Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο δεινός σκακιστής Μπόλονι!!

Ο Λάζλο Μπόλονι "διάβασε" τόσο καλά κάθε κίνηση και αντίδραση του αντιπάλου που μετέτρεψε το ματς με τον Παναθηναϊκό σε μια καθόλου αχγώδη νίκη. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
Ο δεινός σκακιστής Μπόλονι
Ο Ρουμάνος τεχνικός πήρε την άτυπη ρεβάνς από τον φίλο του τον Ζεσουάλδο Φερέιρα για την ήττα στην Τούμπα στον πρώτο γύρο Οι τέσσερις βασικές κινήσεις με τις οποίες έκανε ματ στον αντίπαλο συνάδελφό του ήταν:
1. Προέβλεψε ότι ο ΠΑΟ θα «χτυπήσει» το ματς από την δυνατή αριστερή του πλευρά με τους Κουίνσι και Χριστοδουλόπουλο. Έτσι, τοποθέτησε ένα τείχος απέναντί τους από τρεις παίκτες. Εκτός από τον νεαρό Αποστολόπουλο, έδωσε και στον Σαλπιγγίδη αμυντικά καθήκοντα στα δεξιά, αλλά και στον Λαζάρ. Ο Ρουμάνος χαφ με την ταχύτητά του έκλεισε τον Κουίνσι, που από βασικός πρωταγωνιστής στη Τούμπα μεταβλήθηκε σε ακίνδυνο επιθετικό.
2. Έδωσε εντολή στον Αθανασιάδη να «τραβιέται» πολύ έξω από την περιοχή. Έτσι άνοιγε άπλετους χώρους στην αντίπαλη άμυνα και ερχόταν από πίσω ο Φωτάκης μοιράζοντας παιχνίδι… μπασκετικά, είτε δεξιά στον Σαλπιγγίδη, είτε στον Αθανασιάδη που συνέκλινε προς τα αριστερά.
3. Δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή του «ξεγραμμένου» Χαλκιά, δείχνοντας πρώτα απ’ όλα πως είναι δίκαιος, αφού χρησιμοποίησε μέχρι τώρα και τους τρεις τερματοφύλακες κατά την διάρκεια της σεζόν και φαίνεται ότι παίζει όποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση.
4. Εκτίμησε σωστά ότι ο ΠΑΟ θα παίξει ακριβώς όπως στην Τούμπα, χωρίς κλασικό φορ δηλαδή και δυνάμωσε αμυντικά τα άκρα. Ο ένας αμυντικός χαφ δεξιά, ο Λαζάρ, όπως προείπαμε, συνέκλινε προς τα άκρα βοηθώντας στην άμυνα, αλλά και ο άλλος αμυντικός χαφ αριστερά, ο Γκαρσία, έκανε ακριβώς το ίδιο. Έτσι, παρότι ο Νιμανί αριστερά πελαγοδρομούσε, του «βγήκε» ο σχεδιασμός του Μπόλονι και πήρε την σπουδαία νίκη.
Οι δυο πρώην «πράσινοι»
Φυσικά το πλάνο του Μπόλονι λειτούργησε γιατί ήταν σε πολύ καλή μέρα και τα βασικά ατού της ομάδας. Οι δυο πρώην «πράσινοι» Χαλκιάς και Σαλλπιγγίδης διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Ο ένας έσωζε γκολ και ο άλλος έβαζε.
Ο Γκαρσία με τον Λάζαρ έδειξαν ότι είναι χαφ πολύ υψηλού επιπέδου. Έπαιρναν την μπάλα, με δεξιοτεχνία την κρατούσαν, την μεταβίβαζαν, έλεγχαν το παιχνίδι και δεν την έδιωχναν όπου να ναι.
Μεγάλο ματς από Αθανασιάδη
Ο Αθανασιάδης έκανε μεγάλο ματς, με διαρκή κινητικότητα και διορατικότητα «άνοιγε» την άμυνα του Παναθηναϊκού, έκανε την πάσα στην μεγάλη ευκαιρία του Σαλπιγγίδη στο πρώτο ημίχρονο και κέρδισε το πανέξυπνο πέναλτι.
Ο άνθρωπος - γκολ
Ο Λίνο αναδείχτηκε και πάλι στον άνθρωπο - γκολ. Πέτυχε το πρώτο γκολ με άπιαστη εκτέλεση πέναλντι και ετοίμασε το δεύτερο, με την σέντρα που είναι η σπεσιαλιτέ του από αριστερά, δίνοντας άλλη μια αριστουργηματική ασίστ.
Ο μαραθωνοδρόμος Φωτάκης
Ο Φωτάκης έκανε τον μαραθονοδρόμο, «έκανε» παιχνίδι, έκανε τα πάντα, αφού, έχει γερά πνευμόνια, αλλά ήταν και ξεκούραστος από την απουσία του στα ματς με Άρη και Ουντινέζε.
Αποστόμωσε πολλούς ο Χαλκιάς
Ο Χαλκιάς έκανε τέσσερις σωτήριες αποκρούσεις και ήταν εγγύηση σε όλο το ματς, αποστομώνοντας όσους λένε ότι πληρώνεται τζάμπα φέτος.
Ο νεαρός Αποστολόπουλος ήταν πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ειδικά στις αρχές του δευτέρου, έδειξε την φυσιολογική απειρία του στις αμυντικές τοποθετήσεις και έγινε εύκολη λεία. Στην συνέχεια βελτιώθηκε και πάλι. Επιθετικά, πάντως, ολοκλήρωνε τις προσπάθειές του.
Ο «λίγο απ’ όλα» Σαλπιγγίδης
Αφήσαμε για το τέλος τον Σαλπιγγίδη γιατί ήταν και ο καλύτερος. Έπαιξε και πάλι, λόγω των αυξημένων αναγκών του αγώνα, στην δεξιά πτέρυγα «λίγο απ’ όλα», καθιερώνοντας μια νέα θέση στο ποδόσφαιρο που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «αμυντικο-επιθετικός». Μια θέση στην οποία μόνο αυτός με το πνεύμα αυταπάρνησής και ομαδικότητας που τον διακρίνει μπορεί να ανταποκριθεί.
Η ζωντάνια του Γεωργιάδη
Ο Γεωργιάδης όσο έπαιξε έδωσε φρεσκάδα και ζωντάνια αριστερά, δημιουργώντας πολλούς κινδύνους για την αντίπαλη άμυνα. Από αριστερά, άλλωστε, ξεκίνησε το δεύτερο γκολ. Η είσοδός του στο τελευταίο 25λεπτο συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό πλάνο του Μπόλονι, ο οποίος παρότι έβλεπε ότι ο Νιμανί δεν τα πήγαινε καλά, ήθελε έναν ξεκούραστο και γρήγορο παίκτη για τις αντεπιθέσεις στο τέλος.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: