Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι 10 μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες!!

Πάνω από 70 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός στο Πορτ Σαϊντ της Αιγύπτου. Με αφορμή αυτό το γεγονός σας θυμίζουμε τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες.
Οι 10 μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες
Η αναμέτρηση της Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλί βάφτηκε με αίμα όταν μετά τη νίκη των γηπεδούχων με 3-1, οι οπαδοί των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι.
10. "Γ. Καραϊσκάκης" (Ελλάδα) 8 Φεβρουαρίου 1981

Νεκροί 21

Ολυμπιακός παίζει με την ΑΕΚ το ντέρμπι της αγωνιστικής. Τελικά το παιχνίδι εξελίσσεται σε παράσταση για έναν ρόλο αφού οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν με 6-0. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα οι φίλαθλοι της Θύρας 7 προσπαθούν να μετακινηθούν προς τη Θύρα 1 για να προλάβουν να δουν τους θριαμβευτές. Ένας από τους φίλους του Ολυμπιακού γλιστράει στις σκάλες και καταλήγει στην πόρτα της θύρας, η οποία είναι κλειστή. Κατεβαίνοντας οι φίλαθλοι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς δεν μπορούσαν να δουν τι γίνεται μπροστά με αποτέλεσμα να καταπλακώνονται. Ο απολογισμός... 21 νεκροί από ασφυξία.


9. «Χέιζελ» (Βέλγιο) 29 Μαΐου 1985
Νεκροί 39


Λίγο πριν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ στις Βρυξέλλες, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες. Μία περίπου ώρα πριν από την έναρξη του τελικού ένας αριθμός φιλάθλων της Λίβερπουλ παραβίασε έναν από τους φράχτες που χώριζαν τις δύο ομάδες των θεατών κι επιτέθηκαν στους φίλους της Γιουβέντους. Οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν δημιουργώντας πίεση σε έναν ερειπωμένο τοίχο του σταδίου «Χέιζελ», ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να οδηγήσει σε θάνατο 39 άτομα. Παρά την τραγωδία ο αγώνας πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, μετά από αυτό το περιστατικό αποκλείστηκαν όλες οι αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως τη σεζόν 1990/91.


8.«Όρκνεϊ» (Ν. Αφρικη) 13 Ιανουαρίου 1991
Νεκροί 42


Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια ενός φιλικού αγώνα ανάμεσα στην Kaiser Chiefs και την Orlando Pirates (ομάδες της Ν. Αφρικής). Οι φίλοι της Pirates ξεσηκώθηκαν μετά από ένα γκολ της αντίπαλης ομάδας που επικύρωσε ο διαιτητής, το οποίο κατά την άποψή τους δεν έπρεπε να μετρήσει. Οι φίλαθλοι δεν ήταν χωρισμένοι βάσει της οπαδικής τους προτίμησης με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός. Οι οπαδοί της Chiefs προσπάθησαν να ξεφύγουν σπάζοντας τον φράχτη ασφαλείας που τους χώριζε από το γήπεδο. Τα περισσότερα θύματα ποδοπατήθηκαν στα κιγκλιδώματα. Απολογισμός, 42 νεκροί.


7.«Καϊσέρι Ατατούρκ» (Τουρκία) 17 Σεπτεμβρίου 1968
Νεκροί 44


Κατά την διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Καϊσέρσπορ και την Σίβασπορ μετά το γκολ της πρώτης στο 20΄ οι παίκτες των δύο ομάδων συνεπλάκησαν για άγνωστο λόγο. Ο διαιτητής αρχικά απέβαλλε παίκτη της Καϊσέρι, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Αυτό ήταν η «σπίθα» στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα της εξέδρας. Άρχισε πετροπόλεμος και κάποιοι από τους οπαδούς της Σίβασπορ έτρεξαν προς τον αγωνιστικό χώρο και τις εξόδους για να γλιτώσουν. Η αστυνομία ωστόσο τους σταμάτησε και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω εγκλωβίζοντας άλλους οπαδούς στα κιγκλιδώματα. Όταν υποχώρησαν το θέαμα ήταν σοκαριστικό καθώς 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας διακόπηκε και από θαύμα σώθηκαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.


6.«Λουζνίκι» (Ρωσία) 20 Οκτωβρίου 1982
Νεκροί πάνω από 66


Ένα γκολ στις καθυστερήσεις ήταν αρκετό να σταθεί η αφορμή για μιας από τις μεγαλύτρες τραγωδίες. Στο στάδιο «Λένιν» της Μόσχας η Σπαρτάκ υποδεχόταν την Χάαρλεμ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα η ρωσική ομάδα κέρδιζε 1-0 και μια μάζα θέλησε να αποχωρήσει από τη μία και μοναδική έξοδο του γηπέδου. Ωστόσο, ένα γκολ της Σπαρτάκ στις καθυστερήσεις, άλλαξε τη γνώμη των οπαδών που άρχισαν να επιστρέφουν την ώρα που οι άλλοι αποχωρούσαν. Από τον πανικό που προκλήθηκε πάνω από 66 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Αυτός ήταν ο αριθμός που δόθηκε επίσημα στην δημοσιότητα καθώς οι συγγενείς των θυμάτων κάνουν λόγο για 340.


5.«Μονουμεντάλ» (Αργεντινή) 23 Ιουνίου 1968
Νεκροί περισσότεροι από 71


Το ντέρμπι ανάμεσα στην Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς κατέληξε σε τραγωδία. Από λάθος οι φίλαθλοι οδηγήθηκαν σε μια κλειστή έξοδο μετά το τέλος της αναμέτρησης. Αυτοί που βρίσκονταν μπροστά ποδοπατήθηκαν από εκείνους που έρχονταν οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουν τι γίνεται. Κάποιοι πάντως, ισχυρίζονται ότι όλα ξεκίνησαν όταν οι οπαδοί της Μπόκα πετούσαν φλεγόμενες σημαίες προς τους οπαδούς της Ρίβερ αναγκάζοντας τους να τραπούν σε φυγή. Κάποιοι άλλοι λένε ότι η πόρτα της εξόδου ήταν κλειδωμένη εγκλωβίζοντας τον κόσμο που προσπαθούσε να εξέλθει από το γήπεδο. Μάλιστα, υπάρχουν μάρτυρες που ανέφεραν ότι η πόρτα είχε μπλοκάρει σε ένα σιδερένιο στύλο. Πάνω από 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους.


4.«Κατμαντού» (Νεπάλ) 15 Απριλίου 1989
Νεκροί 93


Ένα φυσικό φαινόμενο οδήγησε σε μια ποδοσφαιρική τραγωδία με απολογισμό 93 θύματα. Κατά την διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα σε ομάδες του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές στο Εθνικό Στάδιο του Κατμαντού, το δυνατό χαλάζι ανάγκασε τους θεατές να τρέξουν προς το εσωτερικό του γηπέδου για να προστατευτούν. Μεγάλες μπάλες πάγου έπεφταν πάνω στους 30.000 θεατές, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις εξόδους, βρήκαν μόνο μία ανοιχτή. Τα περισσότερα θύματα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία. Η κυβερνητική τηλεόραση ανέφερε ότι 73 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αλλά μάρτυρες είπαν ότι αργότερα 20 ακόμα πτώματα βρέθηκαν από συγγενείς.


3.«Χίλσμπορο» (Αγγλία) 15 Απριλίου 1988
Νεκροί 96


Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου σημειώθηκε στο στάδιο «Χίλσμπορο» στο Σέφιλντ. Οι φίλοι της Λίβερπουλ, είχαν συγκεντρωθεί λίγο πριν από τον αγώνα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ έξω από τη θύρα «Leppings Lane» παρότι είχαν ειδοποιηθεί να μην πάνε χωρίς εισιτήριο αφού δεν υπήρχε χώρος. Ο συνωστισμός έξω από την θύρα ήταν μεγάλος και η ασφάλεια αναγκάστηκε να ανοίξει ορισμένες πόρτες. Το γεγονός ότι ήδη οι θεατές στη θύρα ήταν υπεράριθμοι αλλά και το ότι ο κόσμος έμπαινε σε ορδές, δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Όσοι έμπαιναν μη γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε, προσπαθούσαν να ανέβουν στην «Leppings Lane». Έξι μόλις λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής σταμάτησε το παιχνίδι, καθώς οι θεατές σκαρφάλωναν στα κιγκλιδώματα με σκοπό να αποφύγουν την κατάρρευση. Τότε η αστυνομία άνοιξε μια μικρή πόρτα και ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν από εκεί, ενώ άλλοι συνέχισαν να σκαρφαλώνουν. Στο τέλος, ο φράχτης έσπασε από την πίεση του κόσμου. Οι θεατές ήταν τόσο στριμωγμένοι μεταξύ τους, που ορισμένοι πέθαναν όρθιοι από ασφυξία.


2.«Άκρα Σπορτς» (Γκάνα) 9 Μαΐου 2001
Νεκροί 126


Μετά το τέλος της αναμέτρησης Hearts of Oak και της Asante Kotoko για το πρωτάθλημα της Γκάνας 126 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν οι 70.000 θεατές προσπάθησαν να αποχωρήσουν από το γήπεδο, μετά την ρίψη δακρυγόνων της αστυνομίας. Οι πόρτες του σταδίου ήταν κλειδωμένες με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στην προσπάθεια του κόσμου να αποχωρήσει. Η γηπεδούχος Accra Hearts of Oak ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1 και είχαν απομείνει πέντε λεπτά για τη λήξη του παιχνιδιού, όταν υποστηρικτές της Asante άρχισαν πετούν μπουκάλια και καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε ρίχνοντας δακρυγόνα, που προκάλεσαν πανικό στους θεατές και τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή για να γλυτώσουν.


1.«Εθνικό Στάδιο Λίμα» (Περού) 24 Μαΐου 1964
Νεκροί 318


Στις 24 Μαϊου του 1964 στο Εθνικό Στάδιο του Περού σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία του αθλήματος με απολογισμό 318 νεκρούς. Η αναμέτρηση του Περού με την Αργεντινή μετατράπηκε σε πόλεμο μετά από το γκολ των φιλοξενούμενων και έναν ακυρωθέν των γηπεδούχων δύο λεπτά πριν τη λήξη. Οι Περουβιανοί οπαδοί εξοργίστηκαν και οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε βίαιο ξέσπασμα. Η αστυνομία για να ελέγξει την κατάσταση προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων αλλά αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου οι οπαδοί ή να πάθουν ασφυξία από τον καπνό. Κάποια στιγμή οι πόρτες του γηπέδου έσπασαν και ο κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της Λίμα.

 

πηγή: gazzetta.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: