Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η τέχνη της «εκτέλεσης» των παικτών της Μπαρτσελόνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζει η Μπαρτσελόνα τα 4 τελευταία χρόνια έχει φέρει νέες τακτικές και καινοτομίες.
Η τέχνη της «εκτέλεσης» των παικτών της Μπαρτσελόνα (ΒΙΝΤΕΟ)
 Μια από αυτές είναι το τελείωμα των φάσεων. Όλοι οι παίκτες ακολουθούν κάποιους κανόνες ακόμα και στο τελείωμα των φάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παίκτες της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί μέσα στην περιοχή. Ονεωτερισμός που έχει φέρει αυτή η Μπαρτσελόνα στο τελείωμα των φάσεων δεν είναι τίποτα άλλο από την απλότητα στο τελικό σουτ. Όλοι θαυμάζουμε ένα ωραίο γκολ με διαγώνιο πλασέ στην απέναντι γωνία.
Αυτό που προτιμούν όμως οι παίκτες της Μπάρτσα είναι το τελείωμα στην πλευρά που καλύπτει ο τερματοφύλακας και όχι στην απέναντι γωνία. Αυτή η επιλογή είναι η πιο απλή. Το σουτ στη κοντινότερη πλευρά της εστίας, δηλαδή στη κλειστή από τον τερματοφύλακα θεωρητικά, είναι η πιο απλή απόφαση. Είναι μια επιλογή που δεν περιμένει ο τερματοφύλακας και γιαυτό συνήθως δεν έχει και καλή τοποθέτηση. Αναμένει το σουτ στην απέναντι γωνία και ένα μικρό βήμα στην άλλη γωνία αφήνει αρκετά μεγάλο κενό για πλασέ στο πιο κοντινό σημείο της εστίας.
Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η απόφαση του επιθετικού είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει να παρθεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Παρόλα αυτά, οι παίκτες της Μπάρτσα είναι φανερό ότι έχουν δουλέψει πολύ στο τελείωμα των φάσεων, και είναι προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προτιμούν το σουτ στην απέναντι γωνία. Απλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όλο το μήκος της εστίας.
Στο παρακάτω βίντεο (σημ: το οποίο έχει δημιουργήσει ο Anastasio) παρουσιάζονται μερικά από τα τέρματα που επιτεύχθηκαν με σουτ στη κλειστή γωνία καθώς και οι αντιδράσεις των τερματοφυλάκων:
Η περιβόητη «λόμπα» του Μέσι δεν είναι μόνο εντυπωσιακή. Είναι και μια απλή απόφαση που βασίζεται σε κάποιους σημαντικούς παράγοντες. Σε όλες σχεδόν τις «λόμπες», ο τερματοφύλακας έχει κάνει έξοδο, οπότε βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και συνήθως στα όρια της μεγάλης του περιοχής. Ο Μέσι έχει δυο επιλογές: ή να επιχειρήσει λόμπα ή να περάσει τον τερματοφύλακα. Και οι δυο αυτές επιλογές έχουν ρίσκο. Η μεν πρώτη απαιτεί πολύ καλή τεχνική και αυτοπεποίθηση, η δε δεύτερη έχει το ρίσκο να προλάβει ο αμυντικός να ανακόψει τη πορεία της μπάλας προς το τέρμα. Ο Μέσι έχει την ευθύνη να πάρει την σωστή απόφαση σταθμίζοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες και σχεδόν πάντα παίρνει τη σωστή απόφαση, κάτι που τον συμπεριλαμβάνει στους κορυφαίους «εκτελεστές» του σύγχρονου ποδοσφαίρου.



Πηγή: overlap.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: