Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πώς σφύριξε ο Κουκουλάκης και το «χρέος» του Κάκου ή του Σπάθα!!

Πώς σφύριξε ο Κουκουλάκης και το «χρέος» του Κάκου ή του Σπάθα
Ο Μιχάλης Κουκουλάκης έπαιξε έδρα στο ΟΑΚΑ, αλλά εκτίθεται όποιος είναι απόλυτος για τις φάσεις του ντέρμπι: όλες είναι συζητήσιμες και δεν χωράει αμφιβολία πάνω σε αυτό. Από τον παρατηρητή του, ο Ηρακλειώτης ρέφερι πήρε άριστα και παρακάτω αναλύουμε διεξοδικά το γιατί. Γενικότερα, το Σαββατοκύριακο είχαμε σχετικά καλές διαιτησίες, χωρίς «πιστολιές» και «χειρουργεία».

Μπροστά μας είναι το ντέρμπι των «αιωνίων» και φαβορί να το διευθύνουν είναι ο Κάκος ή ο Σπάθας. Το 50-50 είναι προαπαιτούμενο και αυτονόητο. Το ποδόσφαιρο δεν αντέχει άλλη «Καλοπουλιάδα», με την έννοια ότι φαντάζει αδιανόητο να αλλοιωθεί ξανά το αποτέλεσμα στο σπουδαιότερο ματς της χρονιάς, είτε υπέρ του ενός, είτε υπέρ του άλλου… Αυτό άλλωστε, είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει...

Γράφει ο Άρης Ασβεστάς


Ας δούμε αναλυτικά πως σφύριξαν οι διαιτητές στα ματς της 24ης αγωνιστικής:


ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (Ακρίβος, Κούλα): Ατρόμητος-Δόξα Δράμας 2-0

Ο Γιάννης Παπαπέτρου που είναι διαιτητής Β’ Εθνικής και υποψήφιος για άνοδο, σφύριξε για τρίτη φορά αγώνα της Σούπερ Λίγκας και τα πήγε περίφημα. Σφύριξε ελάχιστα, έβγαλε –ορθώς- μόλις δύο κίτρινες κάρτες, άφησε να παιχτεί ποδόσφαιρο και στο τέλος δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί του. Τα ίδια ισχύουν και για τους βοηθούς, Ακρίβο και Κούλα Χασάν.


ΝΤΙΤΣΟΣ (Δημόπουλος, Μαγιάννης): ΟΦΗ-Πανιώνιος 0-1

Δύο λανθασμένες υποδείξεις οφσάιντ σε βάρος του ΟΦΗ είχε ο α’ βοηθός, Δημόπουλος: στο 42’ υπέδειξε κακώς τον Καμπάνταη και στο 62’ σταμάτησε αναίτια τον Σίσιτς.
Από εκεί και πέρα, με λάθη έβγαλε τον αγώνα και ο Γεράσιμος Ντίτσος. Στο 28’ ο Ζόρντι Λόπεθ έχει κάνει επιθετικό φάουλ, πριν στείλει τη μπάλα στο δοκάρι. Στο 30’ ο Κάλαϊτζιτς έπρεπε να δει κίτρινη για φάουλ στον Αντούνιεθ, ενώ στο 66’ όφειλε να «κιτρινίσει» τον Καμπάνταη για φάουλ στον Μενδρινό. Η αποβολή του Σκέμπρι για το πάτημα στον Ταυλαρίδη, ήταν σωστή. Σε μια φάση, εξάλλου, ο Ταυλαρίδης και ο Γεωργίου συγκρούστηκαν και αμφότεροι βγήκαν εκτός αγωνιστικού χώρου για τις πρώτες βοήθειες. Ο Ταυλαρίδης επέστρεψε άμεσα. Για τον Γεωργίου όμως, ο Ντίτσος περίμενε περίπου 6 λεπτά για να ξαναμπεί στο παιχνίδι και να συνεχιστεί το ματς. Αν έμεναν και οι δύο έξω, θα ήταν θεμιτό να μην αφήσει ο διαιτητής να συνεχιστεί το ματς με τη μία ομάδα να παίζει με εννιά παίκτες. Αλλά από τη στιγμή που τουλάχιστον ο ένας μπήκε γρήγορα μέσα, έπρεπε να δοθεί άμεσα συνέχεια στο παιχνίδι. Καλός ο β’ βοηθός, Μαγιάννης.


ΚΟΜΙΝΗΣ (Γουργιώτης, Κουρομπύλια): ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρ. 2-3

Πολλά προβλήματα στον τομέα του πειθαρχικού ελέγχου, αντιμετώπισε ο Γιώργος Κομίνης. Κορυφαίο λάθος του, η φάση του 57’, όπου ο Τσιρίλο έπρεπε να αποβληθεί (και όχι να δει μόνο την κίτρινη) για την αντιαθλητική του ενέργεια να πετάξει στο έδαφος τον Φορμίκα. Επίσης, στο 25’ δεν δόθηκε φάουλ (που ήταν και για κίτρινη) του Μπαλάφα στον Περόνε, ενώ στο 70’ έπρεπε να δει την κίτρινη ο Αθανασιάδης για φάουλ στον Φορμίκα. Καθαρό το πέναλτι του Πιπίνη στον Σαλπιγγίδη, ενώ συζητήσιμο είναι ένα σπρώξιμο του Μπαρτολίνι στον Σαλπιγγίδη νωρίτερα. Χωρίς λάθη οι βοηθοί, Γουργιώτης και Κουρομπύλια.


ΘΑΝΟΣ (Καρσιώτης, Ποντίκης): Κέρκυρα-Ξάνθη 2-0

Αν αυτό που φαίνεται να λέει ο Ντάνι στον Δημήτρη Θάνο είναι πράγματι υβριστικό, τότε η αποβολή του παίκτη της Ξάνθης ήταν σωστή. Όπως σωστή ήταν και η αποβολή του Ουζουνίδη που αντέδρασε έντονα στην προηγούμενη φάση. Ο ρέφερι από τα Γρεβενά, όμως, μπορούσε να αποβάλει απ’ ευθείας και τον Οσμάν για ένα σκληρό φάουλ στον Φλίσκα. Ορθές υποδείξεις από τους βοηθούς, Καρσιώτη και Ποντίκη.


ΔΕΛΦΑΚΗΣ (Καρατζίκας, Αναστόπουλος): ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός 2-0

Τόσο η δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Αλεξίου (αλλά και η πρώτη), όσο και το πέναλτι του Κόρμπου στον Ντάσιο, ήταν σωστές αποφάσεις από τον Γιάννη Δελφάκη. Στο 88’, όμως, ο Τζημόπουλος έπρεπε να δει την κόκκινη κάρτα (και όχι την κίτρινη) για σκληρό φάουλ σε αντίπαλό του. Γενικά πάντως, ο ρέφερι από την Αρκαδία, έκανε στους Ζωσιμάδες μια καλή διαιτησία και έδειξε σταθερότητα, ενώ σωστές υποδείξεις είχαν και οι βοηθοί, Καρατζίκας και Αναστόπουλος.


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Ευθυμιάδης, Δημητριάδης): Παναιτωλικός-Εργοτέλης 2-0

Απαρατήρητος πέρασε από το Αγρίνιο ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, καθώς τα όποια λάθη του δεν επηρέασαν σε καμία περίπτωση την εξέλιξη του αγώνα. Για το πέναλτι που έδωσε (του Καβουσάκη του Χαριστέα) δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, καθώς έγινε πάνω στη γραμμή της περιοχής (συνεπώς μέσα). Επίσης, μια αγκωνιά του Δάρλα σε αντίπαλό του, ήταν για κόκκινη που δεν αντιλήφθηκε ο Μακεδόνας ρέφερι. Χωρίς λάθη οι βοηθοί, Ευθυμιάδης και Δημητριάδης.


ΓΙΑΧΟΣ (Γεωργιάδης, Γρεβένης): Ολυμπιακός-Άρης 3-0

Με καλές και κακές στιγμές ο Θανάσης Γιάχος στο Καραϊσκάκη, με τη συνολική του εικόνα όμως να κρίνεται ως θετική. Πριν το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, ο Μαρκάνο κάνει καθαρό επιθετικό φάουλ στο Νέτο και έπρεπε η φάση να είχε σταματήσει εκεί. Στο πέσιμο του Νέτο στο 27’, φαίνεται πως δεν υπάρχει παράβαση. Ένα χέρι του Σανκαρέ στο 42’ ήταν ακούσιο, ενώ ένα πέσιμο του Γιαννιώτα στο τέλος είναι συζητήσιμο (πέφτει θεματικά, αλλά μπορεί όχι μόνος του). Το πέναλτι στην ανατροπή του Αμπτούν ήταν καθαρό, ενώ σωστή ήταν και η αποβολή του Σηφάκη. Επίσης, καθαρό είναι και το 3-0 καθώς ο Μιραλάς έφυγε από κανονική θέση. Στο 3’, τέλος, ο α’ βοηθός Γεωργιάδης ανέκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Τοροσίδη.


ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ (Πάνου, Γούκος): AEK-Παναθηναϊκός 2-0

Η διαιτησία του Μιχάλη Κουκουλάκη στο ΟΑΚΑ σηκώνει πολλή συζήτηση και οι φάσεις δεν είναι τόσο απλές όπως παρουσιάστηκαν από πολλούς το βράδυ της Κυριακής. Και δεν το λέμε επειδή ο ίδιος ο Φερέιρα του έδωσε συγχαρητήρια και είπε ότι ήταν ακριβοδίκαιος, αδέκαστος, αμερόληπτος, με επίπεδο και σωστό κριτήριο, «αδειάζοντας» έτσι όσους είδαν «σφαγή». Το λέμε επειδή είναι η πραγματικότητα. Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Το γκολ του Λεονάρντο όπου ο Καφές ήταν εκτεθειμένος, αποτελεί τον ορισμό της φάσης για την οποία λέμε ότι «είναι στην κρίση του διαιτητή» (στην προκειμένη περίπτωση του βοηθού). Το αν επηρεάζει ή όχι τη φάση, το κρίνει επί τόπου ο διαιτητής ή ο βοηθός. Στη φάση αυτή, όντως ο Καφές κάνει κίνηση προς τη μπάλα για να πάρει την κεφαλιά. Με λίγα λόγια, συμμετέχει, χωρίς φυσικά να έρχεται σε επαφή μαζί της. Επηρεάζει όμως πραγματικά τη φάση; Επηρεάζει το παιχνίδι; Επηρεάζει ή παρεμποδίζει ή παρενοχλεί ή κλείνει το οπτικό πεδίο αντιπάλου (συγκεκριμένα του τερματοφύλακα); Προσωπική άποψη είναι, πως ναι μεν ο Καφές συμμετέχει στη φάση, ωστόσο δεν επηρεάζει το παιχνίδι, δεν επηρεάζει την εξέλιξη του. Δεν παρασύρει ή παρεμποδίζει αμυντικό. Δεν παρενοχλεί τον Καρνέζη ώστε να μην μπορεί να αποκρούσει, ούτε καν του κλείνει το οπτικό πεδίο, μιας και η απόσταση τους είναι μεγάλη (σχεδόν όλη η μικρή περιοχή). Από την άλλη, αν ο α’ βοηθός, Πάνου σήκωνε τη σημαία του, πάλι δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα. Η φάση είναι τρομερά δύσκολη…

Αλλά ακόμη και το πέναλτι που ζητεί ο Χριστοδουλόπουλος στο κράτημα του Γεωργέα, συζητήσιμο είναι. Στην πραγματικότητα δεν είναι κράτημα, με την έννοια ότι δεν του τραβάει τη φανέλα. Πρόκειται για αγκάλιασμα, από αυτά που γίνονται δεκάδες σε κάθε ματς, όταν εκτελούνται φάουλ ή κόρνερ. Οι δύο παίκτες είναι στον αέρα και ο Χριστοδουλόπουλος, παρά την όποια κίνηση του Γεωργέα, καταφέρνει και παίρνει την κεφαλιά. Εξάλλου, η πτώση του παίκτη του Παναθηναϊκού, φαίνεται να είναι η φυσιολογική από το άλμα που κάνει για να πάρει την κεφαλιά και όχι απαραιτήτως επειδή τον κατεβάζει στο έδαφος ο παίκτης της ΑΕΚ. Ωστόσο, όπως και στην προηγούμενη φάση, αν έδινε πέναλτι ο Κουκουλάκης (ο οποίος εκτός των άλλων είχε και κάκιστο οπτικό πεδίο) δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα. Διότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Γεωργέας παρεμποδίζει τον Χριστοδουλόπουλο από το να πιάσει την κεφαλιά όπως τη θέλει. Και αυτή η φάση, λοιπόν, είναι εξαιρετικά δύσκολη…

Το ματς, βέβαια, είχε και πιο καθαρές φάσεις. Όπως οι κίτρινες που έπρεπε να δουν ο Σπυρόπουλος (στο 4’ για φάουλ στον Λεονάρντο, το οποίο ο Κουκουλάκης μετέτρεψε σε άουτ) και ο Σιμάο (στο 20’ για αγκωνιά στον Κοντοέ). Γενικότερα, ο Ηρακλειώτης ρέφερι τα πήγε καλά και σφύριξε όσο έπρεπε. Σωστές υποδείξεις είχαν και οι βοηθοί. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο παρατηρητής διαιτησίας του αγώνα, Χριστόφορος Ζωγράφος, έβαλε καλό βαθμό σε όλους και τους απέδωσε τα εύσημα (όχι πως αυτό αποτελεί κριτήριο ή σημαντικό στοιχείο…). Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας: ο Κουκουλάκης σφύριξε έδρα, με την έννοια ότι όλες οι σοβαρά αμφισβητούμενες φάσεις δόθηκαν υπέρ της ΑΕΚ. Όπως επίσης είναι πραγματικότητα, ότι οι Ενωσίτες είχαν χρόνια να αντιμετωπιστούν έτσι σε ντέρμπι…

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: