Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Όταν ο Παναθηναϊκός καρδιοχτύπησε τον πρωταθλητή Ευρώπης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 18 Μαρτίου 1992 ο πρωταθλητής Ευρώπης Ερυθρός Αστέρας ...τα χρειάστηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Όταν ο Παναθηναϊκός καρδιοχτύπησε τον πρωταθλητή Ευρώπης (ΒΙΝΤΕΟ)
Το Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε μόλις μετονομαστεί σε Τσάμπιονς Λιγκ, στη δοκιμαστική του μορφή: Στα προημιτελικά σχηματίστηκαν δύο όμιλοι των τεσσάρων και ο νικητής του καθενός κέρδιζε το εισιτήριο για τον τελικό, ο οποίος διεξαγόταν «Γουέμπλεϊ».
Ο Παναθηναϊκός ήταν εκεί. Η συγκυρία της διεξαγωγής του τελικού στο ίδιο γήπεδο με αυτό του '71 προκάλεσε τους φυσιολογικούς συνειρμούς για επανάληψη του άθλου και το καλό ξεκίνημα, με τις ισοπαλίες με 0-0 κόντρα σε Άντερλεχτ (εκτός) και Σαμπντόρια (εντός) είχε ανοίξει την όρεξη των οπαδών του.
Το όνειρο σκοτείνιασε στις αρχές του Μάρτη του '92, όταν ο πρωταθλητής Ευρώπης Ερυθρός Αστέρας νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Σαν σήμερα διεξαγόταν η ρεβάνς στο «Βασίλι Λέφσκι» της Σόφιας (η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ήδη έκρυθμη) και ο στόχος ήταν ένας: νίκη, όσο δύσκολο κι αν ήταν, για να διατηρηθούν οι ελπίδες πρόκρισης απέναντι στο φαβορί, την πρωταθλήτρια Ιταλίας Σαμπντόρια.
Κόντρα στα προγνωστικά, ο Παναθηναϊκός στάθηκε επάξια απέναντι στον μεγάλο αντίπαλό του. Στο πρώτο ημίχρονο, μάλιστα, ήταν καλύτερος και έχασε και μία μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί με τον Δημήτρη Σαραβάκο. Χρειάστηκε τελικά ένα «τραβηγμένο» πέναλτι στο 51', το οποίο αξιοποίησε ο (μετέπειτα διάσημος) Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, για να διαμορφωθεί το 1-0 υπέρ του Ερυθρού Αστέρα, στον οποίο ανήκε και ο γνωστός μας Ίλια Ίβιτς (ο οποίος όμως δεν έπαιξε στο ματς της Σόφιας).
Παίζοντας και με δέκα παίκτες από το 54', λόγω αποβολής του Καλιτζάκη, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να απαντήσει στο γκολ των Γιουγκοσλάβων και έτσι οι ελπίδες για επανάληψη του «έπους» του '71 έσβησαν οριστικά...
Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 1-0
(51' πέν. Μιχαΐλοβιτς)
Ερυθρός Αστέρας (Βλαντίμιρ Πόποβιτς): Μιλόγεβιτς, Ραντίνοβιτς, Τάνινγκα, Μπελοντέντιτσι, Βασίλιεβιτς, Γιούγκοβιτς, Ράτκοβιτς, Σαβίτσεβιτς (36' Μπόλιτς), Πάντσεφ, Μιχαΐλοβιτς.
Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης, Καραγεωργίου, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Καλαντζής (75' Φρατζέσκος), Σαραβάκος, Αντωνίου (78' Δώνης), Βαζέχα, Μαραγκός, Χριστοδούλου.
Πηγή: sday.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: