Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο Χάβος στην Ντόρτμουντ!!

Ο Χάβος στην Ντόρτμουντ
Τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στο προπονητικό κομμάτι αλλάζουν συνεχώς. Επομένως είναι αναγκαίο κάθε προπονητής να ενημερώνεται συνεχώς. Αυτή η ανάγκη, λοιπόν, της επιμόρφωσης φέρνει διαρκώς σκέψεις, ιδέες ,στόχους και σχέδια. Κάπως έτσι αρχίσαμε με τον συνεργάτη μου, τον Μπάμπη Μιχαηλίδη να κάνουμε τέτοιες σκέψεις και να αναζητούμε τον ιδανικό τρόπο υλοποίησής τους.
Άρθρο του Μάκη Χάβου.
Το πρώτο που βάλαμε σαν στόχο ήταν ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Την επίσκεψη σε ένα μεγάλο κλαμπ που πρωταγωνιστεί. Δυο ομάδες μας ενδιέφεραν για αρχή, η Valencia και η Borussia Dortmund.

Ήρθα σε επαφή, μέσω φίλων που συνεργάζονται μαζί του, με τον κ. Εsteller, γνωστό Ισπανό μάνατζερ. Ευγενικός και κατατοπιστικός, μου εξήγησε πολλά πράγματα. Μετά από συζητήσεις και ειδικά για το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας καταλήξαμε ότι η επίσκεψη μας θα ήταν καλύτερο να γίνει την άνοιξη, μιας και οι προπονήσεις ήταν διαφοροποιημένες, λόγω του συνωστισμού αγώνων στο βαρύ πρόγραμμα κάθε ομάδας. Η Βαλένθια συμμετείχε, εκτός από το πρωτάθλημα της Iσπάνιας, στο κύπελλο και στο Europa League . Οπότε ο δρόμος μας οδήγησε στην πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Βρεθήκαμε λοιπόν προσκεκλημένοι του προπονητή της ομάδας της Dortmund, Jürgen Klopp, μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί και φέτος στη Bundesliga .
Δεν είμαι πολύ κάλος στα λόγια, αλλά θα προσπαθήσω να περιγράψω κάποια πράγματα από αυτά που είδαμε .Κάποιοι που έχουν παίξει ποδόσφαιρο εκτός Ελλάδος ή έχουν παρακολουθήσει από κοντά ομάδες του εξωτερικού μπορούν εύκολα να καταλάβουν την ατμόσφαιρα, τη νοοτροπία, τους χώρους όπου παίζεται το άθλημα και πολλά άλλα…
Αμέσως μετά την άφιξη μας λάβαμε προσκλήσεις για το Veltins- Arena (Originally Arena AufSchalke) στο Gelsenkirchen, του οποίου οι πρωτοποριακές εγκαταστάσεις το καθιστούν το πιο σύγχρονο στάδιο της Ευρώπης. Παρακολουθήσαμε εντυπωσιασμένοι από το πλήθος κόσμου τη νίκη της Schalke επί της Wolfsburg με 4-0.

Το επόμενο πρωινό μας βρήκε (δεδομένου ότι η ομάδα της Borussia είχε ρεπό) στις εγκαταστάσεις της Fortuna-Duesseldorf, ομάδος Β’ εθνικής Γερμανίας, να παρακολουθούμε την προπόνηση της ομάδας και να παρατηρούμε τις εγκαταστάσεις της. Γεμίσαμε από εικόνες με καταπράσινα γήπεδα, εικόνες χαρούμενων ανθρώπων με τις οικογένειες τους που έκαναν τη βόλτα τους στο χώρο και απολάμβαναν ακόμη και την προπόνηση της ομάδος.

Επόμενος σταθμός ήταν ο τελικός μας προορισμός, το προπονητικό κέντρο της Borrusia στο Dortmund .Η πρώτη έκπληξη ήρθε όταν συναντήσαμε άνθρωπο υπεύθυνο για το πάρκιγκ ντυμένο με τα ρούχα της ομάδας να μας βοηθάει να βρούμε το χώρο που θα παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας. Η οργάνωση τους αρχίζει από το πιο μικρό ή απλό πράγμα….
Τα μάτια μας άνοιξαν στην προσπάθεια να μετρήσουμε τα γήπεδα που απλώνονταν μπροστά μας. Δύο μεγάλα κτίρια, ένα για την πρώτη ομάδα και ένα για τις ακαδημίες. Ξεναγηθήκαμε στο πρώτο. Από την αρχή μας τόνισαν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολυτέλεια αλλά στόχος τους είναι η λειτουργικότητα. Μείναμε άφωνοι με όλα όσα είδαμε… Αίθουσες ψυχαγωγίας για τους παίκτες, το σύγχρονο γυμναστήριο, τα αποδυτήρια των παιχτών, τα δωμάτια ξεκούρασης, τα γραφεία των προπονητών. Ειδικά του Klopp είχε άμεση οπτική επαφή με το γυμναστήριο, για να παρακολουθεί το πρόγραμμα που εκτελούσαν οι ποδοσφαιριστές υπό τις οδηγίες των συνεργατών του.

Αυτό όμως που ξεχώριζε, εκτός και από το πλήθος των γηπέδων, ήταν η ειδική αίθουσα για εξάσκηση και βελτίωση της τεχνικής. Είναι η πρώτη ομάδα που δουλεύει σε ένα τέτοιο πρωτοποριακό πλάνο. Υποστηρίζουν ότι 15’ λεπτά εξάσκησης για βελτίωση της τεχνικής μέσα στη συγκεκριμένη αίθουσα αντιστοιχεί σε 2 ώρες δουλειάς στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Στο αγωνιστικό και προπονητικό κομμάτι, αυτό που έχω να πω είναι ότι όλα ήταν απλά και όχι περίπλοκα και σύνθετα. Όλα όμως βασίζονται στην σκληρή δουλειά και στην προσήλωση όλων στο στόχο.
Ο προπονητής έχει έξι ανθρώπους δίπλα του, οι οποίοι δουλεύουν μέρα νύχτα για αυτόν και τις ανάγκες της ομάδας. Δυστυχώς κάποια πράγματα εμείς, στην Ελλάδα, τα κάνουμε δύσκολα…

Περιττό να τονίσω ότι κάθε ένας άνθρωπος που εργάζεται εκεί είναι ειδικευμένος και αφοσιωμένος πάνω στο κομμάτι που του αναλογεί, στη συγκεκριμένη θέση που κατέχει. Ο πρόεδρος είναι πρόεδρος… Ο φροντιστής έχει ευθύνη για τον ιματισμό, τα αποδυτήρια και όχι για το ζέσταμα ή την ανάλυση των αγώνων…
Θα μπορούσα να πω και αλλά πολλά για τις προπονήσεις και το πρόγραμμα που μελετήσαμε για μέρες, αλλά θα ήθελα να τα κρατήσω για μένα. Αποκομίσαμε όμορφες και πολύ σημαντικές εμπειρίες. Νιώσαμε τη χαρά και την αγάπη του κόσμου για το ποδόσφαιρο.

Θα ήθελα μέσα από αυτό το σημείωμα να ευχαριστήσω και δημοσίως τους ανθρώπους της Βorrusia και ειδικά τον Jürgen Klopp, που μας δέχθηκαν, έλυσαν τις απορίες μας και μας «φιλοξένησαν» στο σπίτι τους.
Τέλος, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ Λαγό και τον Βασίλη Κραστάνα για τη μεγάλη βοήθεια που μας έδωσαν σε όλο το ταξίδι μας.

*Ο Μάκης Χάβος είναι παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, προπονητής ποδοσφαίρου.
πηγή: insiders.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: