Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αυτά δεν γίνονται...!!

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος προσπαθεί να ...χωνέψει το φετινό ξεκίνημα των πλέι-οφ που κόβει την ανάσα και συνειδητοποιεί ότι διανύουμε τη νέα χρυσή εποχή του ΝΒΑ!
Αυτά δεν γίνονται...
Δεν ξέρω πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ζούμε τη (νέα) χρυσή εποχή του ΝΒΑ. Μην αμφιβάλει κανείς. Ακόμη κι οι τελευταίοι ρομαντικοί που παραμένουν... κολλημένοι στη γενιά του '80 και στη μυθολογία των Jordan, Magic και Bird, θα συμφωνήσουν. Αρκεί να "χωνέψουν" τι ακριβώς συνέβη μέσα σε δύο ημέρες.
Ας τα πάρουμε λογικά τα πράγματα. Το ΝΒΑ είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Τα πλέι-οφ είναι η κορυφαία στιγμή του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου. Και στα πρώτα παιχνίδια των πλέι-οφ έγινε το "έλα να δεις". Και να φανταστεί κανείς ότι ήδη βρισκόμαστε μόνο στις πρώτες 48 ώρες της post-season.
Παρόλα αυτά είδαμε τους Clippers να επικρατούν των Grizzlies κάνοντας μια ανατροπή 21 πόντων στην τελευταία περίοδο, το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο να χάνει το μεγάλο του αστέρι (Rose), τον Kevin Durant να βάζει ένα νικητήριο σουτ που απλά... δεν μπαίνει, τους Heat να ρίχνουν 40 πόντους στους Knicks, τον Bynum να ισοφαρίζει να σπάει κοντέρ και... χρονομηχανές, τον Rondo να βάζει φωτιά σε μια σειρά και τους "λαβωμένους" Magic να αποδεικνύουν ότι στα πλέι-οφ απλά τα πάντα μπορούν να συμβούν!
Για αυτό ας μου επιτραπεί η... διαφήμιση. Όποιος δεν έχει αγοράσει το NBA TV package να το κάνει άμεσα! Όσοι αισθάνονται τυχεροί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό (και την κλήρωση για 10 συνδρομές) του NBA Greece, ενώ οι πιο ανυπόμονοι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να πατήσουν εδώ και να λάβουν το "πακέτο" των πλέι-οφ έναντι 53 ευρώ.
Το 48ώρο των... ανατροπών
* Η επική αντεπίθεση... "Δεν είχα καταλάβει τίποτα. Άρχισα να βάζω κάποια σουτ και μετά από αρκετή ώρα είδα το σκορ κι ότι είχαμε μπει ξανά στο παιχνίδι". Τάδε έφη Nick Young. Ο νεαρός γκαρντ των Clippers, κάλυψε το κενό του Caron Butler κι ήταν αυτός που μαζί με τον σκληροτράχηλο Reggie Evans (πήρε στην τελευταία περίοδος μόνος του τα διπλάσια ριμπάουντ από όλες τις "Αρκούδες") "γύρισαν" το παιχνίδι για τους Καλιφορνέζους. Η ομάδα του Vinny Del Negro βρέθηκε πίσω στο σκορ με 27 πόντους και ξεκίνησε το τέταρτο δωδεκάλεπτο από το -21. Το Los Angeles ισοφάρισε έτσι τη μεγαλύτερη ανατροπή (υπολογίζεται το σκορ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου), το οποίο κατέχουν από το 2002 οι Celtics κόντρα στους Nets.
* Όταν "πάγωσε" το Chicago. Η φάση ήταν ανύποπτη. Ο Derrick Rose πήρε φόρα και "μπούκαρε" στη ρακέτα των Sixers, όπως έχει κάνει τόσες και τόσες φορές στην καριέρα του. Δεν τον κόντραρε αντίπαλος. Δεν έκανε κάποια παράξενη κίνηση. Κι όμως. Τέντωσε το πόδι του, πάτησε άτσαλα και ο χιαστός του έσπασε. Κατά του συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, τέτοιες ρήξεις συμβαίνουν και στους καλύτερους αθλητές. Όσο γυμνασμένος κι αν είναι κάποιος. Όσο προσεκτικός. Δυστυχώς ο χιαστός (ο μεγαλύτερος εφιάλτης του μπασκετμπολίστα - εξαιτίας της φύσης του παιχνιδιού που έχει εκρηκτικές κινήσεις και πολλές αλλαγές κατεύθυνσης) χτυπάει αδιακρίτως. Η κακιά στιγμή που λέμε...
Τώρα οι Bulls, η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, που έμοιαζαν πιο έτοιμοι από ποτέ να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα δέχτηκαν ένα ισχυρό χαστούκι. Αγωνιστικό και ψυχολογικό. Σύμφωνοι, κέρδισαν πολλά ματς μες στη χρονιά και χωρίς το μεγάλο τους αστέρι (οι Watson και Lucas έκαναν καλή δουλειά στο να καλύψουν το κενό), αλλά τα πλέι-οφ είναι μια διαφορετική ιστορία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμήσει τους "Ταύρους". Εξάλλου κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει μια ομάδα που παίζει άμυνα.
* Οι Heat που δεν αστειεύονται... Θα επιμείνω ότι τα δύο μεγάλα φαβορί είναι οι Heat κι οι Spurs. Χτυπούσε - δε χτυπούσε ο Rose. Ίσως μάλιστα το Miami να ισοσκελίζει το πλεονέκτημα των Τεξανών που αφορά την έδρα, με το γεγονός ότι δεν... παίζουν στο κόκκινο, όπως κάνουν τα "γερόντια" του Popovich που πριν από κάθε ματς εξετάζουν με την ίδια ευλάβεια το scouting report όσο και το ιατρικό δελτίο. Στο πρώτο τους δείγμα ο LeBron κι η παρέα του έκαναν περίπατο το θεωρητικό rivarly με τους Knicks. Νίκη δια περιπάτου με... βασιλική εμφάνιση του James.
* Το ρεκόρ του Bynum. Λίγες ημέρες μετά το "κράξιμο" του Kareem Abdul Jabbar ο Andrew Bynum απάντησε με μια εμφατική παράσταση, που συνοδεύτηκε με... σπάσιμο των κοντέρ. Ο ψηλός των Lakers είχε 10 πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 κοψίματα στη νίκη επί των Nuggets. Έγινε ο πρώτος "Λιμνάνθρωπος" που σημειώνει τριπλ-νταμπλ-φίγκιουρ στην post-season μετά το 1991 και τον Magic Johnson, ενώ οι 10 τάπες αποτελούν ρεκόρ ομάδας (ο Jabbar είχε 9) και ισοφάριση της απόλυτης επίδοσης στο ΝΒΑ. Τόσα μπλοκ είχαν κάνει ο Mark Eaton (26/4/1985) κι ο Hackeem Olajuwon (29/4/1990).
* Το σουτ που δεν μπαίνει... Post-season, όμως, σημαίνει επί της ουσίας "μεγάλα σουτ", οπότε δεν θα μπορούσε να λείψει ένα τέτοιο από τη φετινή αφετηρία. Αν κι αυτό που έβαλε ο Kevin Durant, πάνω από τα υψωμένα χέρια των Marion και Mahimni ξεπερνά τα... στενά όρια του "μεγάλου". Είναι (τυχερό σίγουρα κι) από αυτά που γιγαντώνουν μύθους. Η καλύτερη αρχή για την πιο "ανοιχτή" σειρά της πρώτης φάσης.
* Κι η σειρά πήρε φωτιά. Οι Celtics -στο δικό τους τελευταίο κυνήγι- βλέπουν το έργο τους να δυσκολεύει. Όχι μόνο ο Ray Allen έχασε για πρώτη φορά στην καριέρα του ένα παιχνίδι play-off λόγω τραυματισμού, αλλά τώρα κινδυνεύουν να στερηθούν και τον "καταλύτη" τους, τον Rajon Rondo. Μένει να μάθουμε την απόφαση των διαιτητών για το... σπρώξιμο που έδωσε στον διαιτητή της πρώτης αναμέτρησης. Οι οιωνοί, πάντως, δεν είναι με το μέρος της Βοστώνης.
Σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια, δηλαδή, ήρθε ο κόσμος... ανάποδα, αν συνυπολογίσουμε και το "break" των ξεχασμένων (λόγω της απουσίας του Dwight Howard) Magic. Η ιδανική αρχή κι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι διανύουμε τη νέα χρυσή εποχή του ΝΒΑ: εκεί όπου βασιλεύουν σπουδαίοι παίκτες.
Οι ρομαντικοί θα βιαστούν να πουν ότι λείπει η αστερόσκονη της δεκαετίας του '80, αν και θεωρώ ότι σε μερικά χρόνια οι αντίστοιχες συζητήσεις θα περιλαμβάνουν "θρύλους" όπως ο Kobe Bryant, o Kevin Durant, ο Tim Duncan, ο LeBron James, o Paul Pierce κι ο Chris Paul.
Οπότε ας τους απολαύσουμε. Κι ας ετοιμαστούμε για νέες ανατροπές. Στα πλέι-οφ, άλλωστε, ισχύει η παράφραση της περίφημης φράσης του Ηράκλειτου (copy-right του Σπύρου Κ), ότι δηλαδή τα "πάντα μπο-ρεί".
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: