Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Καυτές" ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις

Αν μία ομάδα δεν πάρει πιστοποιητικό από την ΟΥΕΦΑ για την Ευρώπη, θα αποκλείεται αυτόματα και από το ελληνικό πρωτάθλημα; Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου.
"Καυτές" ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις
Στις 16 Φεβρουαρίου έγραψα ένα σχόλιο με τίτλο «Βαθμοί στο γήπεδο, τρύπες στα ταμεία», αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των ΠΑΕ και στη λογική της διοργανώτριας Σούπερ Λίγκας να ισχύσουν για τις αδειοδοτήσεις τα ίδια περσινά αυστηρά κριτήρια.
Χθες η ΕΠΟ ένοιωσε την ανάγκη να… προκαλέσει την Σούπερ Λίγκα να πάρει θέση για το ίδιο ακριβώς θέμα ζητώντας απαντήσεις σε 5 κρίσιμα ερωτήματα για τις αδειοδοτήσεις.

Ας δούμε τι ρωτάει την διοργανώτρια η ΕΠΟ:

1. Αν μία ομάδα δεν πάρει πιστοποιητικό από την ΟΥΕΦΑ για την Ευρώπη, θα αποκλείεται αυτόματα και από το ελληνικό πρωτάθλημα;

2. Αν η Λίγκα απαγορεύσει σε μία ομάδα να παίξει στα πλέη-οφ, λόγω μη αδειοδότησης από την ΟΥΕΦΑ για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα μπορεί του χρόνου να παίξει στο πρωτάθλημα ή θα αποκλείεται; Δηλαδή, η ποινή θα αφορά μόνο τη ΜΗ συμμετοχή στα πλέη-οφ ή θα επεκτείνεται και στο επόμενο πρωτάθλημα;

3. Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αδειοδότηση ή θα υπάρξουν «εκπτώσεις» λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας;

4. Αν μία ομάδα πάρει άδεια για το ελληνικό πρωτάθλημα τον Μάιο και τον Ιούλιο «κοπεί» από τον δεύτερο έλεγχο της ΟΥΕΦΑ, θα μπορεί να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα ή όχι;

5. Αν η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων μέχρι να ξεκινήσουν τα ελληνικά πλέη-οφ, οι ομάδες θα πάρουν μέρος στο μίνι πρωτάθλημα ή όχι;Όπως γίνεται αντιληπτό η ΕΠΟ, που θεωρητικά είναι η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου, ζητάει από τον συνεταιρισμό των ομάδων της Σούπερ Λίγκας να πάρει θέση για όλα τα προαναφερόμενα εντός του Μαρτίου, αφού στις 29 του μηνός θα πρέπει να κατατεθούν οι φάκελοι στην ΟΥΕΦΑ και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και οι σχετικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Φυσικά και το συγκεκριμένο «καμπανάκι» έχει να κάνει με την κατάσταση της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να στείλουν φακέλους στην ΟΥΕΦΑ και η ομοσπονδία θέλει να γνωρίζει ποιες ομάδες πιθανόν θα τις αντικαταστήσουν, αν δεν εξασφαλίσουν την άδεια για την Ευρωπαϊκή τους συμμετοχή.

Διότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να παιχτούν πλέη-οφ για τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη με την συμμετοχή ομάδων που ΔΕΝ θα έχουν ΑΔΕΙΑ από την ΟΥΕΦΑ.

Αντίστοιχα ερωτήματα, όμως, θα έπρεπε να τεθούν κατά την άποψή μου και για τις περιπτώσεις ομάδων που θα υποβιβαστούν, αλλά οι πάνω από αυτές στη βαθμολογία θα έχουν ενδεχομένως πρόβλημα αδειοδότησης. Η υπόθεση έχει… ψωμί!
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: