Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τακτική και ατομική ανωτερότητα...!!

Ο Βαλβέρδε πέτυχε απόλυτα το στόχο του: έβαλε γρήγορο γκολ ώστε να διώξει το άγχος, σκόραρε εύκολα δεύτερο γκολ για να «κλειδώσει» τη νίκη, έκανε διαχείριση δυνάμεων για το προσεχές ευρωπαϊκό παιχνίδι και κατάφερε να πετύχει και τρίτο γκολ (χωρίς να κοπιάσει) για λόγους… ψυχολογίας. Διαβάστε την ανάλυση του Ολυμπιακός-Άρης.
Τακτική και ατομική ανωτερότητα...
Επομένως, δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο ικανοποιημένος από την έκβαση του αγώνα. Αντίθετα, ο Άρης επιβεβαίωσε πως είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τους πρωτοπόρους και κατέδειξε εμφατικά την απουσία συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου και διάθεσης από πλευράς ποδοσφαιριστών. Ολυμπιακός Πρωταρχικός σκοπός του Βαλβέρδε ήταν να «ανοίξει το σκορ» νωρίς και ο Μασάδο βοήθησε τα μέγιστα στο να εκπληρωθεί άκοπα το πλάνο του, καθώς παράταξε εξαιρετικά αμυντικογενή διάταξη με ανασταλτικές κατευθύνσεις. Διαπιστώνοντας την οπισθοχωρημένη παράταξη των κιτρινόμαυρων, το μυρμήγκι προτίμησε σύστημα 4-1-4-1 και όχι 4-2-3-1 προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην αντίπαλη άμυνα και να δυσχαιράνει την ανάπτυξη του Άρη: χρησιμοποίησε ένα καθαρόαιμο αμυντικό χαφ (Μοντέστο) έδωσε εντολή στον Μακούν για συχνές προωθήσεις ώστε να «ανεβαίνουν» 5 ποδοσφαιριστές σε συνθήκες επίθεσης και να παραμένουν ψηλά για να καταστεί αφόρητη η πίεση και να αυξηθούν οι πιθανότητες λάθους ζήτησε να αναπτυχθεί η ομάδα με τη μπάλα κάτω καθώς οι αντίπαλοι διακρίνονται για την ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι αλλά παρουσιάζουν αδυναμίες σε «χαμηλή άμυνα» (532/601 σωστές μεταβιβάσεις) έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής και έλεγξε τον ρυθμό (59%-41% κατοχή στο πρώτο ημίχρονο)

Σχόλιο: το δεύτερο γκολ των πρωταθλητών προέκυψε από λάθος του Λαζαρίδη σε νευραλγικό χώρο που οδήγησε σε τετ-α-τετ και αποβολή του Σηφάκη. Η τακτική του Ολυμπιακού απέφερε καρπούς και το παιχνίδι «καθάρισε» νωρίς

Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο
Επιπρόσθετα, όπως είχαμε επισημάνει στο preview, ο Βαλβέρδε «στοχοποίησε» τον νεαρό Τσουκάνη και επεδίωξε να διενεργήσει την πλειοψηφία των επιθέσεων από τη δεξιά πτέρυγα. Οι συχνές επελάσεις του Τοροσίδη και η τροφοδότηση του Αμπντούν από τον Ιμπαγάσα δημιούργησαν ρήγματα και μετέφεραν το κέντρο βάρους του παιχνιδιού στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Το κλασικό πλέον press του Ολυμπιακού σε εφαρμογή...
Το κλασικό πλέον press του Ολυμπιακού σε εφαρμογή...
Επίθεση του Ολυμπιακού με τον Μακούν σε ενεργό ρόλο και μικρές αποστάσεις μεταξύ των παιχτών που δημιουργούν χώρο προς εκμετάλλευση
Επίθεση του Ολυμπιακού με τον Μακούν σε ενεργό ρόλο και μικρές αποστάσεις μεταξύ των παιχτών που δημιουργούν χώρο προς εκμετάλλευση
Σχόλιο: ο αριθμός των σεντρών από τη δεξιά πτέρυγα αποτυπώνει με σαφήνεια το τακτικό πλάνο του Βαλβέρδε, το οποίο στέφθηκε από επιτυχία.
Ο Τοροσίδης είχε σε αυτό το ματς ενεργό ρόλο στην επίθεση
Ο Τοροσίδης είχε σε αυτό το ματς ενεργό ρόλο στην επίθεση
... και μαζί με τον Αμπντούν "υπερφόρτωσαν" την αριστερή πλευρά του Άρη
... και μαζί με τον Αμπντούν "υπερφόρτωσαν" την αριστερή πλευρά του Άρη
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν «τυπική διαδικασία» για τον Ολυμπιακό, καθώς αγωνίστηκε με παίκτη παραπάνω. Ως εκ τούτου, «κατέβασε στροφές» και απλώς αύξησε τον δείκτη του σκορ σε 3-0 έχοντας το μυαλό του στο παιχνίδι της προσεχούς Πέμπτης.
Η ανάκτηση της κατοχής του Ολυμπιακού στο μισό "γήπεδο" του Άρη
Η ανάκτηση της κατοχής του Ολυμπιακού στο μισό "γήπεδο" του Άρη
Άρης
Ο Μασάδο χρησιμοποίησε οπισθοχωρημένο αμυντικογενές 4-2-3-1 με:
  • δύο καθαρόαιμα αμυντικά χαφ που δε διαθέτουν ταχύτητα και δεν έχουν ικανότητα σωστής προώθησης της μπάλας (Παπαζαχαρίας-Πρίττας)
  • ένα αμυντικό χαφ που αδυνατεί να αναλάβει το ρόλο του οργανωτή και δε διαθέτει εμπειρία για κράτημα μπάλας, πάγωμα ρυθμού (Καπετάνο)
  • δύο εξτρέμ εκ των οποίων τον ένα ήταν στο ψυγείο επί μήνες (Σολτάνι) και το άλλο δε διαθέτει ταχύτητα ώστε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις
  • τον Καστίγιο αποκομμένο στην επίθεση.
Το press του Καστίγιο ήταν άσκοπο καθώς δεν είχε βοήθεια από το κέντρο του Άρη
Το press του Καστίγιο ήταν άσκοπο καθώς δεν είχε βοήθεια από το κέντρο του Άρη
Τόσο η επιλογή συστήματος όσο και προσώπων οδήγησε στην κακή εμφάνιση και δημιούργησε ποικίλα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους:
  • δε χρησιμοποιήθηκαν οι Ούμπιντεζ-Γιαννιώτας ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα σωστών μεταβιβάσεων και γρήγορων αντεπιθέσεων
  • έμεινε στον πάγκο το ποιοτικότερο αμυντικό χαφ της ομάδας (Φατί)
  • επελέγη ο «τελειωμένος» Σολτάνι που είναι εκτός κλίματος ομάδας
Επιπρόσθετα, η απουσία αγωνιστικής διάθεσης και η έλλειψη πάθους καταδεικνύει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Η αδιαφορία των παικτών επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο Άρης:
  • έκανε 5 φάουλ στο πρώτο ημίχρονο και 2 φάουλ στο δεύτερο ημίχρονο, τη στιγμή που έπαιζε ένα απολύτως αμυντικό σύστημα και θα έπρεπε να επιδιώκει τις επαφές και το σκληρό παιχνίδι
  • δεν «έβγαλε» ούτε μία αντεπίθεση στο πρώτο ημίχρονο και πέρασε το κέντρο μόλις 6 φορές
  • κέρδισε μόλις 1 φάουλ έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο από το οποίο προήλθε η μοναδική υποτιθέμενη απειλή προς τον αντίπαλο (κεφαλιά Λαζαρίδη)
Η στατιστική εικόνα του Άρη, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Άρη, ανά ημίχρονο
Μετά την αποβολή του Σηφάκη, το όνειρο της ισοπαλίας απομακρύνθηκε, η ομάδα «κατέβασε στροφές» και επέδειξε νωθρότητα / μοιρολατρία. Κατάφερε να απειλήσει μόνο όταν μπήκε στο παιχνίδι ο δραστήριος Γιαννιώτας που εξέθεσε τον Μασάδο για την επιλογή να τον αφήσει στον πάγκο.
Συμπέρασμα
Η αναμέτρηση επιβεβαίωσε ότι ο Βαλβέρδε έχει εκτελέσει πολύ καλή προετοιμασία και καταφέρνει να φορμάρει τους ποδοσφαιριστές την κατάλληλη στιγμή. Η άρτια φυσική κατάσταση και το βάθος του πάγκου οδηγούν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, αποδίδοντας παράλληλα θεαματικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα.
Στην αντίπερα όχθη, ο Άρης δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο. Ήταν στημένος λανθασμένα από τον Μασάδο, ενώ η συμπεριφορά των παικτών τόνισε εμφατικά την έλλειψη αγωνιστικού εγωισμού. Για μία ακόμα φορά, αποδείχτηκε πως λείπει η ποδοσφαιρική προσωπικότητα από το roster και ότι η διαφορά ποιότητας των κιτρινόμαυρων από τους πρωτοπόρους είναι πολύ μεγάλη.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: