεχνική, η οποία είναι ο δικαιούχος σε ένα χώρο στον οποίο το αλισβερίσι, οι συναλλαγές και οι εμπορικές χρήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, γίνονται στην πλάτη της "μάνας ΑΕΚ".
Δυο μήνες αργότερα, στις 6 Ιουλίου 2010 ο τότε πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Δημήτρης Χατζηχρήστος συνυπέγραψε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Σταύρο Αδαμίδη, οκτασέλιδο "Ιδιωτικό Συμφωνητικό Συμβιβαστικής Εξώδικης Επίλυσης Οικονομικών (& Άλλων) Διαφορών μεταξύ Α.Σ. ΑΕΚ και ΠΑΕ ΑΕΚ". Ο κ.Χατζηχρήστος, χωρίς απόφαση και έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Ερασιτεχνικής έκανε πάσα στην ΠΑΕ την χρήση και εκμετάλλευση του σήματος και υπέγραψε συμβιβαστικές λύσεις σε όλες τις μέχρι τότε διαφορές.
Τούτο το "μνημόνιο" μεταξύ των κ.κ. Αδαμίδη - Χατζχηρήστου που φέρνει στη δημοσιότητα το Contra.gr, κρατήθηκε σχεδόν δυο χρόνια επιμελώς κρυμμένο, παρά τις αιτήσεις που υπέβαλαν κατ' επανάληψη, μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ και μέλη του ΔΣ της ερασιτεχνικής, τόσο σε γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ (προς τον κ. Αδαμίδη) όσο και στον γενικό γραμματέα της ερασιτεχνικής. Βασίλη Τόγελο. Με ασήμαντες δικαιολογίες και προφάσεις δεν δόθηκε στους αιτούντες για να λάβουν γνώση τι υπέγραψαν οι δυο πρόεδροι και φυσικά για να απαντηθούν καίρια ερωτήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τρεις εβδομάδες, τρία μέλη του ΔΣ της Ερασιτεχνικής με κοινή δήλωσή τους, έθεταν μια σειρά ερωτημάτων για την απροθυμία της ΠΑΕ και της Ερασιτεχνικής να δημοσιοποιήσουν το έγγραφο. "Γιατί δεν μας το δίνετε κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. Σωματείου και Π.Α.Ε.; Υπάρχει κάτι μεμπτό που θέλετε να αποκρύψετε;"ρωτούσαν στις 11 Ιανουαρίου 2012 οι κ. κ. Καπετανόπουλος, Πιλάλης και Συναδινός. Και πρόσθεταν:
-Ποιο είναι το ύψος των οικονομικών υποχρεώσεων της Π.Α.Ε. προς το Αθλητικό Σωματείο, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια; Σε ποιο βαθμό αυτές έχουν ικανοποιηθεί;
-Γιατί οι υποχρεώσεις αυτές δεν γίνονται αναλυτικά γνωστές στο λαό της ΑΕΚ; Στην πρώτη συνεδρίαση του παρόντος Δ.Σ. αποφασίσθηκε η σύνταξη απογραφής των απαιτήσεων και υποχρεώσεων του σωματείου. Γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα;
-Έχουν εκχωρηθεί αυθαίρετα και χωρίς απόφαση του Δ.Σ., τα σήματα της ΑΕΚ στην ΠΑΕ ή στην αμαρτωλή και υπερχρεωμένη εταιρεία Empire; Εάν ναι, με ποιο δικαίωμα; Ποιος μπορεί να έχει στεγανά από τον κόσμο της ΑΕΚ; Αν οι διοικήσεις των δυο φορέων αγνοούν κατάφωρα μετόχους της Π.Α.Ε. και μέλη της διοίκησης του σωματείου, σηκώνοντας τείχη στην ενημέρωση που οφείλουν να τους παρέχουν, ποια αντιμετώπιση επιφυλάσσουν στους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς της Α.Ε.Κ. στους οποίους άκοπα και με θράσος πετάνε κάθε τόσο το μπαλάκι της ανάληψης της ευθύνης της Ένωσης; Ποιους κοροϊδεύουν;
Τα 10 γκρίζα σημεία:
Το Contra αποκαλύπτει αυτούσιο το 8σέλιδο ιδιωτικό συμφωνητικό και διαβάζοντας προσεκτικά τις 2.614 λέξεις του "μνημονίου Αδαμίδη - Χατζηχρήστου" εγείρονται μια σειρά ερωτημάτων - επισημάνσεων για τους χειρισμούς που έκανε ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής.
Αναλυτικά τα 10 γκρίζα σημεία:
1. Από την πρώτη κιόλας παράγραφο ο κ.Χατζηχρήστος αποδέχεται να εισπράξει η ερασιτεχνική για την πενταετία 2005-2010 "ως απόρροια φιλικής και εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης στα πλαίσια της υπηρέτησης της ιδέας της ΑΕΚ, το εύλογο και δίκαιο ποσό του 1.000.000 (ήτοι περίπου 200.000 ανά έτος, κατά κεφάλαιο, τόκους και δικαστικά έξοδα)..." Δηλαδή, όλα τα χρήματα και τα νόμιμα ποσοστά που δεν απέδιδε η διοίκηση Νικολαΐδη προς τη διοίκηση Ανατολιωτάκη στην ουσία διαγράφονται. Μιλάμε για μια πενταετία κατά την οποία με βάση τον διαχειριστικό έλεγχο της BDO τα έσοδα αγώνων της ΠΑΕ ΑΕΚ ανήλθαν στο ποσό των 47 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα με το 10% που δικαιούται η ερασιτεχνική, θα έπρεπε η ΠΑΕ να καταβάλει περίπου 4,7 εκ. ευρώ στο σωματείο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια απόφαση διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο κ. Χατζηχρήστος σε ένα τόσο μεγάλο "κούρεμα" των χρεών της ΠΑΕ προς την ερασιτεχνική. Σύμφωνα με μέλη του ΔΣ ουδέποτε συγκλήθηκε συμβούλιο για να λάβει τέτοια απόφαση και όπως προαναφέραμε ουδέποτε ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι για όλα όσα αποφάσισαν και συνυπέγραψαν οι δυο πρόεδροι. Κατά πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος της ερασιτεχνικής Θανάσης Μιχαήλ, στο διάστημα της εξάμηνης θητείας του, πίεζε να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο του οκτασέλιδου εγγράφου αλλά συναντούσε την απροθυμία και άρνηση του γεν. γραμματέα, Βασίλη Τόγελου. Ο τελευταίος, ως εξ απορρήτων του Δ. Χατζηχρήστου ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο του "μνημονίου".
2. Ο Δημήτρης Χατζηχρήστος προχώρησε σε εξωλογιστικό συμβιβασμό, δεν στηρίχθηκε και δεν έλαβε υπόψιν πραγματικά στοιχεία και ισολογισμούς, τη στιγμή που ο νόμος καθορίζει επακριβώς ποσοστό 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων των αγώνων της ΠΑΕ ΑΕΚ.
3. Με βάση την παράγραφο 2.4 και 3γ η ΠΑΕ νομιμοποιεί "καπέλο" 5 ευρώ επί των εισιτηρίων σε 4 εμπορικά ματς (ντέρμπι) της σεζόν. Ορίζεται μάλιστα στο 3δ ότι η καταβολή των χρημάτων (νομίμων ποσοστών και "καπέλου") "αποδεικνύεται μόνο με έγγραφη απόδειξη του ΑΣ ΑΕΚ ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου ή της Τράπεζας". Το ερώτημα που ασφαλώς θα τεθεί είναι με ποιον τρόπο αποδόθηκαν τελικώς αυτά τα χρήματα και ποιο φυσικό πρόσωπο τα παρέλαβε. Επιπλέον είναι σημείο προς διερεύνηση αν έχουν εκδοθεί τα ανάλογα παραστατικά, δηλαδή τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από την Ερασιτεχνική προς την ΠΑΕ και φυσικά αν έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ.
4. Με βάση το 3α δίνεται η δυνατότητα στην ΠΑΕ να εξοφλήσει μέσα σε 12 μήνες (6 διμηνιαίες δόσεις) το 10% που δικαιούται η Ερασιτεχνική από τα εισιτήρια διαρκείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέποτε αποφάσισε και συναίνεσε μ' αυτή τη ρύθμιση το δσ της Ερασιτεχνικής γιατί απλούστατα ουδέποτε ενημερώθηκε.
5. Σύμφωνα με το 4α, η ΠΑΕ θα αποδίδει στην Ερασιτεχνική το 10% των (άκουσον, άκουσον!) καθαρών κερδών της AEK Empire και γενικώς του δικαιώματος χρήσης των σημάτων. Κατά παράβαση της παγκόσμιας πρακτικής στην οποία συμφωνείται ποσοστό επί των εσόδων της εταιρείας. Όταν συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο ο κ.Χατζηχρήστος, δεν είχε δει προηγουμένως τους ισολογισμούς της ΑΕΚ Εmpire, στους οποίους τα καθαρά κέρδη ήταν ψίχουλα (μερικές χιλιάδες ευρώ) και η ΠΑΕ είχε φτάσει στο σημείο ακόμα και να χρηματοδοτήσει την εν λόγω εταιρεία; Και ασφαλώς είναι άξιον απορίας γιατί δεν επιδίωξε ο κ. Χατζηχρήστος συμφωνία επί των εσόδων της AEK Empire.
6. Στο 4δ ορίζεται ότι "οι συμβαλλόμενοι θεωρούν το ως άνω ποσό δίκαιο και παραιτούνται από κάθε δικαίωμα για αμφισβήτηση του." Εδώ το ερώτημα είναι πως και από ποιον καθορίζεται ότι είναι "δίκαιο" το ποσό, όταν έχουν αγνοηθεί τα λογιστικά στοιχεία.
7. Η συνέχεια στην παράγραφο 4δ σηκώνει ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση καθώς αναφέρεται ότι "οι συμβαλλόμενοι αναγνωρίζουν ότι ουδέν ποσόν οφείλεται ως δικαίωμα χρήσης των εν λόγω σημάτων για τα προηγούμενα έτη μέχρι σήμερα , λόγω της εύλογης αμφιβολίας που τα μέρη είχαν και συνεχίζουν να διατηρούν περί της οριστικής αναγνωρίσεως , διαγνώσεως των δικαιωμάτων τους επί των ως άνω σημάτων. Ως εκ τούτου παραιτούνται από κάθε δικαίωμα για την διεκδίκηση είσπραξης οποιουδήποτε ποσού για την ως άνω αιτία, μέχρι σήμερα." Με δυο λόγια, η Ερασιτεχνική παραιτείται από κάθε δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε ποσού, παραιτείται από κάθε δικαστική ενέργεια και επί της ουσίας χαρίζει στην ΠΑΕ όλα τα νόμιμα έσοδα της πενταετίας (2005-2010) από τη χρήση του σήματος.
8. Σύμφωνα με το 4ζ η ΠΑΕ έχει το δικαίωμα να παράσχει εξουσιοδότηση, αποκλειστική ή μη, για χρήση των σημάτων σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Συνεπώς όποια εταιρεία θέλει να πουλήσει προϊόντα της ΑΕΚ, θα πρέπει να λάβει τη σχετική άδεια από την ΠΑΕ. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ερασιτεχνικής; Εντός 15 ημερών θα πρέπει να λάβει αντίγραφο του συμβολαίου της ΠΑΕ με την εταιρεία που εκχωρεί το δικαίωμα χρήσης σήματος έτσι ώστε στη συνέχεια το σωματείο να αποτανθεί στην εταιρεία για να εισπράξει το 10% επί των καθαρών κερδών. Δηλαδή... πιάσ'το το αυγό και κούρευτο!
9. Στην παράγραφο 4θ αμφισβητείται ποιος είναι ο δικαιούχος των σημάτων - και αυτή την αμφισβήτηση την αποδέχεται με την υπογραφή του στο "μνημόνιο" ο κ.Χατζηχρήστος - παρά το γεγονός ότι ο νόμος 2725/1999 και όπως προαναφέραμε η απόφαση της Επιτροπής Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης τον Μάιο του 2010, ορίζουν ότι το σήμα ανήκει στο ερασιτεχνικό σωματείο.
10. Το ευτράπελο της ιστορίας θα το συναντήσουμε στην παράγραφο 6. Εκεί αναφέρεται ότι όλα τα έγγραφα που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν βάσει των συμφωνηθέντων στο "μνημόνιο", "καθώς επίσης η πραγματοποίηση τους έχουν εγκριθεί δεόντως από τους μέτοχους των συμβαλλομένων μερών." Το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν πέρασε ποτέ από έγκριση του δσ. της Ερασιτεχνικής, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να τεθεί υπόψιν της γενικής συνέλευσης των μελών της Ερασιτεχνικής. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι όσες φορές ζητήθηκε να κοινοποιηθεί σε όλους τους συμβούλους το έγγραφο, ο κ. Τόγελος το χαρακτήρισε "άνευ ιδιαίτερης σημασίας".

ΠΗΓΗ: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: