Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Καλά που πληρώνεται ο αδερφός μου»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Γαλλίας, στην “L? Equipe” παραχώρησε ο ποδοσφαιριστής του Άρη, Ρικάρντο Φατί. Η συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο δεν αφορούσε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο, αλλά την ελληνική κρίση, όπως ο ίδιος ο Φατί την βιώνει όντας δύο χρόνια κάτοικος της χώρας μας, ενώ ρωτήθηκε και για τους λόγους που οδήγησαν αυτόν και τους συμπαίκτες του στην αποχή από τις προπονήσεις.
-Με τους παίκτες του Άρη, κάνατε απεργία για να διαμαρτυρηθείτε σχετικά με τις μη πληρωμές των μισθών σας. Πως αποφασίσατε μία τέτοια κίνηση;
«Δεν είμαστε ποια για λίγο απλήρωτοι αλλά για μήνες και θέλαμε να επισημάνουμε την περίπτωση, να κάνουμε κάτι, μία ηχηρή κίνηση που να εκφράσει την κούραση από την κατάσταση αυτή. Υποσχέσεις πως σύντομα θα πληρωθούμε πάντως δόθηκαν. Υπάρχουν παίκτες, κυρίως Έλληνες, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς τους».

-Εσύ προσωπικά πόσα έχεις πάρει;
«Πήρα κάποια στιγμή 5.000, κάποια άλλη 10.000 ή 7.000. Εξαρτάται από τη ρευστότητα και τους χορηγούς».

-Και αυτά τα χρήματα σε τι ποσοστό του μισθού σου μεταφράζονται;

«Είναι μεταξύ 30% και 50% του μισθού μου αλλά όπως και όλοι οι υπόλοιποι, δεν μπορώ να κάνω και πολλά, ξέρω την κατάσταση της χώρας και των ομάδων».

-Είσαι ακόμα σε πλεονεκτική θέση από πολλούς Έλληνες που ζουν με 700 ευρώ το μήνα...

«Το καταλαβαίνω αλλά επίσης βλέπω Έλληνες ποδοσφαιριστές που εξοικονομούν χρήματα από βενζίνη ή από το φαγητό σε εστιατόρια. Μοιάζει περίεργο. Έχω βάλει κάποια χρήματα στην άκρη αλλά έστω και έτσι έχω αλλάξει τον τρόπο ζωής μου ».

-Ζεις δύο χρόνια στην Ελλάδα. Οι φίλοι σου, έμμεσα ή άμεσα, επηρεάστηκαν από την κρίση;

«Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία μεγάλη γαλλική κοινότητα. Ξέρω δικηγόρους, γιατρούς που τώρα δουλεύουν εθελοντικά γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Ξέρω επίσης κάποιον ο οποίος έχει μάστερ και δουλεύει σε εστιατόριο φαστ φουντ».

-Το συμβόλαιό σου ολοκληρώνεται στο τέλος της ερχόμενης σεζόν. Ανησυχείς για το μέλλον σου;

«Όχι, γιατί ακόμα και τώρα που οι πληρωμές γίνονται αναγκαστικά πιο αργά, έχω επενδύσει κάποια χρήματα. Και είμαι τυχερός που έχω ένα μεγαλύτερο αδερφό, το Ζακ, που πληρώνεται κανονικά στην ώρα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: