Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Όταν η «Σελεσάο» φόρεσε την κίτρινη φανέλα!!

Διαβάστε για την πρώτη φορά που η Εθνική Βραζιλίας φόρεσε την κίτρινη φανέλα. Πότε και κόντρα σε ποιά ομάδα σημείωσαν οι παίκτες της «Σελεσάο» το πρώτο γκολ με τη νέα εμφάνιση.
Όταν η «Σελεσάο» φόρεσε την κίτρινη φανέλα
Η αναμενόμενη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Βραζιλία το 1950 δεν ήρθε και για αυτό κατηγορήθηκαν όλοι και όλα, ακόμα και η… ολόλευκη εμφάνιση των παικτών. Θεωρήθηκε πως η στολή δεν αναδείκνυε τον εθνικό χαρακτήρα και αλλάχτηκε άμεσα παρόλο που η νέα, χρώματος μπλε δεν ήταν πολύ καλύτερη. Έτσι το 1953 η εφημερίδα του Ρίο «Correio da Manha» σε συνεργασία με την βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία προκήρυξαν διαγωνισμό προκειμένου να φτιαχτεί νέα στολή. Ο μοναδικός όρος που υπήρχε ήταν σε αυτή να υπάρχουν τα τέσσερα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, κίτρινο, πράσινο, μπλε και άσπρο. Ο άνθρωπος που είχε φτιάξει το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1950 σχεδίασε μια στολή με πράσινη μπλούζα, άσπρα σορτσάκια και κίτρινες κάλτσες. Όμως η «Correio da Manha προτίμησε έναν δεκαεννιάχρονο εικονογράφο εφημερίδας από τη Νότια Βραζιλία, τον Aldyr Garcia Schlee. Η στολή που είχε σχεδιάσει αποτελούταν από κίτρινη φανέλα με πράσινα τελειώματα, μπλε σορτσάκι και άσπρες κάλτσες.

Με αυτή την εμφάνιση η Βραζιλία αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου του 1954 στο «Μαρακανά». Εκεί η «Σελεσάο» αντιμετώπισε τη Χιλή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 και κέρδισε 1-0 με γκολ του Μπαλτάζαρ ντα Σίλβα στο 35ο λεπτό. Ωστόσο η ομάδα για να πανηγυρίσει τον παγκόσμιο τίτλο έπρεπε να περιμένει ως το 1958.
ΠΗΓΗ: Sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: