Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αποχώρηση Γκουαρντιόλα: Γεγονότα και θεωρίες συνομωσίας!!

Αποχώρηση Γκουαρντιόλα: Γεγονότα και θεωρίες συνομωσίας
Ούτε ακριβώς το πιο απρόβλεπτο σενάριο -αλλά σίγουρα μια απόφαση σοκ- μετά από μια άκρως επιτυχημένη καριέρα, αποτέλεσε η απόφαση του Γκουαρντιόλα να μην συνεχίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο 41χρονος κόουτς, σαφώς και είναι πέρα για πέρα αληθινοί.

Υπήρξαν, όμως, σίγουρα και κάποιες αφορμές που όσο προσθέτονταν, έγειραν την πλάστιγγα ώστε να οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση.

Μέσα από κάποια γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το sport-fm.gr προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το πώς ο Πεπ οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή.


Κακή προετοιμασία, η βάση του κακού

Ένα από τα πρώτα γεγονότα που έφερε προβληματισμό στον τεχνικό της Μπάρτσα, ήταν η περιοδεία που έγινε σε Η.Π.Α και Ιαπωνία το περασμένο καλοκαίρι. Ασφαλώς για τον σύλλογο και ειδικά για ένα μέγεθος, όπως αυτό της Μπαρτσελόνα είναι εξαιρετικά σημαντικός ο τομέας του marketing.

Ωστόσο, το γεγονός πως οι Καταλανοί δεν έκαναν κανονική προετοιμασία, είχε ορισμένα δυσάρεστα αποτελέσματα. Αρκετοί τραυματισμοί, πολλά από τα ατού της ομάδας σε κάθε άλλο παρά καλή κατάσταση (Τσάβι, Ινιέστα και Πέδρο σκιά του καλού τους εαυτού) και βέβαια η απώλεια του Βίγια από τον σοβαρότατο τραυματισμό στο Παγκόσμιο Συλλόγων. Εξαιτίας του συνδυασμού αυτών των γεγονότων, η Μπάρτσα βρέθηκε να κυνηγά από την αρχή την Ρεάλ και σίγουρα αυτό έπαιξε τον ρόλο του. Όπως και οι εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ -όχι τόσο πειστικές όσο άλλες χρονιές, από άποψη θεάματος.

Προς τα έξω καλές οι σχέσεις με διοίκηση, αλλά…

Ο Γκουαρντιόλα επέμεινε πολύ στη συνέντευξη Τύπου στην ψυχολογική κούραση. Σίγουρα ένα θέμα που έριξε πάρα πολύ στον ψυχολογικό τομέα την Μπάρτσα, ήταν η υπόθεση του Ερίκ Αμπιντάλ που επιπλέον, βέβαια, δημιούργησε και αγωνιστικό πρόβλημα, αφού σε αρκετά παιχνίδια, ο Πεπ προχώρησε σε αλχημείες για να μπορέσει να μην φαίνεται το κενό σε αυτή την πτέρυγα.

Ωστόσο υπήρχε ένα θέμα, πάνω στο οποίο εξυφάνθηκε όλη τη χρονιά μια θεωρία συνομωσίας. Ο Γκουαρντιόλα ήταν το αγαπημένο παιδί του Λαπόρτα, που του έδωσε κιόλας τα ηνία της ομάδας. Από την άλλη, η νέα διοίκηση Ροσέλ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Λαπόρτα, μιας και τον έχει κατηγορήσει για ατασθαλίες επί προεδρίας του.

Χωρίς να σημαίνει πως ο Γκουαρντιόλα πήρε το μέρος του ενός ή του άλλου, δεν αποκλείεται η όλη αυτή διαμάχη να τον βρήκε κάπου ανάμεσα και όλο αυτό να μην λειτουργούσε μέσα του ευεργετικά. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ο Γκουαρντιόλα δεν αποκλείεται να πιέστηκε περισσότερο και απ’ αυτό το γεγονός.

Η υπόθεση με τον Πικέ

Ο Γκουαρντιόλα ξεκαθάρισε πόσο πολύ αγαπάει και σέβεται τον Πικέ, ωστόσο έδειχνε φανερά ενοχλημένος από την εντύπωση που έδινε δημόσια με την έντονη lifestyle εικόνα του, τους τελευταίους μήνες. Ο Πικέ, με την σειρά του, στήριξε τον προπονητή εξυμνώντας τον, ωστόσο σίγουρα υπήρχε μια αίσθηση προς τα έξω, πως κάτι υπέβοσκε ανάμεσα τους.

Επίσης, πολύ κουβέντα έχει γίνει και για το γεγονός πως ο Αλέξις κέρδισε την προτίμηση του Γκουαρντιόλα σε πρόσφατα κρίσιμα ματς αντί του Πέδρο, που έχει ξελασπώσει την Μπάρτσα ουκ ολίγες φορές με κρίσιμα γκολ. Αυτοί που γνωρίζουν πάντως καλύτερα, ισχυρίζονται πως δικαίως ο Πέδρο έμενε εκτός πρόσφατα, μιας και ήταν φανερά ντεφορμέ και δικαίως προτιμήθηκε ο Αλέξις τον τελευταίο καιρό.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

Έγινε πολύς λόγος για τις επιλογές του Πεπ στα δύο τελευταία παιχνίδια, ειδικά σε αυτό με την Ρεάλ, αλλά και με την Τσέλσι. Με βάση τα αποτελέσματα, κατηγορήθηκε πως δεν διαχειρίστηκε σωστά τους αγώνες αυτούς. Σίγουρα η κόπωση έπαιξε τον ρόλο της, όμως πριν από το καθοριστικό ματς με την «βασίλισσα» συνέβη κάτι που εξόργισε τον Γκουαρντιόλα.

Πέντε ώρες πριν από την αναμέτρηση, η ενδεκάδα διέρρευσε προς τον Τύπο και αυτή δεν αποκλείεται να ήταν η σταγόνα που έφερε εκτός εαυτού τον Πεπ. Η ύπαρξη ενός «καρφιού» ανάμεσα σε παίκτες ή προπονητικό τιμ (ακόμα παραμένει άγνωστο και ίσως μείνει έτσι για πολύ καιρό) σίγουρα πίκρανε πολύ τον Γκουαρντιόλα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, φέτος δεν είχε την απαραίτητη στήριξη από τα «βαριά χαρτιά» της ομάδας, όμως τούτο είναι κάτι που το γνωρίζει ο ίδιος, μιας και δεν έχει προκύψει μέσα από κάποια δήλωση. Πολλές φορές βέβαια, ορισμένα πράγματα γίνονται αντιληπτά μόνο από τον κόουτς κι από το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τους παίκτες απέναντι του.

Που είναι η αλήθεια;

Ο Γκουαρντιόλα σίγουρα γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί. Είχε προαναγγείλει ή αν θέλετε είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην συνεχίσει και μετά το φετινό καλοκαίρι, κάτι που είχε γνωστοποιήσει στον πρόεδρο της ομάδας τον περασμένο Οκτώβριο.

Από την άλλη, υπήρξε μια παράμετρος που άφηνε μάλλον περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει ο Γκουαρντιόλα. Η ομάδα είχε προγραμματιστεί να κάνει τουρνέ στην Μαλαισία, όμως αυτή ακυρώθηκε με απόφαση του Πεπ, μιας και θεωρούσε ότι με τους ποδοσφαιριστές να είναι επιβαρυμένοι και από το EURO, μια περιοδεία δεν θα ήταν σωστή επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση -κι ακόμα κι αν η απώλεια των δύο στόχων βάρυνε περισσότερο σε αυτή την απόφαση- το βέβαιο είναι πως για έναν ήδη κουρασμένο από την πίεση Πεπ και για μια χορτασμένη ίσως (από 13 τίτλους από τότε που ανέλαβε) ομάδα, το τέλος σε αυτή την άκρως επιτυχημένη συνεργασία έρχεται εντελώς φυσιολογικά.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: