Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ακούγοντας τον Ζήση Βρύζα…!!

«Πως είδες τον Βρύζα; Πως τον άκουσες;» Αυτή η ερώτηση κυριαρχεί σήμερα σε συζητήσεις που εγώ συμμετέχω, αλλά και γενικά μεταξύ των ΠΑΟΚτσήδων. Γράφει ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου.
Ακούγοντας τον Ζήση Βρύζα…
Με απόλυτη ειλικρίνεια θα γράψω αυτό που μου ήρθε στο μυαλό, πέντε λεπτά αφού τελείωσε η συνέντευξη…
Όπως είπα και στο ραδιόφωνο, μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ απέφυγε την οποιαδήποτε συναισθηματική αναφορά. Δεν επεδίωξε αυτό που κατά κόρον γίνεται στον ΠΑΟΚ, αλλά και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν προσπάθησε δηλαδή να ακουμπήσει το συναίσθημα και την ψυχολογία του φιλάθλου – οπαδού. Δεν «μίλησε» ο Βρύζας στην καρδιά του ακροατή του, αλλά «απευθύνθηκε» στο μυαλό του.
Οι ατάκες – απόψεις του ήταν τυπικές, ρεαλιστικές, ουσιαστικές, πολλές φορές ήταν απότομος και 100% συγκεκριμένος. Δεν ωραιοποίησε καμία κατάσταση. Είτε μιλούσε για την εταιρία, είτε για την ομάδα, είτε για τον κόσμο, ο Βρύζας δεν κατέφυγε σε καμία ψυχολογική και συναισθηματική αναφορά. Όπως και να το κάνουμε σε σχέση με τον Θόδωρο Ζαγοράκη, έχει γίνει πολύ πιο τεχνοκράτης και αυτό είναι φανερό, χωρίς να είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα θετικό ή αρνητικό…
Κακά τα ψέματα ο κόσμος τώρα μαθαίνει τον Βρύζα. Πως σκέφτεται αλλά και πως εκφράζεται… Από το 2008 που ανέλαβε ως τεχνικός διευθυντής μέχρι και σήμερα, ο πρώην ποδοσφαιριστής έχει απευθυνθεί στον κόσμο ελάχιστες φορές. Και τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος; Τι βλέπει:
Έναν πρόεδρο εργασιομανή, που έχει πάνω απ’ όλα την δουλειά με πλάνο και με πρόγραμμα. Ο προγραμματισμός είναι το Α και το Ω γι’ αυτόν. Το συναίσθημα και η κάθε είδους ψυχολογική αναφορά δεν μετράει. Δεν υπάρχει καν… Αυτό λέει, αυτό πιστεύει.
Αυτός ήταν και ο Φερνάντο Σάντος. ΑΚΡΙΒΩΣ όμως… Πουθενά η ψυχολογία, καμία επίκληση στον συναισθηματισμό του οποιουδήποτε. Στα αποδυτήρια, ή οπουδήποτε αλλού. Πρόγραμμα – δουλειά- προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια- ακριβές πλάνο και το… αποτέλεσμα πάνω απ’ όλα. Και φυσικά μεγάλος συγκεντρωτισμός, μια και άκουγε – ρωτούσε, αλλά στο τέλος όλες τις αποφάσεις τις έπαιρνε εκείνος.
Ότι ο Φερνάντο Σάντος και η νοοτροπία του (πρώτα) ως άνθρωπος και μετά ως προπονητής, επηρέασε πολλούς στον ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο. Φαίνεται ότι ο Ζήσης Βρύζας είναι ένας από αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι και ο νυν πρόεδρος, πήρε στοιχεία από το νυν προπονητή της εθνικής.
Η οργάνωση πάνω απ’ όλα… Πως το είπε πριν ένα – δύο χρόνια ο Βρύζας: «Θέλω να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά αυτό να μην έρθει μία φορά συγκυριακά. Νωρίτερα στόχος μας είναι να το κατακτήσουμε εκτός γηπέδου με το πρόγραμμα, το πλάνο και την δουλειά. Να βάλουμε όλες τις βάσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε και μία και δύο και πολλές φορές».
Ίσως θυμάστε και σε ένα Πασχαλινό θέμα για τον… αγαπημένο προπονητή του Ζήση Βρύζα, τότε που περιέγραφα… όχι τον εξπέρ της προπονητικής, αλλά τον οργανωμένο άνθρωπο – επαγγελματία που έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία ζωής και νοοτροπία.
Και σήμερα λοιπόν κατάλαβα, ότι σε αυτή τη νέα εποχή του ΠΑΟΚ μετά το 2007, αυτός ο Πορτογάλος είχε τεράστιο ρόλο. Επηρέασε τόσο πολύ την λειτουργία της ομάδας αλλά και τη νοοτροπία των παραγόντων της.
Εδώ πάνω βέβαια να συμπληρώσω (όπως λέει και ο Κόλκας) ότι πέρα από τον Φερνάντο Σάντος και την ποδοσφαιρική επιρροή του στον Βρύζα, είναι 100% δεδομένο ότι αυτή την φιλοσοφία και αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίζει ποδοσφαιρικά θέματα, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΟΚ την απέκτησε και από την εξαετή παρουσία του σε Ευρωπαϊκά γήπεδα.
Προφανώς και ο ποδοσφαιράνθρωπος (αλλά γιατί όχι και η προσωπικότητα Βρύζας) επηρεάστηκε από όλα όσα είδε και έζησε κυρίως στην Ιταλία, όπου το ποδόσφαιρο είναι επιστήμη και δεν είναι… μπάλα. Απλώς, για τις παραστάσεις του Βρύζα στο εξωτερικό δεν έχω άποψη, ενώ για την φιλοσοφία του Σάντος είμαι σίγουρος, την έζησα και όπως έγινε με πολλούς άλλους, έμαθα και επηρεάστηκα από αυτήν.
* Πολλά από τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά από τους πολλούς που δεν ξέρουν λεπτομέρειες για τον άνθρωπο και προπονητή Φερνάντο Σάντος. Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί κολλημένοι δεν θα δεχθούν ΠΟΤΕ την σημαντικότητα της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ.
Από εκεί και πέρα ο απλός φίλαθλος που απλώς βλέπει την ομάδα μέσα στο γήπεδο για 90 λεπτά, δεν μπορεί να ξέρει πολλές λεπτομέρειες –όχι για την δουλειά- αλλά πολύ περισσότερο για τις αρχές και την φιλοσοφία ενός προπονητή.
Εκείνοι οι οποίοι στην Τούμπα έζησαν τον Σάντος, ξέρουν καλά και μπορούν να επιβεβαιώσουν. Ας μάθουν και άλλοι…
* Ελπίζω και πιστεύω ότι με αφορμή το blog αυτό, δεν θα βγει κανείς ανόητος να γράψει… «πολεμάει τον Μπόλονι». Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι γράφω κάτι για να «ξαναφέρω» τον Σάντος στον ΠΑΟΚ. (Εξάλλου δεν υπάρχει περίπτωση).
Οφείλω να τονίσω –για όσους δυσκολεύονται να καταλάβουν- ότι δεν προσδοκώ να κερδίσω τίποτα από τον Πορτογάλο, ο οποίος είναι πολύ μακριά, πέρασε και τελείωσε. (Δυστυχώς πρέπει μερικές φορές να γράφονται και τα αυτονόητα. Λυπάμαι που το κάνω αλλά πρέπει να προλαβαίνω και να «καίω» κάποιες σκέψεις και κάποια από αυτά που… θα γράφονταν ).
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: