Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Φαβορί ο ΠΑΟ, αλλά…!!

Καιρό τώρα έχω επισημάνει ότι ο Ολυμπιακός, μπορεί να έχει ένα πλήθος από αρετές, κουβαλάει όμως τρία άλυτα αγωνιστικά προβλήματα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Φαβορί ο ΠΑΟ, αλλά…
1) δεν προσαρμόζεται εύκολα στον αντίπαλο όταν η περίσταση το απαιτεί, με αποτέλεσμα όλα του τα ματς να είναι μέχρι τέλους ανοιχτά 2) δεν παίρνει γκολ από τους μέσους του και 3) οι επιθετικοί του δεν συνεργάζονται όσο πρέπει. Αν σε ένα ματς προκύψουν όλα αυτά μαζί, μπορεί και να αποκλειστεί μολονότι κέρδιζε με 2-0 στο 80'. Η Μέταλιστ άλλωστε ήταν αυτή τη φορά πιο διαβασμένη: αφού δεν τη σκότωσε, αναστήθηκε.
Όπλο
Ο Ολυμπιακός είναι εύκολα αναγνώσιμος, γιατί έχει συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα κι αυτό είναι το μεγάλο του όπλο. Πριν το ντέρμπι η ερώτηση είναι αν μπορεί να συνέρθει ο ΠΑΟ. Για να την απαντήσει κάποιος, θα πρέπει να λύσει ένα άλλο μυστήριο, δηλαδή τι έπαθε ο Παναθηναϊκός και φρέναρε πάνω στο καλύτερο.
Μονάδες
Εχω αρκετές φορές εξηγήσει ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός παραμένει μια ομάδα μονάδων. Τα καλά του ματς, π.χ. εκείνο που έκανε στην Τούμπα και που για μένα είναι ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας του στο ελληνικό πρωτάθλημα, οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά στο ταυτόχρονο φορμάρισμα των τεσσάρων ποιοτικότερων παικτών του, δηλαδή του Λέτο, του Κατσουράνη, του Κουίνσι και του Κλέιτον. Οι εμπνεύσεις αυτών σε συνδυασμό με το τρέξιμο του Σιμάο και του Ζέκα είχαν ως αποτέλεσμα η ομάδα να κάνει μια σειρά από καλά ματς στον πρώτο γύρο. Οταν για διαφορετικούς λόγους η αγωνιστική απόδοση αυτών των τεσσάρων έπεσε, ο Παναθηναϊκός που δεν έχει πολλούς μηχανισμούς (ειδικά στην επίθεση) έμπλεξε. Ο Φερέιρα για να μασκαρέψει αυτές τις δυσκολίες (π.χ. η ομάδα δεν έχει ένα σύστημα για να αξιοποιήσει την ικανότητα του Τοτσέ στο ψηλό παιχνίδι…), πρόσθεσε στην ενδεκάδα τον Βιτόλο δίπλα στον Σιμάο: ο ΠΑΟ χάρη σε αυτή την προσθήκη έγινε κάπως πιο στιβαρός (σταμάτησε να δέχεται ένα γκολ στο παιχνίδι όπως στον πρώτο γύρο…), αλλά την ίδια στιγμή έγινε ακόμα λιγότερο παραγωγικός. Η παρατεταμένη απουσία του Λέτο τα 'κανε όλα χειρότερα, όμως ήδη και τον καιρό που ο Λέτο έπαιζε, είχαν φανεί σημάδια φθοράς του όποιου επιθετικού παιχνιδιού.
Ψηλά
Δεν μπορείς να περιμένεις ότι τέσσερις ποδοσφαιριστές θα είναι ταυτόχρονα φορμαρισμένοι για ένα χρόνο: είναι απλά απίθανο. Για να έχεις ελπίδες να κρατηθείς ψηλά, πρέπει να έχεις λύσεις: αν «ξεγράψεις» τον Καραγκούνη και τον Πετρόπουλο, αν δεν αξιοποιήσεις τον Τοτσέ και τον Ρούντολφ κι αν ταλαιπωρείς παίκτες όπως ο Χριστοδουλόπουλος σε θέσεις που δεν ξέρουν (όπως αυτή του φορ π.χ.), τότε δύσκολα μπορεί να κάνεις πρωταθλητισμό. Αν ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να είναι ακόμα ψηλά, είναι γιατί παίρνει μέρος σε ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας, το οποίο ουσιαστικά διεκδικούν δυο ομάδες και στο οποίο τα μεγάλα ματς είναι ελάχιστα. Δεν γίνεται να τα κερδίσεις όλα (και μάλιστα περπατώντας, όπως με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ), αλλά δεν γίνεται να τα χάσεις και όλα.
Σμάλτο
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ξαναβρεί το χαμένο του σμάλτο και μετά, όταν κατάλαβε πως αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, επιχείρησε να κερδίσει όλα τα ματς που είχε μπροστά του παίζοντας ελάχιστο ποδόσφαιρο: τα πολλά του 1-0 ήταν απόδειξη αυτής της μάλλον κακής νοοτροπίας. Ομως στο ντέρμπι όλα αυτά δεν θα παίξουν κανένα ρόλο: το ίδιο το ματς δίνει κίνητρα στους παίκτες του κι αυτό που ουσιαστικά τους ζητείται είναι να αποδείξουν ότι είναι πρωταθλητές. Πέρυσι σε ανάλογες συνθήκες έκαναν χάρη στο κίνητρο του ματς ένα μεγάλο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη. Και μετά από αυτό συνέχισαν να παίζουν το λίγο ποδόσφαιρο που έπαιζαν όλη τη χρονιά.
Φαβορί
Ο ΠΑΟ πρέπει να παίξει ψυχωμένα και δυνατά, όπως η ΑΕΚ εναντίον του. Δε ζητάει κανείς σε αυτό το ματς να φανεί ούτε κάποιου τύπου τακτική υπεροχή, ούτε φυσικά απαιτεί θέαμα. Ο Παναθηναϊκός βρίσκει τον Ολυμπιακό κουρασμένο, πικραμένο και με το αβαντάζ του + 4: στην πραγματικότητα μόνο αυτός χρειάζεται τη νίκη. Αν σε αυτές τις συνθήκες δεν την πάρει, απλά δεν έχει άλλοθι. Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι το απόλυτο φαβορί. Αρκεί ο προπονητής του να μην έχει τίποτα παράξενες ιδέες, όπως ο Ζέκα δεξί μπακ, ο Κλέιτον φορ κ.λπ. κ.λπ.
Αντίπαλος
Ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι έχει πλέον ένα μεγάλο αντίπαλο: τον Ολυμπιακό. Υπάρχει ο Ολυμπιακός που παίζει ωραία μπάλα, που κυνήγησε φέτος κάθε στόχο, που ως ομάδα βελτιώθηκε και που στο πρωτάθλημα βρέθηκε δυο φορές πέντε πόντους από την κορυφή και κατάφερε να ανακάμψει. Και υπάρχει κι ο Ολυμπιακός που διαρκώς γκρινιάζει, που θέλει να βλέπει την ομάδα να παίζει με τσαμπουκά, που δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να μην έχει κερδίσει ακόμα το πρωτάθλημα, που θέλει στο ντέρμπι νίκη και που δεν δίνει στην ομάδα κανένα άλλοθι για την προσπάθεια που κατέβαλε την Πέμπτη το βράδυ. Την Κυριακή ο πρώτος Ολυμπιακός θα παίξει με τον δεύτερο Ολυμπιακό, πρώτιστα και έπειτα με τον ΠΑΟ. Αν ο δεύτερος Ολυμπιακός αγχώσει τον πρώτο Ολυμπιακό και τον βάλει στην υποχρέωση να πρέπει να αποδείξει το πόσο καλή ομάδα είναι, τότε ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό θα έχει πρόβλημα, αφού με δυο αντιπάλους κανείς δεν μπορεί ποτέ να τα βάλει.
Πηγαίνοντας προς το ντέρμπι για τον Ολυμπιακό το πρόβλημα είναι ο Ολυμπιακός. Αν με κάποιο τρόπο καταφέρει να ξεπεράσει την πίκρα και τον πόνο του αποκλεισμού από τη Μέταλιστ, ο Ολυμπιακός μπορεί κόντρα στον Παναθηναϊκό να κάνει ένα πολύ καλό ματς κι αν το κάνει, δύσκολα θα χάσει. Αν όμως πνιγεί από την εσωστρέφεια, αν μείνει αιχμάλωτος των δέκα τελευταίων λεπτών με τη Μέταλιστ, αν δεν μπορέσει να διώξει από το κεφάλι του την πρώτη του ήττα μετά από δέκα ματς, τότε θα το χάσει το ντέρμπι. Και θα ξαναμπεί σε περιπέτειες…
Για ξεκάρφωμα
Με προσωπική απόφαση του Σοφοκλή Πιλάβιου άλλαξε πάλι η ημερομηνία του αγώνα του Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΟΦΗ, πράγμα που αυτή τη φορά δυσαρέστησε τον Ολυμπιακό. Το ότι ο Πιλάβιος πλαισίωσε την απόφαση με μια σύσταση στον Παναθηναϊκό «να μη μιλάει», το θεωρούν ξεκάρφωμα, αφού επί της ουσίας έκανε το χατίρι του Γόντικα. «Ο Σοφοκλής κάνει ένα λάθος» ακούστηκε να λέει μια φωνή από τη μακρινή Νιόν. «Προσπαθεί να τα έχει και με τους δυο καλά, ενώ θα ήταν προτιμότερο να μην έχει ευχαριστημένο κανένα».
Πηγή: sday .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: